Door Anoniem: Maar het versturen bijvoorbeeld crash- en analysegegevens naar de ontwikkelaar(s) is noodzakelijk om de betreffende apps functioneel te houden, hoewel je bij sommige ervan de crash en analyse functies kan uitschakelen met als gevolg een slecht functionerende app op langere termijn, is mijn ervaring.
Opmerkelijk toch hoe softwareontwikkelaars vroeger zonder dat soort volautomatische functies toch degelijke software wisten te ontwikkelen. Crash-data kan vertrouwelijke gegevens bevatten en het versturen daarvan moet om die reden altijd optioneel zijn. Een ontwikkelaar heeft echt niet alle crash-rapporten van een bepaalde bug nodig om die op te lossen, één of enkele kunnen makkelijk volstaan.
Zoals je het formuleert ("crash- en analysegegevens") zijn die analysegegevens iets dat niets met crashes te maken heeft maar staan ze er los van. Waarvoor dienen die precies? Om uit te zoeken welke onderdelen van de app veel gebruikt worden en welke nauwelijks? Is daar werkelijk monitoring van alle gebruikers voor nodig of weet je het meeste al als je in gesprek bent met maar een deel van je gebruikers? En verwijderingen van functies kunnen aangekondigd worden met de gelegenheid om erop te reageren. Dat soort benaderingen volstonden vroeger, waarom zou dat nu anders zijn?
Een volledige private mobiele telefoon is om meerdere technische redenen überhaupt een utopie, tenzij je genoegen neemt met een niet-werkend exemplaar.
Ik snap dat over het telefoondeel de telefoonprovider dingen moet volgen om het te laten werken, zoals met welke telefoonmast je op dat moment verbinding hebt en welke gesprekken je gevoerd hebt om een factuur te kunnen opstellen.
Maar zolang ik met bijvoorbeeld Debian een opmerkelijk goed en stabiel werkend besturingssysteem op mijn desktopcomputer heb zie ik niet in waarom het met het computerdeel van een smartphone noodzakelijk totaal anders zou moeten zijn. Dat is een keuze van de softwareleveranciers, geen noodzaak. Debian (en niet alleen Debian) is geen utopie, dat is er echt en dat werkt echt.
Ik vermoed dat je het als onvermijdelijk beschouwt omdat je gewend bent aan wat ze je voorschotelen, niet omdat het niet heel anders zou kunnen. Besef dat wat we marktwerking noemen in veel gevallen allang niet meer is dat de markt levert wat de kopers vragen, maar dat de kopers dankzij intensieve marketing voor een flink deel kopen wat de fabrikanten bedenken en ze voorschotelen. Een individuele aankoop is nog steeds het initiatief van een klant, natuurlijk, maar voor wat er beschikbaar is ligt het initiatief tegenwoordig wel heel eenzijdig bij de fabrikanten.
Ik weet heel goed dat het ondoenlijk is om dat altijd en overal te vermijden, maar bedenk dat als het iets oplevert dat ten koste gaat van jouw vrijheden en je je eigen voorkeur daarbij als utopie gaat beschouwen, terwijl die op zich een reële optie had kunnen zijn, je je overgeeft aan iets dat griezelig veel trekjes met een dictatuur gemeen heeft, ook al is het niet een overheid die het doet maar het bedrijfsleven. Met smartphones zitten we momenteel in een Android/iOS-duopolie dat knap enge trekjes aan het ontwikkelen is. Er zijn goede redenen om dat niet te willen, en je helpt jezelf niet als je andere mogelijkheden als een utopie beschouwt.