De 'Laat je niet interneppen' campagne van de overheid om mensen voor de risico's van social engineering te waarschuwen is mislukt, zo blijkt uit onderzoek (pdf). Na de campagne vinden juist meer jongeren dat de kans klein is dat ze zelf slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Tevens vinden veel meer jongeren dat cybercrime anderen kan overkomen dan dat ze denken dat ze zelf slachtoffer worden.
De campagne bestond uit video's, branded content op Instagram en Dumpert en advertenties. Het doel was om mensen alert te maken voor online fraude. Daarnaast moest de campagne mensen in staat stellen om de belangrijkste technieken en signalen te herkennen en duidelijk te maken hoe het te voorkomen is. "De doelstelling dat meer mensen de gevaren voelen van social engineering en meer het risico voelen dat ze hiermee in aanraking kunnen komen, is niet behaald", aldus de onderzoekers naar het effect van de campagne.
Na de campagne vinden juist meer jongeren dat de kans klein is dat ze zelf slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Veel meer jongeren zijn daarnaast van mening dat cybercrime anderen kan overkomen dan dat ze denken dat het bij henzelf kan voorkomen. Ook de doelstelling dat meer mensen zich beter in staat voelen om de signalen en overtuigingstechnieken van social engineering te herkennen, is niet behaald. Dat geldt ook voor het doel dat meer mensen bij twijfel een controlecheck doen, het contact verbreken of het proces vertragen.
"Het onderzoek laat zien dat de belangrijkste boodschappen nauwelijks worden herinnerd, zoals het feit dat criminelen zich voordoen als een bekende of betrouwbare organisatie, de slogan, en het advies om de afzender te controleren en bij twijfel weg te klikken. "Bovendien roept de campagne een relatief hoge mate van irritatie op", laten de onderzoekers aanvullend weten. Die adviseren om toekomstige campagnes beter op te laten vallen en de campagnewebsite te optimaliseren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.