De Europese privacytoezichthouders verenigd in de EDPB zijn kritisch over plannen van het Europees Parlement voor het detecteren van misbruikmateriaal (CSAM). Volgens de privacytoezichthouders is het belangrijk dat elk nieuw juridisch instrument eenduidig is en de fundamentele rechten op privacy en databescherming respecteert. "Een buitensporige toegang tot online communicatie zou deze principes ondermijnen en kan zelf negatieve gevolgen hebben op de rechten en veiligheid van zowel volwassenen als kinderen", stelt EDPB-voorzitter Anu Talus.
Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren. In het geval van end-to-end versleutelde chatdiensten zou dit via client-side scanning moeten plaatsvinden, waarbij alle berichten van alle burgers zouden worden gecontroleerd. Eind vorig jaar bleek dat het Europees Parlement tegen het voorstel van de Europese Commissie is en kwam met een eigen voorstel.
Volgens de privacytoezichthouders is het voorstel van het Europees Parlement een verbetering ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie, zoals het uitsluiten van end-to-end encryptie van detectiebevelen. Toch zijn de voornaamste kritiekpunten van de toezichthouders nog steeds aanwezig. Detectiebevelen, waarbij het verkeer van iemand wordt geïnspecteerd, zouden gericht en alleen bij een redelijke verdenking moeten plaatsvinden.
Dit zou moeten voorkomen dat alle gebruikers van een bepaalde dienst worden gecontroleerd. De bewoording van het Europees Parlement is niet eenduidig, waardoor de privacytoezichthouders vinden dat er geen garantie is dat detectiebevelen alleen gericht worden tegen personen waarvan er een gerede verdenking is dat ze betrokken zijn bij misbruikmateriaal.
De Europese Commissie wil in haar voorstel nieuw en bekend misbruikmateriaal alsmede grooming kunnen detecteren. Experts en ook de privacytoezichthouders stelden dat zeker bij detectie van nieuw materiaal de kans op fouten zeer groot is, waardoor mensen onterecht kunnen worden aangemerkt dat ze zich met misbruikmateriaal bezighouden.
Ondanks de kritiek blijkt dat ook in het voorstel van het Europees Parlement de detectie van nieuw materiaal mogelijk is, wat het risico met zich meebrengt dat onnauwkeurige gegevens met de autoriteiten worden gedeeld. In een gezamenlijke verklaring roepen de toezichthouders het parlement op om toekomstige versies van het voorstel eenduidig te maken en ervoor te zorgen dat alle fundamentele rechten van mensen volledig worden gerespecteerd (pdf).
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.