De vaste telefoon verdwijnt steeds verder uit het dagelijks leven, zo laat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag weten. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal vaste aansluitingen met 0,8 procent naar 4,23 miljoen. Ook wordt er minder vaak via de vaste telefoonlijn gebeld. Het ging in de eerste drie maanden om een daling van 4,9 procent, waardoor het totaal aantal belminuten op 1,16 miljard minuten uitkwam.
De ACM stelt dat de ooit zo populaire combinatie van telefoon, internet en televisie bij dezelfde provider steeds minder in trek is. Dit komt deels doordat huishoudens die een bundel met drie diensten hadden vaste telefonie hebben laten vallen. Het aantal mobiele aansluitingen steeg juist. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 22,32 miljoen mobiele aansluitingen, een stijging van 0,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.
Het aantal verzonden sms-berichten steeg in het eerste kwartaal met 0,79 procent tot 571 miljoen, terwijl het aantal belminuten op mobiele netwerken met 100 miljoen belminuten daalde naar 9,7 miljard. Het mobiele dataverbruik vertoonde wel een stijgende lijn met een toename van 1,7 procent en komt daarmee uit op 549 miljoen gigabyte.
Verder zag de ACM het aantal machine to machinetoepassingen (M2M) verder groeien. Het gaat dan bijvoorbeeld om auto’s of om apparaten, zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters, die via een eigen internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten. Het aantal M2M-aansluitingen steeg in het eerste kwartaal van 2024 met 640.000 aansluitingen naar 18,6 miljoen.
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF wijst mensen geregeld op de risico's van mobiele telefoons. "Mobiele telefoons zijn helaas niet ontwikkeld voor privacy en security. Niet alleen zijn ze slecht in het beschermen van je communicatie, ze stellen je ook bloot aan nieuwe surveillancerisico's, met name locatietracking. De meeste mobiele telefoons geven gebruikers veel minder controle dan een persoonlijke desktop of laptop doet." Onlangs verwees de EFF nog naar smartphones als "bugs in our pockets", waarmee op afluisterapparatuur wordt gedoeld.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.