Door Anoniem: Misschien niet het ziekenhuis de schuld geven maar de criminelen. Blijf ergewoon met je poten vanaf. En dan wel naar het ziekenhuis willen als er iets aan de hand is zeker. De criminelen, Daar zit in eerste instantie het probleem.
Ik wil niet ontkennen dat het probleem in "eerste" instantie bij de criminelen zit omdat duidelijk is, dat als er géén criminelen zouden zijn er geen informatiesystemen gehackt zouden worden en er overal digitale "touwtjes" uit de beveiligingssystemen zouden kunnen hangen, zoals die zestig jaar geleden in overzichtelijke samenlevingen uit analoge huisbrievenbussen hingen - over het gemis waarvan iemand hier regelmatig klaagt.
Stellen dat het probleem veroorzaakt wordt door de criminelen en dat het opgelost zou zijn als deze zouden stoppen met criminele activiteiten is een redenering die staat als een huis, maar hoe realistisch is de noodzakelijke voorwaarde "als"?
Er zijn dus criminelen die overal met hun poten aanzitten. Dat is een realiteit waarbinnen een ziekenhuis moet functioneren.
Het probleem, om niet te zeggen frustratie, die ik heb met het concrete functioneren van het ziekenhuis in de digitale wereld is, dat zij haar lekkende datasystemen weliswaar voorlopig dicht (tot de volgende keer) op een wijze dat ze er
zelf weer mee verder kan, maar dat de zeer persoonlijke gegevens van patiënten buiten voor het oprapen liggen; in de digitale wereld betekent dat: onomkeerbaar permanent, oftewel, weg is weg. De mogelijke schade die dat voor mij oplevert wordt geheel op mij als patiënt afgewenteld en ik kan
niets doen, ik moet in volledige passiviteit afwachten welke criminaliteit hiermee (nieuw) opgebouwd gaat worden.
Dat is slecht voor mijn gezondheid.
Op dat idee zou een ziekenhuis ook moeten komen; en ook een (verzorgings)staat die toelaat dat ziekenhuizen zo laks met hun patiënten(gegevens) omgaan.
Ik keur de opportunistische, korte termijn probleemoplossing van het ziekenhuis dus af omdat die naar mij/ de patiënten-datadragers tekortschiet en deze daarvan voortdurend de klos zijn en alleen als 'collateral damage' fungeren.
Het ziekenhuis heeft een verantwoordelijkheid naar haar patiënten(data) en wanneer steeds meer blijkt (datalekken, ransomware, etc.) dat zij die verantwoordelijkheid niet kan dragen dan moet zij
op de juiste manier in beweging komen. Alleen maar roepen dat die criminelen zo vervelend doen volstaat niet.
Dit gaat om fundamentele afwegingen die een ziekenhuis maakt bij een veelvoud aan complexe beslissingen die zij neemt, variërend van de kosten van informatiebeveiliging tot het wel of niet aanschaffen van de laatste medische high tech apparatuur. Het gaat om prioriteiten stellen.
Ik vind dat patiënten daar een stem in moeten hebben, het gaat om hun zorg. Dat gebeurt in het huidige systeem niet.