image

Gynaecoloog krijgt AVG-boete voor delen patiëntdata onder negatieve review

dinsdag 26 maart 2024, 14:52 door Redactie, 7 reacties

Een Oostenrijkse gynaecoloog heeft een AVG-boete van 10.000 euro gekregen omdat hij medische gegevens van een patiënte in een reactie op een negatieve review van haar plaatste. De vrouw had op 26 september 2022, op een niet nader genoemde website onder haar eigen naam, een negatieve recensie over de gynaecoloog geplaatst. Een dag later kwam de gynaecoloog met een reactie, waarin hij onder andere stelde dat de vrouw een vaginale infectie had.

Naar eigen zeggen publiceerde hij de persoonlijke data om de lezers een getrouw beeld te geven. De vrouw stapte naar de Oostenrijkse privacytoezichthouder DSB. Die stelde dat de AVG op verschillende punten was overtreden. Zo was er sprake van onrechtmatige verwerking van bijzondere persoonsgegevens door de diagnose van de vrouw in een reactie op haar review te publiceren. Daarnaast was er geen link tussen het verzamelen van de gegevens en verwerking hiervan. Ook schond de gynaecoloog de AVG-principes van doelbinding en dataminimalisatie.

Wat betreft het verweer van de man stelde de Oostenrijkse privacytoezichthouder dat het niet nodig was voor het geven van een getrouw beeld om de medische diagnose van de vrouw te vermelden. Aangezien de gynaecoloog geen inzicht in zijn finaciele situatie wilde geven, keek de Oostenrijkse privacytoezichthouder naar het geschatte inkomen van de man en kwam zo uit op een boete van 10.000 euro. De gynaecoloog heeft hier bezwaar tegen gemaakt. De reactie met de medische informatie werd pas november vorig jaar van de website verwijderd.

Reacties (7)
26-03-2024, 15:08 door Anoniem
Eh... 10k? Da's een lachertje.
De hele AVG is een lachertje. Welkom in de EUSSR.
26-03-2024, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... 10k? Da's een lachertje.
De hele AVG is een lachertje. Welkom in de EUSSR.

onderbouwing?
26-03-2024, 17:07 door Anoniem
10.000 euro valt onder zijn verzekering... daar krijgt hij niet eens een premieverhoging van.
natuurlijk heeft ie geen bezwaar..

zulk een reactie van een gyneacoloog geeft ook aan wat de professionaliteit van deze persoon is en wat waarschijnlijk de oorzaak van de negatieve review was...
26-03-2024, 18:10 door Anoniem
Het schenden van privacy is zeer ernstig hier en is veel te licht beboet. Maar het blijft een soort van boete in de kantlijn. Wat veel ernstiger is, het het schenden van vertrouwen in een hele beroepsgroep, met name ook de suggestie dat de dame in kwestie ergens een ontsteking had omdat ze dingen met haar dingetje gedaan had zonder toestemming van de dokter (als u mijn discrete verwijzing begrijpt......).
27-03-2024, 08:07 door Anoniem
Door Anoniem: 10.000 euro valt onder zijn verzekering... daar krijgt hij niet eens een premieverhoging van.
natuurlijk heeft ie geen bezwaar..

zulk een reactie van een gyneacoloog geeft ook aan wat de professionaliteit van deze persoon is en wat waarschijnlijk de oorzaak van de negatieve review was...

Geen bezwaar? Er staat toch letterlijk dat hij hiertegen bezwaar heeft gemaakt.
27-03-2024, 11:50 door Anoniem
€10.000 is niets.
Daarnaast zullen de kosten wel neerkomen op de patiënten.
Hopelijk heeft deze praktijk nu wel een zeer slechte naam gekregen, het delen van zulke gevoelige info is regelrecht malafide.
03-04-2024, 13:43 door Anoniem
Het is jammer dat het vermelden van het IQ van deze gynaecoloog onder de privacywetgeving valt.dTP99Py
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.