Onderhandelingen over het cybercrimeverdrag van de Verenigde Naties bevinden zich in de laatste fase, maar het voorstel heeft in zijn huidige vorm ernstige gevolgen voor de mensenrechten, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Die heeft samen met ruim honderd organisaties landen opgeroepen om tegen het voorstel te stemmen als het niet wordt veranderd.
Het verdrag gaat onder andere over de juridische samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het uitwisselen van persoonsgegevens. Ook wordt omschreven wat als misdrijf moet worden aangemerkt en wat onder cybercrime valt. In het huidige voorstel staan onder andere bepalingen over het grensoverschrijdend opvragen van persoonlijke data voor strafrechtelijke onderzoeken.
Elk land kan zelf bepalen wat het als een 'ernstig misdrijf' beschouwt. "Dergelijke definities kunnen buitensporig breed zijn en internationale mensenrechtenstandaarden schenden", aldus de EFF. Landen waar het bijvoorbeeld strafbaar is om politieke leiders te bekritiseren kunnen via het conceptverdrag eisen dat een ander land surveillance uitvoert. Het andere land zou dan, zonder enige waarborgen en juridische bescherming, persoonlijke informatie moeten overhandigen, locatiegegevens en privécommunicatie, merkt de EFF verder op.
De laatste versie van het conceptverdrag bevat ook geen bepalingen om waarborgen voor mensenrechten te versterken en mazen te dichten waardoor landen elkaar kunnen helpen bij het bespioneren van mensen, stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. "Het bevat ook een controversiële bepaling waardoor landen engineers en techmedewerkers kunnen dwingen om beveiligingsmaatregelen te ondermijnen, wat een bedreiging voor encryptie vormt."
Ook missen in het voorstel waarborgen voor beveiligingsonderzoekers die in goed vertrouwen voor het publiek belang onderzoek doen. "Dit is onacceptabel", aldus de EFF. Als de kritiekpunten niet worden opgepakt moet het voorstel worden verworpen, zo stellen de organisaties in een open brief (pdf). Die is onder andere ondertekend door European Digital Rights (EDRi), Chaos Computer Club (CCC) en het Tor Project.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.