image

Groot datalek in VS: zorgaanbieder deelde data miljoenen patiënten met adverteerders

vrijdag 26 april 2024, 12:06 door Redactie, 4 reacties

Kaiser Permanente, één van de grootste zorgaanbieders in de Verenigde Staten, heeft gegevens van 13,4 miljoen patiënten met Google, Microsoft, X en andere adverteerders gedeeld, zo heeft het zelf bekendgemaakt. Het gaat om namen, ip-adressen, zoekopdrachten en hoe men van de apps en websites van de zorgaanbieder gebruikmaakte. Kaiser Permanente is de grootste not-for-profit zorgverlener in de VS, met veertig ziekenhuizen, 618 praktijken en bijna honderdduizend artsen en verplegers.

Trackingtechnologie die binnen de apps en op de websites werden gebruikt zorgden ervoor dat gegevens van patiënten naar advertentiebedrijven gingen, waaronder Google, Microsoft en X. De zorgverlener beschikt over een zoekmachine waarin patiënten allerlei informatie over symptomen, medicijnen, letsels en oefeningen kunnen opzoeken. Ook die data is mogelijk bij adverteerders terechtgekomen. Inmiddels zijn de trackers van de websites en uit de apps verwijderd, aldus Kaiser Permanente tegenover TechCrunch.

Vorig jaar waarschuwden de Amerikaanse toezichthouder FTC en het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid meer dan honderd ziekenhuisorganisaties en online zorgproviders in de VS voor het gebruik van Google Analytics, de Meta-pixel en andere trackers op websites en binnen apps waardoor gevoelige, persoonlijke gezondheidsgegevens met derde partijen kunnen worden gedeeld. Eerder bleek al dat meerdere Amerikaanse ziekenhuizen via verkeerd ingestelde Meta-pixels de gegevens van miljoenen patiënten hadden gelekt.

Reacties (4)
26-04-2024, 12:49 door Anoniem
Binnenkort ook bij u in het theater.
26-04-2024, 15:02 door Anoniem
ziekenhuizen via verkeerd ingestelde Meta-pixels de gegevens van miljoenen patiënten hadden gelekt.
Volgens mij hebben ze die schroefjes bij die top niet goed afgesteld of misschien is dat niet mogelijk. Maar
ze komen er toch weer goed mee weg. Weet je gelijk wat voor soort bedrijven die techbedrijven zijn, ze moeten
zich dood schamen, wat voor een land is Amerika eigenlijk.
26-04-2024, 17:18 door Erik van Straten
Als dit een "groot datalek" is dan weet ik er nog wel een paar - grapje, miljoenen. Bijna elke website heeft trackers van derde partijen.

Er worden bakken geld mee verdiend en website-eigenaren "moeten wel" i.v.m. SEO en de gratis "onmisbare" gebruikersstatistieken.
27-04-2024, 08:52 door Anoniem
Geef het 5 jaar. Dan ook in Nederland. En een hoop gedoe. Zonder dat er wat verandert.
Digidrammen... what could possibly go wrong?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.