image

Hoogste arts VS wil waarschuwingslabel voor gevolgen social media

dinsdag 18 juni 2024, 09:29 door Redactie, 9 reacties

De hoogste arts van de Verenigde Staten, Vivek Murthy, wil dat er een waarschuwingslabel komt voor social media, net zoals bij roken en alcohol het geval is. Dat laat de U.S. Surgeon General in een opinie voor The New York Times weten. Volgens Murthy is er sprake van een geestelijke gezondheidscrisis onder Amerikaanse jongeren en is social media daar grotendeels verantwoordelijk voor.

"Jongeren die meer dan drie uur per dag op social media actief zijn, hebben twee keer meer kans op angst- en depressieklachten, en het gemiddelde dagelijkse gebruik in deze groep, sinds zomer vorig jaar, was 4,8 uur. Daarnaast zegt bijna de helft van de jongeren dat social media hen slechter doet voelen over hun lichaam", aldus Murthy. De arts pleit dan ook voor een waarschuwingslabel, waarop staat dat het gebruik van social media grote psychische gezondheidsklachten bij jongeren kan veroorzaken.

Met een dergelijke waarschuwing zouden ook ouders en jongeren er herhaaldelijk op worden gewezen dat het gebruik van social media niet bewezen veilig is, gaat de Surgeon General verder. De arts benadrukt dat een label alleen niet voldoende is. Hij pleit ook voor wetgeving om algoritmes aan te pakken, voorkomen dat platforms gevoelige gegevens van kinderen verzamelen en het beperken van features zoals pushnotificaties, autoplay en doom scrolling, die 'misbruik van in ontwikkeling zijn hersenen' maken, aldus Murthy.

Reacties (9)
18-06-2024, 10:10 door Anoniem
De kids zijn geZucked.
Het is inderdaad zo dat er opzettelijk een verslavend element is ingebouwd om ze zo lang mogelijk aan de socialmedia te laten, maar het is niet goed voor de dopamineverdeling.
18-06-2024, 10:29 door Anoniem
Als het kalf verdronken is, dus. Opnieuw.

Zo dubbel, eerst mee financieren en van profiteren en dan ervoor waarschuwen.

Wat moeten de couch-potatoes dan? Een bankhanger in de cybercrime is erger.

Altijd de schuld geven aan de eindgebruiker, nooit zeggen dat het aan het beleid ligt.

We vinden het erg, maar het graait en verdient zo lekker, toch?
Dus we gaan door, het is de schuld van de eindgebruiker (u veroorzaakt het).

Dus zet dat kleintje maar met z'n snufferdje voor dat android-schermpje.
Anders ben je misschien te laat. En als ze daar aandacht voor hebben, laten ze jou met rust.
18-06-2024, 11:27 door MathFox
Van roken is wetenschappelijk aangetoond dat het schadelijk is, de gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn ook algemeen bekend. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sociale contacten via het Internet in het algemeen genomen positieve effecten hebben, geen reden dus voor een waarschuwingslabel.
18-06-2024, 11:31 door Anoniem
GGD bezorgd over problematisch gebruik social media door jongeren
dinsdag 28 mei 2024, 11:39 door Redactie

https://www.security.nl/posting/843228/GGD+over+problematisch+gebruik+social+media+door+jongeren


Verslavingsarts Robert van de Graaf stelt dat er een pandemisch ziektebeeld is, dat hij ‘chair use disorder’ noemt:

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/08/28/verslavingsarts-robert-van-de-graaf-stoelgebruik-is-een-stoornis-a4172933

In 2012, the World Health Organization raised the alarm by announcing a pandemic called physical inactivity. This pandemic is associated with numerous chronic diseases, about 5.3 million premature deaths worldwide every year, and an enormous economic burden. So far, attempts to reduce sedentary lifestyle have been largely unsuccessful. How do we get people out of their chairs? As an addiction medicine specialist, I (RvdG) treat patients who are addicted to the use of rewarding consumer products, such as alcohol, tobacco, ultra-processed food, or different types of drugs. Comfortable chairs are also a rewarding consumer product. Consequently, I hypothesized that individuals with excessive sedentary behavior should be regarded as being addicted to chairs.

Van de Graaf, R. C., Hofstra, L., & Scherder, E. J. (2022). Chair Use Disorder: We Should Treat Excessive Chair Use as an Addiction. Journal of Physical Activity and Health, 19(7), 473-473. https://doi.org/10.1123/jpah.2022-0330


Ben je journalist of media professional? Slokt de smartphone van je kind meer tijd op dan je wil? De APA geeft tien tips:

https://www.apa.org/topics/social-media-internet/health-advisory-adolescent-social-media-use
18-06-2024, 12:30 door Anoniem
EFF: gezondheidslabel voor social media tast fundamentele rechten aan
dinsdag 18 juni 2024, 12:21 door Redactie

Een gezondheidslabel voor social media, zoals de U.S. Surgeon General in de Verenigde Staten wil, tast allerlei fundamentele rechten aan, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF die fel tegen het plan is.

https://www.security.nl/posting/846326/EFF%3A+gezondheidslabel+media+tast+fundamentele+rechten+aan
18-06-2024, 13:32 door Anoniem
Grappig woord, "hoogste arts". Ik zou er bijna weer cynisch en sarcastisch van worden. Maar ik heb een waarschuwingslabel op mijn scherm.
18-06-2024, 19:18 door Anoniem
Als je het zogenaamde 'waarschuwingslabel' koppelt aan jongeren, dan hang je er dus indirect een leeftijdsgrens aan. Om daaraan te kunnen voldoen zal daarom waarschijnlijk een vorm van identificatie moeten plaatsvinden. Ongetwijfeld de volgende stap. Kortom: een identificatieplicht voor het gebruik voor internettoepassingen of voor het gebruik van het internet in het algemeen lijkt hier het echte doel te zijn. Een 'label' (wat het ook mag zijn) zal op zich geen echt effect hebben op het veronderstelde probleem. Verder klopt er inhoudelijk maar weinig van het verhaal dat social media een geestelijke gezondheidscrisis zou veroorzaken. Waarom er maar weinig van klopt valt hier te lezen: https://reason.com/2023/03/29/the-statistically-flawed-evidence-that-social-media-is-causing-the-teen-mental-health-crisis/
18-06-2024, 22:52 door Anoniem
Door Anoniem: Als je het zogenaamde 'waarschuwingslabel' koppelt aan jongeren, dan hang je er dus indirect een leeftijdsgrens aan. Om daaraan te kunnen voldoen zal daarom waarschijnlijk een vorm van identificatie moeten plaatsvinden.

Dat zou een onderliggende agenda kunnen zijn. Vergelijkbaar met de eis van een leeftijdsgrens voor pornosites.

Verder klopt er inhoudelijk maar weinig van het verhaal dat social media een geestelijke gezondheidscrisis zou veroorzaken. Waarom er maar weinig van klopt valt hier te lezen: https://reason.com/2023/03/29/the-statistically-flawed-evidence-that-social-media-is-causing-the-teen-mental-health-crisis/

"We moeten sociale media niet op het podium hijsen als dé zondebok voor mentale problemen bij jongeren."
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/26/maak-geen-boeman-van-sociale-media-a4199983

Aldus drie hooggeleerden in een opiniebijdrage in de NRC van 26 mei jl. Misschien zijn jongeren met mentale problemen meer geneigd om op een ongezonde manier hun toevlucht te zoeken tot sociale media. Andersom kunnen sociale media voor sommige jongeren juist een zegen zijn. Ze bieden platforms voor het ontwikkelen van hun identiteit en contacten.
21-06-2024, 13:00 door Anoniem
New York verbiedt verslavende algoritmen op sociale media voor kinderen. Kathy Hochul, de gouverneur van New York, heeft een wet getekend die verslavende algoritmen op socialemedia-apps verbant voor accounts van minderjarigen. Ouders moeten nu expliciet toestemming geven voor tijdlijnen op basis van deze algoritmen. Volkskrant Techblog

NY Senate Bill S7694A | The Stop Addictive Feeds Exploitation (SAFE) for Kids
https://www.nysenate.gov/legislation/bills/2023/S7694/amendment/A
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.