image

Politie en OM uiten zorgen over jonge leeftijd van cybercrimeverdachten

dinsdag 11 juni 2024, 09:51 door Redactie, 12 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-06-2024, 11:45

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) maken zich zorgen over de jonge leeftijd van cybercrimeverdachten die voor de rechter moeten verschijnen en de verheerlijking van bankhelpdeskfraude. De helft van deze verdachten is jonger dan 25 jaar, zo staat in het eerste Cybercrimebeeld Nederland 2024 van het OM en de politie. Volgens het Cybercrimebeeld is de stap naar cybercrime eenvoudiger geworden. Moest een cybercrimineel vroeger technisch onderlegd zijn, nu zijn diensten, producten en handleidingen eenvoudig online te vinden en aan te schaffen.

Een overstap van traditionele criminaliteit naar cybercrime is daardoor ook snel gemaakt, aldus het rapport. "Via Telegram, fora en het dark web kun je kant-en-klare software en sites kopen om mensen op te lichten inclusief contactgegevens en belscripts. Voor een paar honderd euro stap je in en kun je met slechts enkele slachtoffers per week veel geld verdienen", zegt Stan Duijf, Hoofd Operatiën, Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies en portefeuillehouder cybercrime bij de politie.

Een andere ontwikkeling waar OM en politie zich zorgen over maken is de jonge leeftijd van cybercrimeverdachten. "Een zorgelijke ontwikkeling is ook dat de helft van de cybercrimeverdachten die voor de rechter moet verschijnen 25 jaar of jonger is." Politie en Openbaar Ministerie stellen wel dat het de vraag is of dit een representatief beeld is. "Omdat juist bij cybercrime veel verdachten buiten beeld weten te blijven. Door onder andere anonimiseringsmogelijkheden en verdachten in het buitenland is het namelijk lastig verdachten te koppelen aan een aangifte."

Verheerlijking bankhelpdeskfraude

Het rapport meldt ook dat bankhelpdeskfraude onderdeel is geworden van een subcultuur waarin het draait om snel geld verdienen. "De zogenoemde F-game wordt hier verheerlijkt via drillrap en kanalen als Snapchat, Instagram, Telegram, Discord en TikTok. De berichten over de F-game worden zo voor veel jongeren onderdeel van het dagelijks online leven", zo stellen OM en politie. Volgens de autoriteiten zorgt dergelijke verheerlijking ervoor dat cybercrime wordt genormaliseerd en dat jongeren via online platformen betrokken kunnen raken bij cybercrime.

In opsporingsonderzoeken komt naar voren dat gehandeld wordt in kant en klare oplichtingspakketten en gestolen en gelekte persoonsgegevens. "Via honderden filmpjes met talloze likes worden online platforms ook gebruikt voor het werven van nieuwe criminelen en marketing voor de F-game. Door op te scheppen over gemaakte winsten met foto’s van pakken geld worden zowel op straat als online contacten gelegd en mensen geronseld", zo laat het rapport verder weten.

Afsluitend stellen politie en OM dat cybercrime vele verschijningsvormen kent en zich continu ontwikkelt. "Een standaard aanpak is daardoor niet mogelijk." Volgens het rapport vraagt de bestrijding van cybercrime om een integrale en systemische aanpak waarbij publieke en private partners een cruciale rol spelen.

Image

Reacties (12)
11-06-2024, 10:19 door Anoniem
NOS Radio 1 Journaal
dinsdag 11 juni 06:54 uur
tijdsduur: 4 minuten

Geregeld vindt de politie wapens, munitie en explosieven onder minderjarige verdachten van online criminaliteit. Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime: "Wij hebben een jonge programmeur aangetroffen met een vuurwapen onder zijn bureaustoel. Hij verdiende grof geld met criminele activiteiten en zei dat hij zich moest kunnen verdedigen."

https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/4a93cfb7-cd86-4dc7-90cd-8c094f1b1d0a/zorgen-om-jonge-cybercriminelen-met-wapens-bleek-een-jongen-van-14
11-06-2024, 10:44 door Anoniem
Zware gevangenisstraffen geven, en alles wat ze stelen terug laten betalen, desnoods hun hele leven lang. Geen voorwaardelijke straffen meer, minimale straf 1o jaar met dwangarbeid lijkt me prima. Voor geweld minimaal 15 jaar met dwangarbeid, en geen kans op vervroegd vrijkomen.
11-06-2024, 11:35 door Anoniem
Dat hier de term 'verdachten' wordt gebruikt en niet over 'daders' wordt gesproken is uiteraard geen toeval. Om redenen van stemmingmakerij worden om redenen die de politie en het OM goed uitkomen, weer eens ernstig overdreven. Wellicht ook is het weer eens ingegeven door het idee dat burgerlijke vrijheden moeten worden ingeperkt of dat de politiek weer eens geld aan het verdelen is. Het leidt ongetwijfeld ook af van het feit dat de politie (en daaraan verwante 'diensten') op enorme schaal zelf bezig zijn met (gelegaliseerde) vormen van cybercrime. Het verschil is alleen dat het dan geen 'cybercrime' wordt genoemd maar 'hackbevoegdheid'. Ongetwijfeld belanden er uiteindelijk veel van deze 'verdachten' direct of indirect op de loonlijst van de politie of van een daaraan verwante 'dienst'.
11-06-2024, 11:50 door Anoniem
Generatie L, in 2de of 3de jaar cybercrime les krijgen via/op school en dan VERBAAST opkijken dat deze L's betrokken raken bij cybercrime. Lui, snel geld, geen enkele interesse in zichzelf of de toekomst, pubers zonder enig doel en zonder enig gevoel voor verantwoordelijkheid, goh wat maken we ons zorgen en wat zijn we verbaast over de gevolgen.
11-06-2024, 12:20 door Anoniem
Het rapport beschrijft ook enkele andere ontwikkelingen. Zo nemen criminelen die bedrijven afpersen met gestolen data lang niet altijd meer de moeite om gijzelsoftware te gebruiken, want door de vele zogenoemde ransomware-aanvallen van de afgelopen jaren zijn bedrijven steeds betere back-ups van hun bestanden gaan maken. Criminelen spelen daar op in met een nieuwe tactiek. Ze dreigen de gegevens openbaar te maken of door te verkopen als er niet wordt betaald.

https://nos.nl/artikel/2524020-zorgen-om-jonge-cybercriminelen-met-wapens-dringend-bredere-aanpak-nodig

Wat verder opvalt, is dat daders info uit datalekken combineren om een optimaal profiel van hun slachtoffers te krijgen.
11-06-2024, 13:43 door Anoniem
Jongeren zijn vaker verdachten aangezien ze minder ervaring hebben met zichzelf te beschermen tegen identificatie.
Er zijn ongetwijfelt ook heel veel oudere cybercriminelen, maar die weten wat ze doen.
Jongeren pakken de eerste de beste LOIC-n00btool (Low Orbit Ion Cannon) om vervolgens een bank te DDOSen, en dan zijn ze verbaast dat ze dezelfde dag nog worden opgepakt.
Ook in de fysieke wereld worden ervaren criminelen minder snel opgepakt al zullen de getalen net zo groot zijn.
11-06-2024, 16:30 door Anoniem
In principe zijn we allemaal "cyberverdachten" aangezien we een sleepwet hebben die iedereen eerst als verdachte ziet alvorens dingen uit te sluiten, dus die cijfers kunnen in de prullenbak.
11-06-2024, 18:42 door Anoniem
Door Anoniem: In principe zijn we allemaal "cyberverdachten" aangezien we een sleepwet hebben die iedereen eerst als verdachte ziet alvorens dingen uit te sluiten, dus die cijfers kunnen in de prullenbak.
U hebt de wet blijkbaar niet echt gelezen. Jammer, maar zo komen de praatjes in de wereld.
12-06-2024, 07:01 door Anoniem
Door Anoniem: Zware gevangenisstraffen geven, en alles wat ze stelen terug laten betalen, desnoods hun hele leven lang. Geen voorwaardelijke straffen meer, minimale straf 1o jaar met dwangarbeid lijkt me prima. Voor geweld minimaal 15 jaar met dwangarbeid, en geen kans op vervroegd vrijkomen.
Stoer hoor. Denk je nou werkelijk dat dat iets zou oplossen?

Wat je krijgt is dat mensen die zo bikkelhard zijn aangepakt, als ze eindelijk vrijkomen, zeer lange tijd in een regime hebben doorgebracht waarin ze duidelijk de boodschap hebben gekregen dat de maatschappij totaal schijt aan ze heeft. Die hebben dan van de weeromstuit zelf totaal schijt aan de maatschappij en zijn gewend geraakt aan bikkelharde omgangsvormen. Je kweekt op die manier alleen maar meer criminaliteit. Is dat wat je nastreeft?

Als je dit soort draconische straffen gaat eisen moet je verder niet raar staan te kijken als je op zich aardige maar nog niet over zijn jeugdige naïviteit heen gegroeide zoon, neef of buurjongen op een gegeven moment voor een kleinigheid 10 jaar met dwangarbeid krijgt, terwijl je iemand die je kent en graag mag liever nog een kans op een normaal leven had gegeven. Denk niet dat iemand milder behandeld wordt omdat jij die persoon toevallig wel oké vindt en nog een kans gunt.

Bedenk ook dat straffen in een rechtsstaat zo veel mogelijk in proportie moeten zijn met het vergrijp: een zwaarder vergrijp leidt tot een zwaardere straf. Dus pas maar op met wat je te wachten staat bij een verkeersovertreding waarbij je nu al moppert over de hoogte van de boete. Onveilig rijgedrag brengt levens in gevaar en dat hoeft echt niet licht te worden opgevat. Een week de bak in draaien voor te hard rijden of voor een foutje maken bij een stoplicht of zebrapad, zie je dat zitten?

Denk effe na bij wat je eigenlijk nastreeft.
12-06-2024, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zware gevangenisstraffen geven, en alles wat ze stelen terug laten betalen, desnoods hun hele leven lang. Geen voorwaardelijke straffen meer, minimale straf 1o jaar met dwangarbeid lijkt me prima. Voor geweld minimaal 15 jaar met dwangarbeid, en geen kans op vervroegd vrijkomen.
Stoer hoor. Denk je nou werkelijk dat dat iets zou oplossen?

Het lost niets op.

Wie pleit voor een zwaarder en versobert regime, die persoon mag wat mij betreft direct gaan solliciteren als bewaarder, psycholoog of sociotherapeut bij een penitentiaire inrichting, om daar met eigen lede ogen te mogen aanschouwen dat langer en zwaarder straffen in de praktijk helemaal niet werkt. Ze zitten daar erg om personeel verlegen.

https://nos.nl/artikel/2524191-topambtenaar-zwaarder-straffen-vergroot-personeelstekort-in-gevangenissen
13-06-2024, 09:20 door Anoniem
In 2023 werd 16 procent van de Nederlandse bevolking slachtoffer van onlinecriminaliteit. Dat komt neer op 2,3 miljoen slachtoffers. Slechts een op de zes slachtoffers van cybercrime doet aangifte. Verdachten komen al op jonge leeftijd in aanraking met cybercrime doordat ze er spelenderwijs inrollen door online games, schrijven de onderzoekers.

https://www.rtl.nl/nieuws/tech/artikel/5454818/politie-en-om-bezorgd-helft-verdachten-cybercrime-25-jaar-jonger
17-06-2024, 13:06 door Anoniem
Sinds 2014 publiceert Europols European Cybercrime Centre (EC3) ieder jaar zijn Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA). Dit betekent dat we al een decennium lang beschikken over gedetailleerde Europese inzichten in cybercriminaliteit. Veel van wat voorbij komt in het Cybercrime Beeld Nederland stond jaren geleden al in de IOCTA, waarvoor alle politiekorpsen binnen de Europese Unie en enkele andere landen worden ondervraagd.

opinie van Nicole van der Meulen, expert cybersecurity

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/16/met-nog-een-rapport-gaan-wij-cybercrime-niet-bestrijden-a4856583

Het Cybercrimebeeld is vooral een herhaling van eerder gehoorde ontwikkelingen, waar blijkbaar te weinig aan is gedaan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.