Nederlanders zijn vorig jaar voor miljoenen euro's opgelicht via dating- en beleggingsfraude, zo laat de Fraudehelpdesk vandaag weten. De totaal gerapporteerde fraudeschade bedroeg vorig jaar ruim 44 miljoen euro. Het grootste deel daarvan betreft dating-, voorschot- en beleggingsfraude. Bij beleggingsfraude worden mensen verleid om in te gaan op dubieuze investeringsvoorstellen. Zo'n duizend mensen maakten hier melding van bij de Fraudehelpdesk, waarvan er negenhonderd voor in totaal twintig miljoen euro waren opgelicht.
Het aantal meldingen, slachtoffers en schade door beleggingsfraude vorig jaar steeg ten opzichte van 2022. Toen waren er nog ruim zeshonderd slachtoffers met een schadebedrag van 14,7 miljoen euro. Ook de schade veroorzaakt door datingfraude nam vorig jaar toe. Zo'n vijfhonderd mensen deden melding bij de Fraudehelpdesk, waarvan de helft daadwerkelijk slachtoffer was geworden, met een totaal schadebedrag van meer dan 7,6 miljoen euro.
In 2022 werden slachtoffers van datingfraude nog voor 4,3 miljoen euro opgelicht. De stijging in 2023 wordt volgens de Fraudehelpdesk mede veroorzaakt door hoge schadebedragen van slachtoffers die door hun ‘date’ werden verleid tot het aangaan van nep-investeringen. Een andere groep slachtoffers die veel geld kwijtraakte is te vinden in de categorie voorschotfraude, met een bedrag van bijna 8,9 miljoen euro. Voorschotfraude is de overkoepelende term voor alle fraudevormen waarbij de gedupeerde een bedrag moet betalen om iets waardevols te ontvangen. De beloofde prestaties of goederen blijven uit.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.