Door Anoniem: Als iedereen de kliek links zou laten liggen (hoop doet leven), dan stoppen ze vanzelf met dit ge-eikel (want geen inkomsten meer).
Mijn relaas beweerde het probleem van deze stelling.. Wanneer NL of Europa massaal die Amerikaanse shit zou opgeven en zou gaan voor een NL of EU (desnoods open source) omgeving, dan wordt deze omgeving platgeprocedureerd door amerikaans patenttrollen, komen hedgefunds de boel opkopen en dan alle leuke dingen worden naar de VS gesleurd en het personeel kan bij het UWV gaan huilen.
Zodra een alternatief momentum krijgt, gaat het 'gepakt' worden... Dat zag je bij andere takken van sport en bij tech is het nog vele malen makkelijker. (denk aan Vendex wat door KKR gechopped is, Organon door Schering-Plough, Stork door Fluor, Crucell door J&J, NXP door Qualcomm, Unilever is inmiddels engels, Shell is inmiddels engels... en dat heeft niets te maken met de miljarden subsidie die ze krijgen maar met de graaipoten van de buitenlandse clubjes die weten dat nederland niets doet... 'het zou de onderhandelingspositie ondermijnen' is hun antwoord dan.
Hmmm
onbevredigend. Dus even zoeken op Internet
1. bestaat er in europa patentrecht op software?
2. een bron nagezocht op Wikipedia
3. Kan een Amerikaans softwarepatent in Europa worden afgedwongen?
Lees en huiver hoe Europa zich (weer eens) in de voet schiet
Ad 1
bestaat er in europa patentrecht op software?
Antwoord door CoPilot
In Europa bestaat er geen specifiek octrooirecht op software zoals in de Verenigde Staten. Laten we eens kijken naar de nuances:
Auteursrecht op Software:
Computerprogramma’s worden auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat het kopiëren van een softwarepakket zonder toestemming van de auteursrechthouder verboden is. Het auteursrecht staat echter toe dat iemand een nieuw programma schrijft dat geïnspireerd is op de ideeën of functionaliteit van een ander programma.
Octrooirecht:
Een octrooi (ook wel patent) is een exclusief recht om een uitvinding te verkopen, te verveelvoudigen of te exploiteren.
In de Verenigde Staten kunnen octrooien worden verleend op een breed scala aan softwaretoepassingen, van eenvoudige principes zoals het bewegen van een cursor op een beeldscherm tot complexe technieken voor efficiënte gegevenscompressie.
Europa hanteert een andere benadering. De vraag of softwaretechnieken octrooieerbaar zijn, is sinds de opkomst van de software-industrie actueel.
Europese Richtlijn 91/250/EG:
Deze richtlijn regelt dat software door het auteursrecht wordt beschermd. Het laat echter niet expliciet zien dat software ook voor octrooi vatbaar is. In 2005 heeft het Europees Parlement een voorstel voor EU-brede harmonisatie van softwarepatenten verworpen. Kortom, terwijl auteursrecht software beschermt tegen directe kopieën, kan octrooirecht de achterliggende ideeën van een programma beschermen, mits deze ideeën een octrooieerbare uitvinding vormen referenties 1, 2 en 3).
Ad 2
Vervolgens zoektocht naar referenties
de 3e is wikipedia
Zie hieronder
Waarop patent kan worden verleend en waarop niet. Expliciet niet : computer programma
Article 52 of the European Patent Convention
The European Patent Convention (EPC), Article 52, paragraph 2, excludes from patentability, in particular
1. discoveries, scientific theories and mathematical methods;
2. aesthetic creations;
3. schemes, rules and methods for performing mental acts, playing games or doing business, and programs for computers; [nadruk gelegd op programs for computers)]
4. presentations of information.
Ad 3
Dan de Copilot antwoord op de vraag
Kunnen Amerikaanse softwarepatenten in Europa worden afgedwongen
Ja, Amerikaanse softwarepatenten kunnen in Europa worden afgedwongen, maar het proces is complex en afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke punten:
Jurisdictie: Elk land heeft zijn eigen wetten en regels met betrekking tot patenten. Europese landen volgen het Europees Octrooiverdrag (EOV), dat een uniform systeem voor octrooien in Europa biedt. Amerikaanse patenten zijn niet automatisch geldig in Europa. Een octrooihouder moet een Europees octrooi aanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) om bescherming in Europa te verkrijgen.
Vereisten: Europese octrooien moeten voldoen aan specifieke vereisten, zoals nieuwheid, uitvindingshoogte en industriële toepasbaarheid. Het EOB beoordeelt de octrooiaanvragen op basis van deze criteria.
Softwarepatenten: In Europa zijn softwarepatenten beperkter dan in de Verenigde Staten. Het EOV bepaalt dat abstracte ideeën en wiskundige methoden niet octrooieerbaar zijn. Software kan echter worden beschermd als het een technisch effect heeft en aan de vereisten voldoet.
Rechtszaken: Als een Amerikaanse octrooihouder zijn patent in Europa wil afdwingen, moet hij een rechtszaak aanspannen bij de bevoegde rechtbanken in het betreffende Europese land. Dit kan een langdurig en kostbaar proces zijn.
Samenwerking: Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij gespecialiseerde octrooiadvocaten om de beste strategie te bepalen en te begrijpen hoe Amerikaanse patenten in Europa kunnen worden afgedwongen.
Bronnen:
“Komt er een einde aan het Amerikaanse softwarepatent?” 1.
“Help, komen Amerikaanse softwarepatenten nu toch weer terug ondanks Alice?” 23.