De verwachting van privacy die mensen hebben wordt met elke generatie minder, wat tot een collectief privacyverlies leidt, zo zegt de bekende privacy- en beveiligingsexpert Bruce Schneier. In een blogposting wijst Schneier naar de onderzoeken die naar overbevissing werden gedaan.
Onderzoekers die vispopulaties onderzochten om te bepalen wat een acceptabele vanggrootte was maakten hierbij een grote fout. De onderzoekers zagen dat de vispopulatie afnam, ze beseften alleen niet hoe groot de afname was. Elke generatie van onderzoekers had een andere baseline waarmee ze de huidige cijfers vergeleken, en de baseline van elke generatie was lager dan die van de voorgaande.
Deze inzichten kwamen te laat om de kabeljauwvisserij in de Noordwestelijke Atlantische Oceaan te redden, die volledig instortte door het verdwijnen van de vis. "Internetsurveillance, en het daaruit voortvloeiende privacyverlies volgen hetzelfde traject. Net zoals sommige vispopulaties met 80 procent zijn afgenomen, na eerder met 80 procent te zijn gedaald, na eerder met 80 procent te zijn gedaald, en zo door, zijn ook onze verwachtingen van privacy op een zelfde manier heel snel gedaald", aldus Schneier.
De expert merkt op dat door het overal aanwezig zijn van moderne technologie, surveillance eenvoudiger is dan ooit tevoren, waarbij elke opeenvolgende generatie gewend is aan de privacy status quo van hun jeugd. Zo hadden mensen vroeger controle over hun computers en was software standalone. Het 'always-connected cloud-deployment model' van software en diensten heeft dit helemaal op zijn kop gezet. De meeste apps zijn altijd online en sturen allerlei informatie terug naar het betreffende softwarebedrijf.
"Als gevolg van dit moderne model is dat iedereen, cynische techies en zelfs gewone gebruikers - verwachten dat wat je met moderne technologie doet niet privé is. Maar dat komt omdat de baseline is opgeschoven", gaat Schneier verder. "Verschuivende baselines zijn de kern van ons collectief privacyverlies." De expert merkt op dat het tijd is voor een holistisch perspectief en baselines niet meer met elkaar vergeleken moeten worden. "We moeten kijken wat een gezond technologisch ecosysteem is: één die de privacyrechten van mensen respecteert en tegelijkertijd bedrijven de kosten laat terugverdienen voor de diensten die ze bieden."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.