image

NSC wil opheldering over inzet van 'slimme camera's' in supermarkten

dinsdag 23 april 2024, 11:20 door Redactie, 11 reacties

Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft tijdens een overleg van de vaste commissie voor Digitale Zaken demissionair staatssecretaris Van Huffelen om opheldering gevraagd over supermarkten die 'slimme camera's' inzetten om het gedrag van klanten te monitoren. Volgens de bewindsvrouw geldt voor slimme camera's met gezichtsherkenning een verbod.

"Er is een ontwikkeling die zich stilletjes aan voltrokken heeft zonder dat daar een uitgebreid maatschappelijk debat aan voorafging. Ik heb het over slimme camera's in winkels, waaronder supermarkten", aldus NSC-Kamerlid Six Dijkstra. Hij stelt dat supermarkten, om winkeldiefstal tegen te gaan, slimme camera's inzetten om het gedrag van klanten te monitoren.

"De vraag is of dat proportioneel is. Mijn fractie zet daar vraagtekens bij, want zelfs als je de supermarktdirecteur vertrouwt, dan nog kun je alles hacken en kan alles lekken", merkte Six Dijkstra op. Het Kamerlid vroeg Van Huffelen om het standpunt van de regering hierover en wat het handelingsperspectief is voor de snelle opmars van dergelijke camera's. Ook wilde hij weten hoe vaak er is ingegrepen bij winkels die onrechtmatig slimme camera's hebben ingezet.

"Het gebruik van camera's is aan regels gebonden", reageerde de staatssecretaris. "Wanneer camera's worden ingezet voor beveiligingsdoeleinden is de AVG van toepassing. Dat betekent dus dat je niet zomaar overal, bijvoorbeeld in je winkel, camera's kan ophangen. Dat moet proportioneel zijn. Als het dat niet is, is dat cameragebruik onrechtmatig. Voor slimme camera's met gezichtsherkenning geldt een verbod. Je mag niet zomaar biometrische gegevens verwerken."

Volgens Van Huffelen is het heel erg relevant dat daar goed toezicht op gehouden blijft worden. "Het gaat erover dat het in het kader van de privacy niet de bedoeling is dat je mensen zomaar volgt, en al helemaal niet met gezichtsherkenning." De staatssecretaris heeft geen informatie over hoe vaak de AP winkels heeft aangesproken op de inzet van slimme camera's. Wel liet ze weten dat een supermarkt een formele waarschuwing heeft gekregen vanwege de inzet van gezichtsherkenning. "Daar is ook een verkennend onderzoek naar uitgevoerd. De supermarktbranche is door de AP vooral gewezen op de regels rondom de inzet van gezichtsherkenning."

Reacties (11)
23-04-2024, 11:37 door Anoniem
Dat betekent dus dat je niet zomaar overal, bijvoorbeeld in je winkel, camera's kan ophangen. Dat moet proportioneel zijn.

"proprotioneel", en ondertussen is er bijna geen winkel meer te vinden die niet van voor tot achter vol hangt met camera's, hoe is dat proportioneel dan? De praktijk is dat er een hooguit een camera bewaking stickertje op de deur gaat, en camera's worden opgehangen. Het AVG huiswerk met de DPIA en belangenafweging ontbreekt bijna altijd, of bestaat uit een standaard papiertje van de camera leverancier.
23-04-2024, 12:45 door Anoniem
Proportioneel is, we doen het gewoon!
23-04-2024, 12:47 door karma4
[quote} "De vraag is of dat proportioneel is. Mijn fractie zet daar vraagtekens bij, want zelfs als je de supermarktdirecteur vertrouwt, dan nog kun je alles hacken en kan alles lekken", merkte Six Dijkstra op. {/quote]

Het probleem met wangedrag en erger onder het mom van privacy wordt weer eens genegeerd
Je krijgt hierbij het idee dat privacyactivisten het verlengstuk zijn van zeer foute figuren.
Politici hebben niet goed door hoe ze gemanipuleerd worden, schokkend die ophef en aandacht op die wijze.
24-04-2024, 00:25 door Anoniem
Uhm, deze camera's doen niets met gezichtsherkenning. Ze werken puur op 'afwijkend gedrag', een persoon is heel makkelijk te volgen los van een identificatie op het gezicht.
24-04-2024, 07:53 door Anoniem
Iedereeen heeft het recht om vergeten te worden. Briefje naar Ahold en vragen om bevestiging van de verwijdering van gegevens. Appeltje eitje.
24-04-2024, 08:10 door Anoniem
Door karma4: [quote} "De vraag is of dat proportioneel is. Mijn fractie zet daar vraagtekens bij, want zelfs als je de supermarktdirecteur vertrouwt, dan nog kun je alles hacken en kan alles lekken", merkte Six Dijkstra op. {/quote]

Het probleem met wangedrag en erger onder het mom van privacy wordt weer eens genegeerd
Je krijgt hierbij het idee dat privacyactivisten het verlengstuk zijn van zeer foute figuren.
Politici hebben niet goed door hoe ze gemanipuleerd worden, schokkend die ophef en aandacht op die wijze.

het gaat om een eenvoudig basis principe dat twee fouten zaken niet de gehele zaak goed maakt.

whataboutisms is voor kleuters.

je schreeuwt het waarschijlek wel weer van de daken als door digi dram drift jouw anonieme security account eens gedeeld/gehacked zou worden en je ware ideniteit ontmaskerd wordt.
24-04-2024, 08:27 door Anoniem
Het bedrijf Vedosign biedt zo een systeem volgens mij al langere tijd aan. Zo te zien al op veel meer plekken dan supermarkten alleen. De werking wordt op de site best transparant uitgelegd. Wat is nu precies het probleem en waarom is dat nu pas een probleem? Het systeem doet niet aan herkenning van mensen. Dat is ook helemaal niet relevant voor t doel. Het doel is het herkennen van winkeldiefstal d.m.v. gedragspatronen. Daar komt dus helemaal geen gezichtsherkenning bij kijken of interpretatie van iemands gender, leeftijd of andere gezichts of lichaamskenmerken. Je bent dus niet bezig met het identificeren van een persoon. Dat is de taak van de politie nadat iemand staande is gehouden. En dat moet ook zo blijven. Daar ben ik het mee eens. Maar we moeten wel eens ophouden met alles wat AI werkt gelijk af te branden zonder echt te weten hoe een logaritme werkt!
24-04-2024, 09:09 door Anoniem
Voor de reaguurders: het gaat over slimme camera’s. Gewone camera’s zijn echt wel proportioneel in winkels.
25-04-2024, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: (..) Gewone camera’s zijn echt wel proportioneel in winkels.
Dat hangt er maar helemaal vanaf van wat je proportioneel noemt. Dat ligt niet vast; is dus willekeurig/ subjectief.
En waar relateer je proportionaliteit (= een verhouding) aan? Aan de vierkante meters winkelruimte? Aan de breedte van de paden / afstand van de schappen? Aan het aantal bezoekers: overall of uitgesplitst naar bepaalde plekken? Aan de categorieën van producten die veel vs. weinig gejat worden? Aan de afmetingen van producten? Aan de prijzen van producten? Aan de mate van luxe vs. basisbenodigdheid (een idealistisch bevlogen ondernemer kan zeggen: "ik vind het niet erg als mensen een brood stelen")?
En proportionaliteit wordt bepaald door de winkeleigenaar/ beheerder, niét door de klant. Eerstgenoemde kan zelf de afweging maken hoeveel camera's hij/zij nodig acht. De klant kan alleen protesteren als die vreest voor de vertrouwelijkheid van zijn/ haar ingetoetste pincodes. Ook hier geldt subjectiviteit: hoe dicht mogen de camera's op de huid van klanten zitten? Worden klanten daar ooit naar bevraagd?

Proportionaliteit is als maat onderhevig aan de tijd; de ontwikkeling in de tijd is dat het installeren van méér camera's dan voorheen als proportioneel geldt.
En last but not least, je moet er wel vanuit gaan dat wanneer de camera's 'smart' worden gemaakt dit met alle aanwezige exemplaren in een winkel gebeurt, niet met enkele. Alleen al om die reden is het rationeel voor een winkeleigenaar (van met name een supermarkt) om er eerder teveel dan te weinig op te hangen want die hangen er dan alvast (voor de beleving van klanten).
Ik zie winkeliers nog niet camera's minderen (tenzij die door een geheel nieuwe techniek overbodig worden).
Jouw standpunt dat gewone camera's "echt wel proportioneel zijn in winkels" kan ik opvatten als een bewijs van de hoge mate waarin jij al gebrainwashed bent, namelijk dat camera's moeten en dat ze helemaal niet erg zijn ..
25-04-2024, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: Het bedrijf Vedosign biedt zo een systeem volgens mij al langere tijd aan. Zo te zien al op veel meer plekken dan supermarkten alleen. De werking wordt op de site best transparant uitgelegd. Wat is nu precies het probleem en waarom is dat nu pas een probleem? Het systeem doet niet aan herkenning van mensen. Dat is ook helemaal niet relevant voor t doel. Het doel is het herkennen van winkeldiefstal d.m.v. gedragspatronen. Daar komt dus helemaal geen gezichtsherkenning bij kijken of interpretatie van iemands gender, leeftijd of andere gezichts of lichaamskenmerken. Je bent dus niet bezig met het identificeren van een persoon. Dat is de taak van de politie nadat iemand staande is gehouden. En dat moet ook zo blijven. Daar ben ik het mee eens. Maar we moeten wel eens ophouden met alles wat AI werkt gelijk af te branden zonder echt te weten hoe een logaritme werkt!
Het probleem begint niet pas bij de identificering van concrete personen resp. het detecteren van mensen die hebben gestolen in een winkel. Het probleem begint al veel eerder, namelijk op het moment dat een klant in de winkel komt. Vanaf dat moment wordt hij/zij namelijk voortdurend door AI-camera's gesensord en gevolgd en in kaart gebracht. Het is een surveillancesysteem. De klant is geen seconde ongeobserveerd, er worden voortdurend data aan hem/haar onttrokken. Is dat normaal?
Waar is zijn/haar privé-sfeer? Nergens, elke klant wordt geacht zijn/ haar privésfeer in te leveren bij de ingang van de winkel, je wordt nog net niet gevraagd om je uit te kleden, maar de sensorende techniek gedraagt zich als bijna-aanranders met ongelimiteerd voyeurisme en stalking-gedrag.
Moeten mensen dat maar gewoon vinden omdat het robots zijn en geen fysieke mensen?
Waar zit jouw gevoel van intimiteit en privacy in een winkel? Heb je dat gevoel überhaupt nog?
25-04-2024, 19:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het bedrijf Vedosign biedt zo een systeem volgens mij al langere tijd aan. Zo te zien al op veel meer plekken dan supermarkten alleen. De werking wordt op de site best transparant uitgelegd. Wat is nu precies het probleem en waarom is dat nu pas een probleem? Het systeem doet niet aan herkenning van mensen. Dat is ook helemaal niet relevant voor t doel. Het doel is het herkennen van winkeldiefstal d.m.v. gedragspatronen. Daar komt dus helemaal geen gezichtsherkenning bij kijken of interpretatie van iemands gender, leeftijd of andere gezichts of lichaamskenmerken. Je bent dus niet bezig met het identificeren van een persoon. Dat is de taak van de politie nadat iemand staande is gehouden. En dat moet ook zo blijven. Daar ben ik het mee eens. Maar we moeten wel eens ophouden met alles wat AI werkt gelijk af te branden zonder echt te weten hoe een logaritme werkt!
Het probleem begint niet pas bij de identificering van concrete personen resp. het detecteren van mensen die hebben gestolen in een winkel. Het probleem begint al veel eerder, namelijk op het moment dat een klant in de winkel komt. Vanaf dat moment wordt hij/zij namelijk voortdurend door AI-camera's gesensord en gevolgd en in kaart gebracht. Het is een surveillancesysteem. De klant is geen seconde ongeobserveerd, er worden voortdurend data aan hem/haar onttrokken. Is dat normaal?
Waar is zijn/haar privé-sfeer? Nergens, elke klant wordt geacht zijn/ haar privésfeer in te leveren bij de ingang van de winkel, je wordt nog net niet gevraagd om je uit te kleden, maar de sensorende techniek gedraagt zich als bijna-aanranders met ongelimiteerd voyeurisme en stalking-gedrag.
Moeten mensen dat maar gewoon vinden omdat het robots zijn en geen fysieke mensen?
Waar zit jouw gevoel van intimiteit en privacy in een winkel? Heb je dat gevoel überhaupt nog?
Sorry maar ik snap niet zo goed wat een camerasysteem in een winkel met intimiteit te maken heeft hoor.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.