De Australische autoriteiten hebben een Russische man gesanctioneerd die wordt verdacht van een gevoelig datalek bij zorgverzekeraar Medibank, waar in 2022 de gegevens van 9,7 miljoen mensen werden gestolen. Het ging onder andere om medische dossiers. De aanvallers dreigden de gestolen data openbaar te maken tenzij Medibank losgeld zou betalen.
De zorgverzekeraar besloot dit niet te doen, waarop de criminelen gestolen medische dossiers publiceerden. Daarin stond onder andere dat mensen waren gediagnosticeerd of behandeld voor alcoholmisbruik, drugsverslaving en hiv-status. Ook werden dossiers online gezet met informatie over psychische klachten, alsmede andere aandoeningen, zoals hartklachten, diabetes, astma, kanker en dementie. Tevens werden dossiers openbaar gemaakt van vrouwen die een abortus lieten plegen.
De Australische overheid heeft nu voor het eerst onder de 'Autonomous Sanctions Act 2011' een 'cybersanctie' opgelegd aan de Russische verdachte. Wie middelen aan de Russische man beschikbaar stelt of zijn middelen verwerkt, bijvoorbeeld via cryptowallets of het betalen van losgeld bij ransomware-aanvallen, kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en hoge boetes. De Rus mag ook Australië niet meer betreden. Het datalek bij Medibank is één van de grootste in de Australische geschiedenis.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.