image

Europese privacytoezichthouder stopt met eigen socialmediaplatforms

vrijdag 26 april 2024, 10:17 door Redactie, 16 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-04-2024, 13:44

De Europese privacytoezichthouder EDPS stopt met twee socialmediaplatforms die het twee jaar geleden lanceerde. Er werd nauwelijks gebruik van gemaakt en er waren weinig bezoekers. Daarnaast is er geen partij gevonden die het beheer wil overnemen, waarop nu is besloten de diensten op 18 mei offline te halen.

De twee platforms die de EDPS in 2022 lanceerde, met de naam EU Voice en EU Video, waren onderdeel van gedecentraliseerde, vrije en open source socialmedianetwerken die een privacyvriendelijke omgeving moeten bieden, aldus de privacytoezichthouder destijds. Beide platformen waren gebaseerd op de software van Mastodon en PeerTube.

Met beide platforms wilde de EDPS naar eigen zeggen bijdragen aan de Europese strategie voor digitale soevereiniteit en Europese onafhankelijkheid in de digitale wereld bevorderen. "Met de pilot lancering van EU Voice en EU Video willen we alternatieve socialmediaplatforms bieden die individuen en hun rechten op privacy en databescherming op de eerste plek zetten", liet EDPS-voorzitter Wojciech Wiewiorowski bij de aankondiging weten.

Een tiental EU-instanties en wat EU-commissarissen en Europarlementsleden maakten er gebruik van. In twee jaar tijd verschenen er nog geen tweehonderd video's op EU Video, waarvan een groot aantal nog geen twintig views elk heeft. EU Voice telt achttien actieve gebruikers. In een reactie op de sluiting stelt Wiewiorowski dat de pilot heeft aangetoond dat dit soort platforms, waarbij privacy van gebruikers voorop staat, een alternatief voor veelgebruikte socialmediaplatforms kunnen zijn.

Reacties (16)
26-04-2024, 10:47 door Reinder
Ze zijn er ook niet echt in geslaagd het bestaan van die twee platformen onder de aandacht te brengen. Wie had er wel eens van gehoord? 18 is dan wel weer...ik heb zo'n vermoeden dat dat nog minder gebruikers zijn dan dat er bij het project zelf betrokken was.
26-04-2024, 11:11 door Anoniem
Ik hou me beroepsmatig bezig met security en privacy, regelgeving en ik hang regelmatig uit op social media, en ik had er nog nooit van gehoord. Doodzonde, dat is echt een goed initiatief.
26-04-2024, 11:22 door Mickey98
"In een reactie op de sluiting stelt Wiewiorowski dat de pilot heeft aangetoond dat dit soort platforms, waarbij privacy van gebruikers voorop staat, een alternatief voor veelgebruikte socialmediaplatforms kunnen zijn."

Dit fiasco werd mede mogelijk gemaakt, gefinancierd, door uw brave EU Burger.
Benieuwd welke kosten hiermee gemoeid zijn geweest.
26-04-2024, 11:45 door Anoniem
In de farmacie heet dat al heel erg lang "me too preparaten".
26-04-2024, 11:50 door Anoniem
Jammer! Ik had er ook nog niet eerder van gehoord! Te weinig ruchtbaarheid aan gegeven lijkt mij..
26-04-2024, 12:15 door Erik van Straten
Dat soort instances zijn vaak "write only". Op Mastodon ga ik ook niemand volgen op een instance met "kopie-van-X" tweets.

Waarom zou ik jouw mening willen lezen als je niet geïnteresseerd bent in de mijne?
26-04-2024, 12:34 door Anoniem
Door Reinder: Ze zijn er ook niet echt in geslaagd het bestaan van die twee platformen onder de aandacht te brengen. Wie had er wel eens van gehoord? 18 is dan wel weer...ik heb zo'n vermoeden dat dat nog minder gebruikers zijn dan dat er bij het project zelf betrokken was.

Ik. Maar alleen op Mastodon zelf, daarbuiten is een voor zover ik weet nooit enige moeite gedaan om deze platformen onder de aandacht te brengen, "volg ons op mastodon"-knopjes heb ik nergens gezien . Ook werden ze slecht beheerd, ze reageerde nooit ergens op, puur eenrichtingsverkeer. Dit gaat heel erg in tegen de gedachte van een 'sociaal' netwerk, waardoor ze op Mastodon zelf ook niet populair zijn geworden.
26-04-2024, 13:06 door Anoniem
Door Reinder: Ze zijn er ook niet echt in geslaagd het bestaan van die twee platformen onder de aandacht te brengen. Wie had er wel eens van gehoord? 18 is dan wel weer...ik heb zo'n vermoeden dat dat nog minder gebruikers zijn dan dat er bij het project zelf betrokken was.

Social media platformen zijn IMHO nooit interessant geweest.
Heel veel geleuter in het niets. Een verpilling van kostbare tijd.

Als je er niet op zit, wat mis je dan echt?
26-04-2024, 13:15 door Anoniem
Ik heb op Peertube alleen de piratenpartij voorbij zien komen https://peertube.european-pirates.eu/ , zo te zien doen de video's over EU Chatcontrol het daar bijzonder goed, dus voldoende interesse in dergelijke onderwerpen.

Dit met een verschil van ~40 vs 15 follower bij de EDPS, blijkbaar is er geen tijd geïnvesteerd in het creëren van federaties met andere instanties om hun aanbod breed beschikbaar/onder de aandacht te krijgen.
26-04-2024, 13:24 door Anoniem
In twee jaar tijd verschenen er nog geen tweehonderd video's op EU Video, waarvan een groot aantal nog geen twintig views elk heeft.
https://tube.network.europa.eu/about/follows

Met 15 en enkel maar volgende instanties waarvan er een aantal ook nog eens kleine private instanties zijn is dat begrijpelijk.
26-04-2024, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hou me beroepsmatig bezig met security en privacy, regelgeving en ik hang regelmatig uit op social media, en ik had er nog nooit van gehoord. Doodzonde, dat is echt een goed initiatief.

Voor mij geldt hetzelfde. Zo ben ik wel bekend met de cookiescanner van de EDPS maar hier heb ik nog nooit van gehoord.
26-04-2024, 13:46 door Anoniem
Ten eerste heb ik er nog nooit van gehoord, en ten tweede is het zo duidelijk geografisch en politiek gelimiteerd, zo'n echokamer is helemaal niet interessant.

Geografisch, want Twitter heet toch ook niet Twitter US, en Facebook heet ook niet American Facebook. Slecht om dat in de naam te zetten.

En politiek, want politici zijn er voor alle burgers, ook de democratische minderheid. Niet iedereen is pro EU. Als je er zo expliciet een EU-feestje van probeert te maken, dan heeft toch niemand er trek in.

Verder goed initiatief om iets op eigen bodem te proberen. Jammer dat de marketing voor het stoppen beter werkt dan de berichtgeving rondom de introductie.
26-04-2024, 14:49 door Anoniem
Weer zoveel miljoen down-the-drain maar ach zo doen we dat bij de overheid.
Wat een zichzelf feliciterende loser show is dat hele EU gebeuren toch.
26-04-2024, 17:04 door Anoniem
IK lees iets heel anders: Initially due to run for one year, the pilot project of EU Voice and EU Video was extended for a second year, due to its success amongst EUIs and its users. en:

“The EDPS pilot project of EU Voice and EU Video has proved that public bodies, like EUIs, can offer social media platforms that respect individuals’ fundamental rights as alternatives to common platforms owned by a handful of big players. I am proud of the success of this project, especially considering the limited resources at our disposal. Unfortunately, despite our efforts to find a new home for EU Voice and EU Video in other EUIs, we have been unable to secure new ownership to maintain the servers and sustain operations at the high standards that EUIs and our users deserve”.

Dat we er niks van hoorden kwam dus omdat het een pilot was met beperkte gebruikers om aan te tonen dat er een alternatief mogelijk is. Dat er geen nieuwe thuis voor de servers kon worden gevonden zegt genoeg over de vendor lock
26-04-2024, 17:07 door Anoniem
Ziet er goed uit PeerTube:
PeerTube considers you as a person and not as a product to be profiled and locked in video loops.
PeerTube is free, open-source, created for non-commercial purposes.
26-04-2024, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Weer zoveel miljoen down-the-drain maar ach zo doen we dat bij de overheid.
Wat een zichzelf feliciterende loser show is dat hele EU gebeuren toch.
Nu nog even een linkje voor je boute bewering. Het is geen dure closed source!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.