image

Rechtbank behandelt volgende maand massaclaim over datalek GGD

vrijdag 15 maart 2024, 11:25 door Redactie, 4 reacties

De rechtbank Amsterdam zal volgende maand een massaclaim over het grote datalek bij de GGD dat in 2021 plaatsvond mondeling behandelen. Dan zal bekend worden hoe de procedure verder gaat lopen. Callcentermedewerkers van de GGD hadden toegang tot de privégegevens van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Het ging om burgerservicenummers, adres- en contactgegevens en persoonlijke medische informatie. Deze data werd via Telegram te koop aangeboden. Uiteindelijk werden zeven GGD-medewerkers aangehouden, waarvan er meerdere zijn veroordeeld.

"Het bleek dat deze gegevens lange tijd kinderlijk eenvoudig te kopiëren zijn geweest (en dus kennelijk voor tenminste een deel gekopieerd waren) door ruim 25.000 GGD-medewerkers. Toezicht op de werkvloer daar was nauwelijks aanwezig", aldus stichting ICAM, dat wegens het datalek een rechtszaak tegen het ministerie van Volksgezondheid startte.

Volgens de stichting zijn ruim twee jaar na het datalek nog veel vragen onbeantwoord, zoals welke gegevens precies zijn gestolen en van wie, waarom het bijna een jaar duurde om het datalek te dichten en met hoeveel zekerheid kan worden gesteld dat er in totaal 1250 slachtoffers waren. Ruim 150.000 Nederlanders hebben zich bij de massaclaim van ICAM aangesloten.

De stichting meldt dat het in de procedure inmiddels de reacties van het ministerie van Volksgezondheid en de GGD’en heeft ontvangen. "De belangrijkste verweren zijn dat Stichting ICAM geen recht heeft om de vorderingen in te stellen (‘ontvankelijkheid van de vordering’) en dat bijna niemand schade heeft geleden door het datalek."

"Functioneren van de staat"

ICAM diende ook tientallen verzoeken onder de Wet open overheid (Woo) in, om zo informatie in handen te krijgen. "In plaats dat de instanties daar een extra aanleiding in zien om openheid van zaken te verschaffen, blijkt men een gezamenlijk rookgordijn te hebben opgetrokken", zo laat de stichting weten. Die stelt ook dat het ministerie medewerking weigert. "Omdat openbaarmaking het “goed functioneren van de staat” in het geding zou brengen."

Volgens de stichting is dat een argument wat makkelijk misbruikt kan worden om zaken te verbloemen. "Zelfs de Autoriteit Persoonsgegevens hult zich in stilzwijgen, omdat ze – zo zegt ze - volledige vertrouwelijkheid heeft afgesproken met de GGD GHOR en de GGD’en. Iets wat de wet helemaal niet toestaat." De mondelinge behandeling van de zaak staat gepland voor 22 april.

Reacties (4)
15-03-2024, 11:58 door Anoniem
Ik hoop dat de rechtbank het ministerie van Volksgezondheid en de GGD keihard veroordeeld. Totaal wanbeleid was het.
15-03-2024, 12:59 door Anoniem
Laat me raden: de rechter (overheidsmedewerker).
De staat treft geen blaam.
17-07-2024, 13:27 door Anoniem
De GGD hoeft geen schadevergoeding te betalen aan zo'n 6,5 miljoen mensen na een datalek in coronatijd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Door een datalek waren de privégegevens van iedereen die in het coronasysteem van de GGD stond korte tijd in te zien door alle callcentermedewerkers. Een deel van die gegevens is illegaal verhandeld.

https://nos.nl/artikel/2529225-miljardenclaim-om-schadevergoeding-voor-coronadatalek-afgewezen
18-07-2024, 10:40 door Anoniem
De daadwerkelijke gedupeerden hadden reeds een vergoeding gekregen. De politie heeft voor ongeveer 1.250 mensen vastgesteld dat hun gegevens zijn geroofd. De GGD bood hen 500 euro schadevergoeding aan. ICAM eiste dat zij 1.500 euro schadevergoeding per persoon zouden krijgen, maar volgens de rechter konden zij geen schadeclaim indienen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/07/17/massaclaim-tegen-ggd-vanwege-datalek-rond-coronatesten-afgewezen-a4859957
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.