image

Driekwart Duitse bedrijven maakt nog steeds gebruik van fax

dinsdag 18 juni 2024, 09:53 door Redactie, 9 reacties

Meer dan driekwart van de Duitse bedrijven maakt nog steeds gebruik van de fax, onder andere voor de communicatie met de overheid. Dat meldt Bitkom, de brancheorganisatie van de Duitse digitale en telecommunicatiesector op basis van onderzoek onder meer dan zeshonderd bedrijven met meer dan twintig medewerkers.

De fax is bij 77 procent van de Duitse bedrijven in gebruik. Een kwart maakt er zelf nog vaak of zeer vaak gebruik van. Het faxgebruik bij de oosterburen neemt wel af. Vorig jaar faxte in totaal 82 procent van de bedrijven nog steeds. In 2022 was dat 88 procent, in 2020 nog 92 procent en in 2018 zelfs 95 procent. Ook het intensieve faxgebruik neemt af. In 2018 werd de fax nog door 49 procent van de bedrijven zeer vaak gebruikt, tegen een kwart vorig jaar.

"Hoewel het gebruik van faxen in Duitse bedrijven al jaren afneemt, gaat de verandering verrassend traag - vooral als je bedenkt dat er al lang gemakkelijkere en veiligere manieren zijn”, zegt Daniil Heinze van Bitkom. De voornaamste redenen om te faxen is communicatie met de overheid, veiligheid en gewoonte. Zo stelt 56 procent van de bedrijven die faxen dat dit essentieel is voor communicatie met de overheid.

Volgens 43 procent van de ondernemingen is faxen veiliger dan papieren post en 35 procent gebruikt de fax vanwege processen in de organisatie. 27 procent faxt uit gewoonte of omdat ze een ontvangstbewijs nodig hebben. Verder geeft een kwart van de bedrijven aan dat ze faxen om aan de behoeften van klanten te voldoen. Tien procent zegt dat dit vanwege wettelijke eisen nodig is en zes procent heeft de fax staan als back-up in het geval digitale systemen uitvallen.

Als het gaat om de gebruikte faxstandaard gebruikt achttien procent alleen de oude standaard, waarbij de fax traditioneel via de telefoonlijn en met een afdruk wordt verzonden. Daarnaast is er een meerderheid van de bedrijven die zowel de oude als nieuwe standaard naast elkaar gebruiken. Bij de nieuwe standaard kan de fax bijvoorbeeld als beeldbestand worden verzonden.

Reacties (9)
18-06-2024, 11:13 door Anoniem
Duitsland wordt vaak gezien als 'gidsland', maar op vele gebieden lopen ze behoorlijk achter.
Zeker in vergelijking met Nederland.

b.v. telecommunicatie/internet en bankzaken zijn vaak lastiger te regelen dan in NL.
En ondanks alle 'groene ontwikkelingen' in Duitsland verwarmen al mijn kennissen daar nog op stookolie. Een grote tank in de kelder voorziet het huis van warmte.
En ook het stroomnet moet, in tegenstelling to NL, nog een grote automatiseringsslag maken. Slimme meters e.d. zijn daar nog nauwelijks ingevoerd.

En mede door de 'versnippering' door alle deelstaten kom je vaak in afwijkende regelgeving terecht. En de strenge privacyregelgeving zit eea vaak in de weg,

Dus... Geen verbazing hier over het artikel. ;)
18-06-2024, 11:17 door Anoniem
Een goed verstaander leest dus dat ze in Duitsland op 3 sleutelmomenten goed waren in kiezen tussen progressief en conservatief.
18-06-2024, 12:48 door Anoniem
En het faxbericht gaat in clear text over IP in Nederland. Sommige mensen denken dat telefoongesprekken veilig zijn, maar die gaan zonder versleuteling over het internet. Men zou versleuteling verplicht moeten stellen.
18-06-2024, 12:53 door Hyper
Waarom zou je NIET faxen?
Met een fax heb je minder snel datalekken, is toegestaan voor medische informatie-uitwisseling en de uitdraai kan juridisch bekrachtigd worden.

Ik zie zeker een plek voor de fax tussen e-mail, EDI, telefoon en briefpost.
18-06-2024, 14:49 door Anoniem
In mijn diensttijd gebruikten we ook TELEX, was ook heel veilig.
O, wacht. Dat was met separate encryptie en multiplex apparatuur en een eigen (radio)-netwerk.

FAX is allag niet meer veilig omdat dat tegenwoordig ook over een data verbinding gaat die openbaar is.
18-06-2024, 15:09 door Briolet
72 Prozent der Unternehmen, die faxen, nutzen diesen modernen Fax-Standard, bei der das Fax beispielsweise als E-Mail versandt und empfangen wird.

18 Prozent der faxenden Unternehmen setzen hingegen nur auf den älteren Standard, bei der das Fax noch klassisch per Ausdruck versandt wird.

De meesten gebruiken het faxprotocol voor de overdracht maar ontvangen en/of versturen het blijkbaar als e-mail. Dan vraag je je af waarom je niet direct een mailtje stuurt.

Het laatste Duitse bedrijf waar wij naar toe faxten, kreeg het ook als e-mail binnen. Toen ik dat te horen kreeg, zijn we ook direct met de faxen naar hen toe gestopt.
18-06-2024, 17:18 door Anoniem
Zitten hoop minder virussen op. Helemaal zo gek nog niet, die fax.
18-06-2024, 17:34 door Anoniem
Hier nog een groot voorstander van de fax.
18-06-2024, 19:48 door Anoniem
Door Anoniem: Duitsland wordt vaak gezien als 'gidsland', maar op vele gebieden lopen ze behoorlijk achter.
Zeker in vergelijking met Nederland.
Duitsland is juist een land waar iets wat eenmaal is afgesproken tot in het oneindige wordt voortgezet omdat het nou
eenmaal zo is afgesproken.
"bij fax heb je een ontvangstbevestiging dus moeten we dat gebruiken" en daar komt dan nooit meer wat tussen tot
het helemaal niet meer werkbaar is.
Het is niet zozeer de veilgheid waar het om gaat, maar gewoon "voor dit of dat moet je een ontvangstbevestiging hebben"
en die heeft men dan.
Een IT'er zal inbrengen dat die ontvangstbevestiging niet 100,000% garandeert dat er ook een leesbaar papiertje aan de
andere kant ligt en dat dit de juiste beambte ter hand gesteld wordt, maar dat boeit verder niet.
Hier in Nederland heb je ook wel dat verstokte gedrag maar dan alleen bij justitie enzo. Bedrijfsbreed gaat het niet zo.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.