Generatieve AI zal een grote impact hebben op economie en maatschappij, zo stelt het demissionaire kabinet in een vandaag gepresenteerde visie over generatieve AI (pdf). De overheid komt ook met campagnes om burgers uit te leggen hoe ze hun gegevens kunnen beschermen tegen training van generatieve AI-modellen en wordt een eigen taalmodel GPT-NL verder ontwikkeld.
Volgens het kabinet is AI een systeemtechnologie die grote impact heeft op alle domeinen en sectoren van de samenleving, en zal alle beleidsterreinen van de overheid raken. "Zeker sinds de lancering van chatbot ChatGPT eind 2022, en de introductie van andere generatieve AI-tools zoals Google Bard, Midjourney en DALL-E, is het gebruik van AI-onderdeel gaan uitmaken van het dagelijks leven van veel mensen in Nederland", aldus het kabinet.
De visie op generatieve AI gaat in op risico's en kansen, alsmede te nemen acties, en is opgesteld in samenwerking met medeoverheden, uitvoeringsorganisaties, maatschappelijke organisaties, bedrijven, kennis- en hogeronderwijsinstellingen, AI-ontwikkelaars en burgers. Naast de kansen brengt AI ook risico's met zich mee, onder andere op het gebieden van privacy, autonomie en discriminatie, zo staat in de visie vermeld.
"Zowel op de korte als lange termijn kan generatieve AI leiden tot werkloosheid. Hoewel er nieuwe taken en banen bijkomen en niet alleen maar banen verloren gaan, zullen deze niet altijd direct toegankelijk zijn voor werkenden die door automatisering hun baan verliezen", zo waarschuwt het kabinet. Een ander risico is machtsconcentratie. "De opkomst van generatieve AI-technologie versterkt de al bestaande dynamiek in digitale markten, waarmee het risico op misbruik van marktmacht toeneemt." Europese organisaties en burgers worden zo in toenemende mate afhankelijk van een kleine groep ontwikkelaars van generatieve AI.
Daarnaast zal de overheid campagnes gaan voeren om burgers uit te leggen hoe ze hun gegevens kunnen beschermen tegen training van generatieve AI-modellen en wordt de Sociaal Economische Raad (SER) gevraagd om de impact van AI op de arbeidsproductiviteit, kwantiteit en kwaliteit van werk in kaart te brengen. "De impact van generatieve AI op de samenleving zal de komende jaren blijven toenemen en in steeds meer aspecten van ons leven een rol gaan spelen. Het kabinet benadrukt dan ook dat het belangrijk is om de ontwikkelingen en gevolgen van generatieve AI te blijven monitoren en analyseren", merkt het kabinet op, dat tevens wil dat Nederland binnen de EU koploper wordt op het gebied van veilige en verantwoorde generatieve AI.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.