image

Minister: aangenomen motie over data ggz-patiënten deels niet uitvoerbaar

maandag 24 juni 2024, 17:19 door Redactie, 15 reacties

Een door de Tweede Kamer aangenomen motie over het gebruik van de gegevens van ggz-patiënten is volgens demissionair minister Helder van Volksgezondheid op twee van de drie punten niet uitvoerbaar. Begin deze maand werd de motie, die door de minister was ontraden, met 105 stemmen voor en 45 tegen aangenomen. De motie draait om het vernietigen van gegevens van ggz-patiënten die voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn verzameld en het toekomstig verzamelen van dergelijke data te verbieden.

Psychiaters en psychologen zijn door de NZa verplicht om informatie over iedere patiënt aan te leveren. Het gaat daarbij ook om antwoorden op HONOS+-vragen, die zeer gevoelig kunnen zijn. HONOS staat voor Health Of the Nation Outcome Scales en is een vragenlijst die een behandelaar over zijn patiënt invult. Het gaat dan om zaken als problematisch alcohol- of drugsgebruik, hyperactief, agressief, destructief of geagiteerd gedrag, problemen als gevolg van hallucinaties en waanvoorstellingen, suïcidepogingen en gedachten over suïcide, problemen met relaties en overige psychische en gedragsproblemen.

De Consumentenbond stelde vorig jaar dat de NZa te weinig gedaan heeft om patiënten over de maatregel te informeren, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Uit onderzoek blijkt dat de meeste patiënten niet weten dat ze bezwaar kunnen maken. Volgens de NZa is de informatie nodig om meer inzicht te geven in de benodigde zorg en om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten. Wanneer ggz-patiënten achteraf een privacyverklaring indienen om bezwaar te maken zorgt dit er niet voor dat al gedeelde en verzamelde gegevens worden verwijderd, zo meldde het platform voor ggz-patiënten MIND. Zodra de gegevens zijn opgestuurd door de behandelaar, zijn deze niet meer uit de dataset te halen.

Nieuw Sociaal Contract diende met steun van de SP en GroenLinks-PvdA een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen om de nu al verzamelde HONOS+-data te vernietigen en ervoor te zorgen dat er wordt gestopt met de uitvraag van HONOS+-vragenlijsten. Verder werd de regering verzocht om ervoor te zorgen dat de NZa bij het voorspellen van zorgkosten in de GGZ voortaan slechts gebruikmaakt van geaggregeerde data en geen patiëntgegevens op persoonsniveau.

De minister laat in een reactie op de aangenomen motie weten dat die op twee van de drie punten niet uitvoerbaar is (pdf). Wat betreft het vernietigen van de verzamelde gegevens zal dit uiterlijk eind december 2025 zijn gebeurd, aldus Helder. "De NZa heeft dus al, conform het eerste verzoek van de motie, toegezegd om de verzamelde data te vernietigen zodra dat kan en zal daar ook naar handelen", voegt de minister toe.

Wat betreft de twee andere punten stelt de minister dat ze wettelijk gezien niet aan deze verzoeken kan voldoen. "De NZa voert namelijk haar taken als zelfstandig bestuursorgaan uit en is daarbij gebonden aan de geldende wet- en regelgeving. Dit betekent dat de NZa niet hiërarchisch ondergeschikt is aan de minister van VWS. Ingrijpen in de bevoegdheden van het zelfstandig bestuursorgaan NZa kan alleen voor zover geldende wetgeving dat mogelijk maakt."

Wel zegt de minister dat ze met de NZa in gesprek gaat. "Ik ga hen oproepen om, conform het verzoek uit de motie, zoveel als mogelijk gebruik te maken van geaggregeerde data voor de doorontwikkeling van de zorgvraagtypering. Ten tweede ga ik de NZa en betrokken ggz-partijen verzoeken om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van deze verzoeken om daarmee een breed afgewogen keuze te kunnen maken." Afsluitend meldt Helder dat er een civiele rechtszaak tegen de NZa is aangespannen over het verzamelen en gebruiken van de patiëntdata en dat zo lang de bodemprocedure loopt de NZa met de verwerking kan doorgaan.

Reacties (15)
24-06-2024, 17:40 door Anoniem
24-06-2024, 17:58 door Anoniem
Kijk! Wat een schouwspel! De hongerige wolven trekken en duwen om onze medische metadata te verkopen!
Mogen wij de restjes hebben??
Kun je deze overheid nog serieus nemen?
Het zijn heuze lastposten.
Misschien tijd voor een revolutie? Zou héérlijk zijn!
De mens en haar metadata is het nieuwe zwarte goud geworden.
Deze lugubere malafide types buigen voor niets.
24-06-2024, 17:59 door Anoniem
De laatste jaren hebben we kunnen zien dat wanneer de ene dataverzameling wordt tegengehouden, de volgende alweer uit de grond schiet. Het is nog maar vijf jaar geleden dat de vorige databank met gegevens van ggz-patiënten op last van de AP moest worden vernietigd (ook toen werd patiënten geen toestemming gevraagd). Intussen is de NZa - naast de huidige uitvraag - alweer druk bezig met het optuigen van een vergelijkbare dataverzameling binnen de jeugdzorg.

door Tom Grosfeld, journalist en auteur van De spreekkamer is lek (Bot Uitgevers, 2024). Verschijnt in november.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/23/ook-binnen-de-ggz-moet-privacy-belangrijk-zijn-a4857381
24-06-2024, 19:02 door Anoniem
Zo makkelijk als de privacy wordt aangetast, zo moeilijk is het kennelijk om die aantasting weer ongedaan te maken, of zelfs maar om verdere aantasting te stoppen.

Gezien dit feit, is toepassing van het voorzorgsbeginsel vereist. Geen wetten meer die nieuwe gegevensverwerking toestaan zonder vrijwillige, actieve instemming van de betrokkenen. Dus ook geen EHDS zonder opt-in voor elke burger. Nederland zet geen handtekening bij het kruisje van de EU. Als de EU probeert te dwingen, zegt Nederland Nee. Dat kan onze nieuwe premier immers heel goed, hij zegt dan gewoon: "Wie nu nog zeurt over EHDS, kan z'n biezen pakken." Past bij zijn bestuurlijke stijl, nog uit de tijd dat hij bij NCTV de baas was.

Of kan hij dat nu opeens niet meer en is hij opeens zwak, ziek en misselijk als het aankomt op de bescherming van Nederlanders tegen gedrochten van de EU?
24-06-2024, 19:10 door Anoniem
Oh mijn bs detector gaat weer hard loeien:

Zodra de gegevens zijn opgestuurd door de behandelaar, zijn deze niet meer uit de dataset te halen.

Hoezo niet, wordt het in een stuk graniet gegraveerd? Ik heb nog nooit gehoord dat je een regel niet uit een database kan verwijderen. Of bedoelen ze we kunnen het niet uit de trainingset van het AI algortime halen zonder helemaal opnieuw te trainen? Zowieso heb je toch altijd de AVG inzicht en verwijder verplichting; zeker bij bijzondere persoonsgegevens zou je dat verwachten.


Wat betreft het vernietigen van de verzamelde gegevens zal dit uiterlijk eind december 2025 zijn gebeurd, aldus Helder. "De NZa heeft dus al, conform het eerste verzoek van de motie, toegezegd om de verzamelde data te vernietigen zodra dat kan en zal daar ook naar handelen", voegt de minister toe.

Euh, anderhalf jaar nodig om gegevens te vernietigen? Het staat dus toch in een stuk graniet en er moet een of andere uitzendkracht met een beitel in de weer?


Wat betreft de twee andere punten stelt de minister dat ze wettelijk gezien niet aan deze verzoeken kan voldoen. "De NZa voert namelijk haar taken als zelfstandig bestuursorgaan uit en is daarbij gebonden aan de geldende wet- en regelgeving. Dit betekent dat de NZa niet hiërarchisch ondergeschikt is aan de minister van VWS. Ingrijpen in de bevoegdheden van het zelfstandig bestuursorgaan NZa kan alleen voor zover geldende wetgeving dat mogelijk maakt."

Nou niet volgens onderstaande kaderwet, artikel 22


Kaderwet zelfstandige bestuursorganen

Artikel 22

1 Onze Minister kan een besluit van een zelfstandig bestuursorgaan vernietigen.

2 Van het vernietigingsbesluit wordt mededeling gedaan in de Staatscourant.
24-06-2024, 20:28 door Anoniem
Wat betreft het vernietigen van de verzamelde gegevens zal dit uiterlijk eind december 2025 zijn gebeurd, aldus Helder. "De NZa heeft dus al, conform het eerste verzoek van de motie, toegezegd om de verzamelde data te vernietigen zodra dat kan en zal daar ook naar handelen", voegt de minister toe.

Het vernietigen van alle tot nu toe verzamelde data is "een druk on de knop" / delete commando.
Daar hoeft men niet tot eind 2025 op te wachten.
Tenzij de NZA in de tussentijd die patient-specifieke data nog even snel wil doorpluizen (en misschien wel kopieren).

"De NZa voert namelijk haar taken als zelfstandig bestuursorgaan uit en is daarbij gebonden aan de geldende wet- en regelgeving. Dit betekent dat de NZa niet hiërarchisch ondergeschikt is aan de minister van VWS. Ingrijpen in de bevoegdheden van het zelfstandig bestuursorgaan NZa kan alleen voor zover geldende wetgeving dat mogelijk maakt."

Wie maakt ook al weer wetgeving en voert die in, of past bestaande wetgeving aan? Waren dat niet de minister en het parlement? Anders kunnen ze dat ook altijd zo goed. Als het in hun straatje uitkomt.

Toch lekker makkelijk van al die regeringen Rutte en zijn voorgangers:
Laten we vooral bestuurs-organen (hiërarchisch) op afstand zetten, dan is een minister niet meer verantwoordelijk voor (wan)daden die daar plaatsvinden.

Waarom hebben we dan eigenlijk nog duur betaalde ministers? Ze zijn nergens meer verantwoordelijk voor en ze kunnen niet regelen (zegt deze minister met zoveel woorden).
Dan meteen zijn baantje maar afschaffen of zijn salaris zwaar korten.

Maar nog beter, die op afstand gezette bestuurdsorganen weer hiërarchisch onder de paraplu van de verantwoordelijke ministers brengen.
24-06-2024, 20:32 door Anoniem
De minister vind het dus niet zo'n groot probleem, anders had ze ook een wetsvoorstel kunnen indienen om via die route de verzamelde persoonsgegevens te verwijderen.
24-06-2024, 21:18 door Anoniem
De overheid is er voor u...
24-06-2024, 21:31 door johanw
Eind 2025 pas verwijderen? En de wet veranderen kan blijkbaar niet (toen een rechter bepaalde dat een ID kaart gratis moest zijn was de wet binnen een week veranderd maar ja, dat koste de overheid geld).

Dit is niet "niet kunnen:", dit is overduidelijk niet willen.
25-06-2024, 01:08 door Anoniem
Ja, de NZa hoort gebonden te zijn aan de geldende wet- en regelgeving. Alleen op dat punt al zou de minister op zijn minst kunnen aandringen bij de NZa om dat nu eens als uitgangspunt te nemen, en er naar te handelen. Helemaal omdat ze meer bezig zijn met 'hoe kunnen we alsnog om de regelgeving heenwerken en gerechterlijke uitspraken negeren', dan met het accepteren van het feit dat zelfs als artsen en patienten allemaal mee zouden werken en de data zou leveren die ze zo graag willen hebben, die data op voorhand al onbruikbaar is om zorgkosten mee in te schatten in de toekomst. Daar zorgt het format van de vragenlijsten al vanaf het begin voor, o.a. door het uit elkaar trekken van een behandeling in losse tijdseenheden waarbij niet eens goed mogelijk is om te registreren dat er vaak meerdere symptomen zijn, die op verschillende niveau's gedurende een behandelperiode worden aangepakt... maar nee, dat worden dus al afzonderlijke aandoeningen in hun database, en als je als bipolaire militair thuis komt te zitten met ptss, en daardoor sociale fobieen ontwikkeld, en door isolement naast je depressie ook suicideneigingen moet gaan onderdrukken, moeten al die aspecten apart in een keurslijf gepropt van wat zij 'behandeling' noemen, die qua tijdsduur gegarandeerd ook alweer in meerdere 'behandelingen' gesplitst zal worden ingevoerd.

Maar elke paar jaar hebben ze weer een nieuwe naam voor iets wat dan toch weer gewoon neer blijkt te komen op het geforceerd afdwingen van het invullen van honos-achtige lijsten, al is het systeem al op ieder punt onderuit gehaald, en doet de NZa er echt alles aan om telkens te voorkomen dat rechters die vernietigende uitspraken niet zullen herhalen, door iedere partij die hen voor het gerecht sleept af te doen als niet ontvankelijk. Ze weten al jaren dat het systeem in feite helemaal de prullenbak in kan, als het aan de rechtspraak ligt, maar die tijd hebben ze niet gebruikt om een methode uit te werken waar men WEL iets aan zou hebben. Hopelijk gaan deze bodemprocedure leiden tot een herbevestiging van de wet- en regelgeving: https://zorgictzorgen.nl/gunstige-jurisprudentie-inzake-ontvankelijkheid-honos-rechtszaak/
25-06-2024, 10:57 door Anoniem
Goeie reacties hierboven, daaraansluitend...
... daarom is een opt-in zo belangrijk voor de nieuw, aankomende, of stiekem al aanwezige ehds.
Ik wil geen (zorg-)gegevens in dat systeem, eenmaal erin krijg je het barbara streisand effect, ofwel nu het NZa affect en heeft een opt-out geen nut meer.
Kunnen ze (de politici) hier geen lering uit trekken en er voor zorgen dat er wél een opt-int komt voor de ehds!?
25-06-2024, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem: Zo makkelijk als de privacy wordt aangetast, zo moeilijk is het kennelijk om die aantasting weer ongedaan te maken, of zelfs maar om verdere aantasting te stoppen.

Gezien dit feit, is toepassing van het voorzorgsbeginsel vereist. Geen wetten meer die nieuwe gegevensverwerking toestaan zonder vrijwillige, actieve instemming van de betrokkenen. Dus ook geen EHDS zonder opt-in voor elke burger. Nederland zet geen handtekening bij het kruisje van de EU. Als de EU probeert te dwingen, zegt Nederland Nee. Dat kan onze nieuwe premier immers heel goed, hij zegt dan gewoon: "Wie nu nog zeurt over EHDS, kan z'n biezen pakken." Past bij zijn bestuurlijke stijl, nog uit de tijd dat hij bij NCTV de baas was.

Of kan hij dat nu opeens niet meer en is hij opeens zwak, ziek en misselijk als het aankomt op de bescherming van Nederlanders tegen gedrochten van de EU?
Zucht....
NL zet gewoon een handetekening bij het kruisje nadat ze jaren hebben gezeurd om een document met zo'n kruisje....
Stop met dat slachtoffer van de EU gedoe.

NL is een grote aanjager van EU regelingen... En het is flauw om eerst het circus op te bouwen en aan te jagen en dan aan het eind te zeggen toch maar niet..... Begin niet aan dergelijke lobbies...
Probleem zijn wat top ambtenaren en ministers als politieke bliksem afleider en richting aangever die een bepaalde agenda pushen.
Je bent op z'n betst een paar jaar minister en daarna moet je ook leven... Dus politici zijn nu eenmaal gevoelig voor beinvloeding via een pensioen voorziening.
Er komt mogelijk meer wezenlijk goeds van de grond als een minister na ambtstermijn geen leiding meer mag geven waar dan ook en een exclusief staatspensioen krijgt en moet afzien van welke andere vorm van inkomsten dan ook.
25-06-2024, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: De minister vind het dus niet zo'n groot probleem, anders had ze ook een wetsvoorstel kunnen indienen om via die route de verzamelde persoonsgegevens te verwijderen.

Of een van onderstaande, trap die criminelen uit het bestuur zou ik zeggen

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijksoverheid/zelfstandige-bestuursorganen
Verantwoordelijkheid minister bij zbo's

Zbo’s zijn zelfstandig, maar de minister heeft wel iets over een zbo te zeggen. De minister is verantwoordelijk voor het beleid dat een zbo uitvoert en voor het toezicht daarop. Ook moet de minister verantwoording kunnen afleggen over een zbo aan de Eerste en Tweede Kamer.

In de Kaderwet staat onder meer dat de minister bij een zbo:

bestuurders mag benoemen, schorsen en ontslaan;

het salaris van bestuurders mag vaststellen;

beleidsregels mag maken zodat het zbo het takenpakket goed kan uitvoeren.
25-06-2024, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: Goeie reacties hierboven, daaraansluitend...
... daarom is een opt-in zo belangrijk voor de nieuw, aankomende, of stiekem al aanwezige ehds.
Ik wil geen (zorg-)gegevens in dat systeem, eenmaal erin krijg je het barbara streisand effect, ofwel nu het NZa affect en heeft een opt-out geen nut meer.
Kunnen ze (de politici) hier geen lering uit trekken en er voor zorgen dat er wél een opt-int komt voor de ehds!?

Maar die politici werken helemaal niet (meer) voor ons. Begrijp dat nu eindelijk eens.
Dus die willen dat helemaal niet gaan regelen.
Op zijn hoogst voor hun eigen zorgdata (a la CSAM). Maar meer ook echt niet.
De rest is gouden handel. En voedsel voor een controlestaat.

Het motto in de politiek is: Iedereen is crimineel. Ze moeten het alleen nog bewijzen.
(Zoals de waard is....)
25-06-2024, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Zo makkelijk als de privacy wordt aangetast, zo moeilijk is het kennelijk om die aantasting weer ongedaan te maken, of zelfs maar om verdere aantasting te stoppen.

Gezien dit feit, is toepassing van het voorzorgsbeginsel vereist. Geen wetten meer die nieuwe gegevensverwerking toestaan zonder vrijwillige, actieve instemming van de betrokkenen. Dus ook geen EHDS zonder opt-in voor elke burger. Nederland zet geen handtekening bij het kruisje van de EU. Als de EU probeert te dwingen, zegt Nederland Nee. Dat kan onze nieuwe premier immers heel goed, hij zegt dan gewoon: "Wie nu nog zeurt over EHDS, kan z'n biezen pakken." Past bij zijn bestuurlijke stijl, nog uit de tijd dat hij bij NCTV de baas was.

Of kan hij dat nu opeens niet meer en is hij opeens zwak, ziek en misselijk als het aankomt op de bescherming van Nederlanders tegen gedrochten van de EU?
Mee eens.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.