De Franse privacytoezichthouder CNIL waarschuwt burgers voor de risico's van open source intelligence voor het privéleven en adviseert onder andere verschillende nicknames, foto's en e-mailadressen voor online accounts te gebruiken. Bij open source intelligence, ook wel openbronnenonderzoek genoemd, wordt allerlei online publieke informatie aan elkaar gekoppeld om informatie over iemand of iets te achterhalen.
Zo kan een nickname of foto leiden naar iemands echte identiteit en locatie. Dergelijke informatie kan bijvoorbeeld voor doxing worden gebruikt, waar in Frankrijk een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 45.000 euro op staat. Om de risico's van open source intelligence te voorkomen adviseert CNIL het gebruik van verschillende nicknames en e-mailadressen voor online accounts, dezelfde foto's en video's niet op verschillende platforms te plaatsen en geen informatie online te zetten waarmee je gevonden kan worden.
Tevens wordt aangeraden om bij het delen van content, bijvoorbeeld foto's waarmee derden zijn te identificeren, eerst toestemming te vragen. Ook moeten privacyinstellingen van platforms en applicaties worden aangepast om te voorkomen dat men teveel informatie deelt, zoals locatiegegevens, alsmede wie de gedeelde content kan bekijken. Verder wijst de Franse privacytoezichthouder erop dat foto's zelf ook allerlei informatie kunnen bevatten waarmee locatie en datum zijn te achterhalen. Om te laten hoe open source intelligence in zijn werk gaat heeft CNIL ook een zes minuten durende video gemaakt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.