image

Onderzoek: digitale vaardigheden en kennis Nederlander kunnen veel beter

vrijdag 19 april 2024, 11:22 door Redactie, 6 reacties

Nederlanders kunnen nog veel leren op het gebied van digitale vaardigheden en digitale kennis, zo stelt de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op basis van meerjarig onderzoek onder vijfduizend Nederlanders. "Digitale competenties zijn cruciaal", aldus de onderzoekers. "Om verantwoord en veilig gebruik te maken van de kansen van het internet, hebben Nederlanders digitale vaardigheden en kennis nodig."

Uit het onderzoek blijkt echter dat zowel de digitale kennis als vaardigheden van Nederlanders veel beter kunnen. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen, oudere Nederlanders en Nederlanders met een lager opleidingsniveau. Deze groepen hebben gemiddeld minder digitale kennis en ook minder vertrouwen in hun digitale vaardigheden op de meeste gebieden. De onderzoekers waarschuwen dat hierdoor de ongelijkheid in Nederland alleen maar groter wordt.

Ook voor andere groepen Nederlanders zijn er belangrijke verbeterpunten, zo stellen de onderzoekers verder. Jongeren en hoger opgeleiden vinden het bijvoorbeeld moeilijk om op een gezonde manier om te gaan met hun digitale apparaten. Nederlanders van alle leeftijden, kunnen bovendien meer leren over AI en over op een duurzame manier omgaan met digitale apparaten.

"Hierbij zijn kritische informatievaardigheden essentieel, terwijl veel Nederlanders het nog moeilijk vinden om te beoordelen of informatie wel betrouwbaar is", zo stellen de onderzoekers. Die voegen toe dat het belangrijk is om doorlopend te blijven monitoren hoe de digitale vaardigheden van alle Nederlanders zich ontwikkelen.

Reacties (6)
19-04-2024, 11:41 door Anoniem
Digitale vaardigheden zijn O of 1
veel beter kan dus niet.
19-04-2024, 11:50 door Anoniem
Dus we maken ICT-oplossingen die onveilig zijn en kwaadwillenden de mogelijkheid geven om mensen te bedonderen en dan zijn betere digitale vaardigheden bij die mensen de oplossing. Juist ja...
19-04-2024, 13:00 door Anoniem
En toch maar doorgaan met de digi-dwang.
19-04-2024, 13:16 door Anoniem
Kunnen we kappen met onderzoeken die werkelijk waar 0,0 toevoegen aan de digitale gang van zaken. Het snappen dat je een filter kan instellen op een foto is geen kennis die iemand ooit als een compententie nodig heeft tenzij ze in de grafimedia werken. Dat zijn zaken die leuk kunnen zijn maar waar 0,0 aandacht aan besteedt hoeft te worden.

Verder gaan ze ook nog even lekker nat op hun eigen vragen.
Om je apparaten veiliger te houden, moet je updates altijd meteen installeren.
Antwoord volgens hun waar. Maar dan vervolgens wel erachter aan dat het enkel om veiligheidheids updates gaat.
Maar dat werdt mij niet gevraagd er wordt gezegd updates dus *alle* en dat is een ander scenario. Ik zou wel gestoord zijn als ik ooit updates installeer die niet beveiliging gerelateerd zijn in de eerste dag van uitkomen.

Nog zo oerdomme.
Als je privé browsen of incognito modus gebruikt, wordt je internetgedrag niet opgeslagen op je computer.
Volgens hun waar.
Are you ffing kidding me? Daar zijn zelfs rechtzaken over geweest incognito is niet privacy bewust browsen.

Je kunt je aandacht bij twee dingen tegelijk houden (zoals met iemand praten of een tekst lezen).
Volgens hun onwaar. Right dus als ik met een klant aan de lijn zit kan ik niet de melding noteren en tegelijk luisteren naar hun probleem stelling?
Een arts kan dus niet bloeddruk meten terwijl hij de klant een volgende vraag stelt.
Wat voor klunzen hebben deze vragen bedacht?


Je slaapt slechter als je een smartphone of computer gebruikt vlak voor je naar bed gaat.

Volgens hun waar.
Nee dat ligt aan het licht niet aan het apparaat en dan nog persoons afhankelijk.Weer geen enkele nuance in de vragen.

En daar is dan gemeenschapelijk geld naar gegaan....
19-04-2024, 13:44 door Anoniem
Onderzoek: digitale vaardigheden en kennis Nederlander kunnen veel beter

en

Nederlanders van alle leeftijden, kunnen bovendien meer leren over op een duurzame manier omgaan met digitale apparaten.

Wat heeft dit laatste te maken met digitale vaardigheden of kennis?

Een beter advies zou in dit geval zijn om fabrikanten meer te leren over de duurzame productie en onderhoud van digitale apparaten.
Nu mag je als "consument" na een aantal jaar het <vul maar in> apparaat weggooien (sorry: "vervangen") omdat je geen updates meer krijgt of hem niet normaal open kunt maken om onderdelen te vernieuwen.
21-04-2024, 17:34 door Anoniem
tja ik vind met een PhD dat de gemiddelde kennis van de nederlander over quantum theorie ook een stuk beter kan; vooral kinderen en ouderen, daar kan het echt beter.... of wacht... zou het misschien te moeilijk gewoon zijn voor velen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.