Privacy - Wat niemand over je mag weten

Zweedse bankenorganisatie waarschuwt voor de gevaren van online zoekdiensten van de advertentiebedrijven | "Stop het misbruik van persoonsgegevens"

16-05-2024, 15:04 door Anoniem, 0 reacties
Opvallend dat de Zweedse bankiers in het artikel ”Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter” ("Stop het misbruik van persoonsgegevens), te lezen op https://www.swedishbankers.se/vi-tycker/debattartiklar/debattartiklar/stoppa-utnyttjandet-av-person-uppgifter/, waarschuwen voor de risico's van de online zoekdiensten van advertentiebedrijven en anderen.
Het bericht begint met (machinevertaling):

"Online zoekdiensten zijn belangrijke instrumenten geworden voor criminelen om potentiële slachtoffers vinden. De overheid moet dit misbruik stoppen. Dit zegt Hans Lindberg, CEO van de Zweedse vereniging van bankiers, samen met vertegenwoordigers van verschillende andere organisaties.
De georganiseerde misdaad in Zweden is systemisch en vormt een bedreiging voor onze democratie en de veiligheid van mensen. Het wordt grotendeels gefinancierd door fraude, diefstal en aankoopcriminaliteit, die volgens de Zweedse Nationale Raad voor Misdaadpreventie vorig jaar 41% van alle criminaliteit uitmaakten. Het aantal oplichtingspraktijken neemt snel toe, vooral die waarbij sprake is van zogenaamde social engineering, waarbij de oplichter het slachtoffer ervan overtuigt om zelf geld over te maken. Volgens de politie is het aantal gerapporteerde oplichtingen en criminele winsten uit oplichtingen vorig jaar met 22% gestegen.
Volgens de politie maken criminelen op grote schaal gebruik van persoonsgegevens die op hun websites beschikbaar worden gesteld door verschillende zoekdiensten, wat mogelijk wordt gemaakt door het feit dat ze een vrijwillige Zweedse publicatielicentie hebben gekregen die de website grondwettelijke bescherming biedt onder de basiswet op de vrijheid van meningsuiting. Dit betekent dat ze vrijelijk persoonlijke gegevens kunnen publiceren zonder toestemming van individuen, en er geld voor vragen. Het staat iedereen, inclusief criminelen, vrij om een vrijwillige publicatielicentie aan te vragen en een zoekdienst op te zetten. (...)"

Hoewel in Zweden het juridisch misschien iets anders in elkaar zit (er zijn daar datahandelaren die misbruik maken van de journalistieke uitzondering van de AV), zijn de risico's in Nederland hetzelfde.

Zijn er rampen nodig om dit duidelijk te maken. Of gaan de overheid en grote bedrijfsleven nu eindelijk maatregelen nemen?

PS Dit is ook een tip voor de redactie van security.nl
Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.