image

WikiLeaks-oprichter Julian Assange op vrije voeten na 'plea deal' met VS

dinsdag 25 juni 2024, 07:30 door Redactie, 45 reacties

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is op vrije voeten en heeft het Verenigd Koninkrijk verlaten nadat hij een 'plea deal' met de Amerikaanse autoriteiten heeft gesloten, waarin hij schuld gaat bekennen voor het verkrijgen en verspreiden van geclassificeerde Amerikaanse nationale defensiedocumenten. Als onderdeel van deze overeenkomst zal Assange worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 62 maanden, wat overeenkomt met de tijd die hij in het VK heeft vastgezeten, meldt persbureau Reuters.

De vrouw van Assange en WikiLeaks-hoofdredacteur Kristinn Hrafnsson hebben een verklaring gegeven waarin ze het publiek bedanken voor alle steun de afgelopen jaren. "Na meer dan vijf jaar in een cel van twee bij drie meter te hebben gezeten, 23 uur per dag in isolatie, zal hij snel worden herenigd met zijn vrouw Stella Assange, en hun kinderen, die hun vader alleen vanachter de tralies kennen. WikiLeaks publiceerde baanbrekende verhalen over overheidscorruptie en mensenrechtenschendingen en hield machthebbers verantwoordelijk voor hun acties. Als hoofdredacteur heeft Julian voor deze principes en het recht van mensen om te weten een hoge prijs betaald", aldus WikiLeaks op X.

Het in 2006 opgerichte WikiLeaks heeft naar eigen zeggen miljoenen documenten gepubliceerd. In 2010 publiceerde de website een video waarop te zien is hoe een helikopter van het Amerikaanse leger Irakese burgers doodt. De Amerikaanse autoriteiten klaagden Assange aan voor het illegaal verkrijgen en lekken van vertrouwelijke informatie. Hij verbleef zeven jaar in de ambassade van Ecuador in het VK, gevolgd door vijf jaar in een Britse cel. In deze periode volgde een juridisch gevecht over zijn uitlevering aan de VS. Onlangs oordeelde het Britse High Court dat Assange opnieuw in beroep mocht.

Reacties (45)
25-06-2024, 08:38 door Anoniem
Werd tijd!
25-06-2024, 08:54 door Anoniem
Hij zal nooit vrij zijn gezien het post traumatisch stress syndroom. (PTSS)
Ook een laffe manier van Amerika om het op deze manier af te sluiten.
Overheden gaan te ver, revoluties komen dichterbij om die lafbekken eruit te schoppen, immers zijn zij puur kwaadaardig.
Tijd om deze figuren niet meer te gehoorzamen.
Mijn bloed kookt wanneer ik dit soort dingen zie.
25-06-2024, 09:09 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 25-06-2024, 09:19
Eindelijk. Ik wens Assange toe dat hij kan herstellen van de jarenlange, martelende vormen van gevangenschap die hij heeft ondergaan. Ook hoop ik dat hij op een humane en niet volledig gedesillusioneerde manier naar de wereld zal kunnen kijken.

De "plea deal" dat hij formeel "schuld bekent" voor één fictief misdrijf (namelijk onderzoeksjournalistiek die door de VS als een vorm van "spionage" wordt aangemerkt), heeft niets met zijn eigen handelwijze te maken, maar alleen met:
-- het beperken van gezichtsverlies voor de VS en het VK;
-- juridische rugdekking voor de VS en het VK en voor de functionarissen in deze landen die Assange's mensenrechten langdurig en systematisch hebben geschonden.

Wat mij betreft mogen dergelijke functionarissen alsnog voor het ICC (International Criminal Court, in Den Haag) worden gedaagd, ook al is de kans dat dat gebeurt, zo goed als nihil (de VS erkent het ICC niet, het VK formeel wel, maar dat maakt in dit geval waarschijnlijk geen enkel verschil).

De betrokkenheid van de Australische premier Anthony Albanese bij deze "deal" is geruststellend.

Assange is reportedly travelling to a hearing on the island of Saipan in the Northern Mariana Islands, where he will be sentenced at 9am local time on Wednesday (11pm GMT on Tuesday). According to Albanese, he is being accompanied by Australia’s high commissioner to the UK, Stephen Smith.

“Regardless of the views that people have about Julian Assange and his activities, the case has dragged on for too long, there is nothing to be gained by his continued incarceration and we want him brought home to Australia,” Albanese said on Tuesday.

Bron: https://www.theguardian.com/media/article/2024/jun/25/julian-assange-plea-deal-with-us-free-to-return-australia

Maar echt gerustgesteld zal ik pas zijn als Assange het territorium van de VS definitief heeft verlaten. Want ook de Noord-Marianen, waar Saipan ligt waar de rechtszitting m.b.t. de "plea deal" zal plaatsvinden, is territorium van de VS:

The Northern Mariana Islands, officially the Commonwealth of the Northern Mariana Islands (...), is an unincorporated territory and commonwealth of the United States consisting of 14 islands in the northwestern Pacific Ocean. The CNMI includes the 14 northernmost islands in the Mariana Archipelago; the southernmost island, Guam, is a separate U.S. territory. The Northern Mariana Islands were listed by the United Nations as a non-self governing territory until 1990.

(...) The people of the Northern Mariana Islands decided in the 1970s not to seek independence, but instead to forge closer links with the United States. The United Nations approved this arrangemenet pursuant to Security Council Resolution 683. The Northern Mariana Islands came under U.S. sovereignty on November 4, 1986, and the islanders became US citizens. Also on November 4, 1986, the Northern Mariana Islands constitution became fully effective under the Covenant.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Mariana_Islands

Het is duidelijk dat een dergelijke rechtszaak niets te maken heeft met onafhankelijke rechtspraak, maar puur politiek is. Voor zover nog nodig, vertelt dit ons genoeg over de fictie dat de VS een "rechtsstaat" zouden zijn:

Under the deal, which must be approved by a judge, Assange is likely to be credited for the five years he has already served and face no new jail time.

In a letter to a federal judge in the district court for the Northern Mariana Islands, a senior justice department official said that he was being sent to Saipan because of its “proximity to the defendant’s country of citizenship”. The official added that once the sentencing hearing was completed, Assange was expected to travel on to Australia.

Bron: https://www.theguardian.com/media/article/2024/jun/25/julian-assange-plea-deal-with-us-free-to-return-australia

Ik hoop dat deze "deal" geen (heimelijke) NDA (non-disclosure agreement, geheimhoudingsverklaring) bevat. Ik zie uit naar Assange's boek over zijn ervaringen met de criminele Angelsaksische machthebbers.

M.J.
25-06-2024, 09:25 door Anoniem
Dus, staat dan nu vast dat die staatgeheimen waarheidgetrouw waren, en nu dus gewoon oorlogsmisdaden te noemen zijn?

Oh, nee, want er was geen oorlog verklaard, althans niet door het orgaan die daartoe gerechtigd is.

En nu ze in de rechtbank genoemd zijn, mogen ze dan nu wel in de rechtbank gebruikt worden?

Wat hebben die moordenaars in "collateral damage" eigenlijk aan straf gekregen?
25-06-2024, 09:33 door beaukey - Bijgewerkt: 25-06-2024, 09:34
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ: Eindelijk. Ik wens Assange toe dat hij kan herstellen van de jarenlange, martelende vormen van gevangenschap die hij heeft ondergaan. Ook hoop ik dat hij op een humane en niet volledig gedesillusioneerde manier naar de wereld zal kunnen kijken.
..
..
Ik hoop dat deze "deal" geen (heimelijke) NDA (non-disclosure agreement, geheimhoudingsverklaring) bevat. Ik zie uit naar Assange's boek over zijn ervaringen met de criminele Angelsaksische machthebbers.

M.J.

"criminele Angelsaksische machthebbers" -> noem er eens 3 "machthebbers" en lever daar eens bewijs voor? Dus *veroordeelde* criminele machthebbers (rechters of politici)?

"Het is duidelijk dat een dergelijke rechtszaak niets te maken heeft met onafhankelijke rechtspraak, maar puur politiek is. " -> hoezo heeft dit niets te maken met "onafhankelijke rechtspraak"? Zijn er nog discussies over het gevolgde juridische proces? Zo ja, wat gaat hier (puur juridisch) niet goed?
25-06-2024, 09:35 door Anoniem
In een reactie zegt de Australische premier Anthony Albanese dat de zaak tegen Julian Assange zich veel te lang heeft voortgesleept. ‘Premier Albanese is altijd duidelijk geweest: de zaak van meneer Assange heeft veel te lang geduurd en er viel niets te winnen bij zijn aanhoudende gevangenschap’, aldus een woordvoerder van Albanese.

https://www.volkskrant.nl/buitenland/klokkenluider-assange-is-vrij-en-onderweg-naar-australie-na-deal-met-amerikaanse-justitie~b681b451/
25-06-2024, 09:48 door Anoniem
Gaat die Stella nu al het geld terug geven aan donateurs? Die was alleen maar bezig met binnnenharken.
25-06-2024, 09:49 door Anoniem
Ik snap die Assange ook niet, waarom met de veren van een ander pronken. Als hij gewoon anoniem was gebleven had het waarschijnlijk anders gelopen.
25-06-2024, 10:17 door Anoniem
De WikiLeaks-oprichter is onderweg naar Saipan (15°11' N 145°45' O), een vulkanisch eiland in de Stille Oceaan, dat bekend staat om zon, zand, snorkelen en binnenkort om een grote Amerikaanse spionagezaak. Want op dit piepkleine eilandje wordt de vrijlating van Assange officieel bekrachtigd. Maar waarom juist hier? [video]

https://www.ad.nl/buitenland/waarom-assange-voor-zijn-vrijlating-naar-een-piepklein-eilandje-in-de-stille-oceaan-moet~ae15e3bb/
25-06-2024, 10:19 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 25-06-2024, 10:24
Door beaukey op 25-06-2024 om 9:33 uur:
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ: Eindelijk. Ik wens Assange toe dat hij kan herstellen van de jarenlange, martelende vormen van gevangenschap die hij heeft ondergaan. Ook hoop ik dat hij op een humane en niet volledig gedesillusioneerde manier naar de wereld zal kunnen kijken.
..
..
Ik hoop dat deze "deal" geen (heimelijke) NDA (non-disclosure agreement, geheimhoudingsverklaring) bevat. Ik zie uit naar Assange's boek over zijn ervaringen met de criminele Angelsaksische machthebbers.

M.J.

"criminele Angelsaksische machthebbers" -> noem er eens 3 "machthebbers" en lever daar eens bewijs voor? Dus *veroordeelde* criminele machthebbers (rechters of politici)?

Een crimineel hoeft niet veroordeeld te zijn om toch crimineel te zijn. Er zijn zoveel criminelen geweest die aan veroordeling en bestraffing hebben weten te ontsnappen. In het bijzonder criminele machthebbers, bijvoorbeeld Stalin (Sovjet-Unie), Mobutu (Zaïre) en Pinochet (Chili). De omgang met Pinochet als ex-dictator is een mooi voorbeeld van hoe politici elkaar helpen de rechtsstaat omzeilen, ook wanneer één van hen niet langer aan de macht is:

Pinochet was arrested in London on "charges of genocide and terrorism that include murder" in October 1998. The indictment and arrest of Pinochet was the first time that a former government head was arrested on the principle of universal jurisdiction.

After being placed under house arrest on the grounds of the Wentworth Club in Britain in October 1998 and initiating a judicial and public relations battle, the latter run by Thatcherite political operative Patrick Robertson, he was released in March 2000 on medical grounds by the Home Secretary Jack Straw without facing trial. Straw had overruled a House of Lords decision to extradite Pinochet to face trial in Spain.

Pinochet returned to Chile on 3 March 2000. So as to avoid any potential disruption his flight back to Chile from the UK departed from RAF Waddington, evading those protesting against his release. His first act when landing in Santiago's airport was to triumphantly get up from his wheelchair to the acclaim of his supporters.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet

Als jij destijds Chileen was geweest, was jij misschien wel één van die juichende supporters van Pinochet geweest, gezien jouw kennelijke acceptatie van de "methoden" die machthebbers in het geval Assange hebben aangewend.

Assange is vervolgd door een Angelsaksisch machtsapparaat, bestaande uit vele mensen. De voorbereiding van deze vervolging vond aanvankelijk grotendeels heimelijk plaats, terwijl Assange ondertussen in zijn mobiliteit werd beperkt door middel van een jarenlang volgehouden, maar nooit bewezen Zweedse beschuldiging van verkrachting, als gevolg waarvan hij niet terug kon naar bijvoorbeeld Australië.

In 2013, US officials said it was unlikely that the Justice Department would indict Assange for publishing classified documents because it would also have to prosecute the news organisations and writers who published classified material. In June 2013, The New York Times said that court and other documents suggested that Assange was being examined by a grand jury and "several government agencies", including by the FBI. Court documents published in May 2014 suggest that WikiLeaks was under "active and ongoing" investigation at that time.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Assange

Later, onder president Trump, gingen de VS (o.a. minister Pompeo) Assange alsnog openlijk vervolgen en verzochten om zijn uitlevering. In mijn ogen is het crimineel als machthebbers tegen beter weten de uitlevering van een journalist uit een ander land eisen op grond van opgeklopte en onjuiste beschuldigingen van "spionage". Ook is het crimineel om iemand die nooit veroordeeld is voor een ernstige misdaad, jarenlang in eenzame isolatie op te sluiten, zoals de Britse autoriteiten hebben gedaan.

Door Beaukey: [door M.J:] "Het is duidelijk dat een dergelijke rechtszaak niets te maken heeft met onafhankelijke rechtspraak, maar puur politiek is. " -> hoezo heeft dit niets te maken met "onafhankelijke rechtspraak"? Zijn er nog discussies over het gevolgde juridische proces? Zo ja, wat gaat hier (puur juridisch) niet goed?

Politieke, niet-onafhankelijke rechtspraak kan prima plaatsvinden binnen de formele juridische spelregels. Dat is zelfs het essentiële kenmerk van "geavanceerde" politieke rechtspraak. Door de procedurele regels correct te volgen, probeert men dan de schijn op te houden dat er ook inhoudelijk op een juridisch correcte wijze met een verdachte of een andere procespartij wordt omgegaan, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.

In het geval van deze "plea deal" van Assange, is de verplaatsing van de rechtszitting naar een eiland ergens midden in de Stille Oceaan wel een heel duidelijk teken dat hier sprake is van politieke rechtspraak. Waarom zou de VS dat in godsnaam doen, als het niet om politieke redenen was? De door de VS aangevoerde reden dat dit eiland "dichter bij Assange's eigen land is", is overduidelijk totale onzin. De VS vond het immers geen enkel probleem om Assange een jaar of tien afgezonderd te houden in Groot-Brittannië, heel ver van Assange's eigen land.

Lees verder eens het boek The Trial of Julian Assange: a Story of Persecution (Nils Melzer, 2022), voor meer details over de politieke rechtspraak m.b.t. Assange.

Je kunt Assange onaardig vinden (en ik denk zelf ook dat hij in sommige opzichten geen aangename persoon was voorafgaand aan zijn lijdensweg), maar dat betekent nog niet dat je in zijn geval allerlei formeel witgewassen, maar qua substantie kwaadaardige juridische truuks maar met de mantel der liefde zou moeten bedekken - zoals jij kennelijk graag wilt doen.

M.J.
25-06-2024, 10:30 door Anoniem
Door Anoniem: Gaat die Stella nu al het geld terug geven aan donateurs? Die was alleen maar bezig met binnnenharken.
Echt zo'n Hollandse opmerking. Altijd bezig met centjes, zelfs centjes die ANDEREN geschonken hebben, niet hijzelf de arme krent die altijd tekort komt, vindt hijzelf. En de essentie van alles ontgaat zijn krenterige brein, Ja zelfs zijn mimiek staat op zuinig. De vrouw van Assange is een bewonderenswaardig persoon die heeft gestreden en geleden.
25-06-2024, 11:02 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 25-06-2024, 11:13
Hier een goede analyse van de beperkte betekenis van Assange's vermoedelijke vrijlating:

Julian Assange may be on his way to freedom but this is not a clear victory for freedom of the press

The release from a UK prison of Julian Assange is a victory for him and his many supporters around the world, but not necessarily a clear win for the principle underlying his defence, the freedom of the press.

The charges Assange is anticipated to plead guilty to as part of a US deal, and for which he will be sentenced to time served, are drawn from the 1917 Espionage Act, for “conspiring to unlawfully obtain and disseminate classified information related to the national defense of the United States”.

So although the WikiLeaks founder is expected to walk free from the US district court in Saipan after Wednesday’s hearing, the Espionage Act will still hang over the heads of journalists reporting on national security issues, not just in the US. Assange himself is an Australian, not a US citizen.

US prosecutors argued that Assange was not a proper journalist, but a hacker and an activist with his own agenda, who endangered the lives of US sources and contacts, so the Espionage Act could be applied without harming press freedom.

But press and civil liberties advocates took the view that it was irrelevant how Assange was defined. The things he was accused of doing, “obtaining and disseminating classified information”, are what national security journalists do for a living.

(...)

“A plea deal would avert the worst-case scenario for press freedom, but this deal contemplates that Assange will have served five years in prison for activities that journalists engage in every day,” Jameel Jaffer, executive director of the Knight First Amendment Institute at Columbia University, said.

“It will cast a long shadow over the most important kinds of journalism, not just in this country but around the world.”

Bron: https://www.theguardian.com/media/article/2024/jun/25/julian-assange-may-be-on-his-way-to-freedom-but-this-is-not-a-clear-victory-for-freedom-of-the-press

In essentie is Assange gechanteerd om zichzelf schuldig te verklaren. Als hij niet meedeed aan deze "deal", kon hij het ergste verwachten, namelijk voortgezette gevangenschap ten koste van zijn gezondheid, en uiteindelijk uitlevering aan de VS (zelfs als het Europese Mensenrechtenhof zich in zijn voordeel uit zou spreken). Hoewel de politieke betekenis van de "deal" voor een belangrijk deel gunstig is, is het tegelijkertijd ook een zwarte dag voor de persvrijheid.

Ik heb er alle begrip voor dat Assange en de zijnen desondanks hebben gekozen om mee te werken aan deze deal. Zij hebben zich al meer ingezet voor persvrijheid en daarvoor meer offers gebracht dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. Soms is het verstandig om een concessie te doen aan gijzelnemers, om een gijzelaar vrij te krijgen.

M.J.
25-06-2024, 11:04 door Anoniem
Zijn er nog discussies over het gevolgde juridische proces? Zo ja, wat gaat hier (puur juridisch) niet goed?
De situatie rond Assange is mijns inziens een duidelijk voorbeeld van de discrepantie tussen het pure juridische stuk en de menselijke moraliteit.
25-06-2024, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Zijn er nog discussies over het gevolgde juridische proces? Zo ja, wat gaat hier (puur juridisch) niet goed?
De situatie rond Assange is mijns inziens een duidelijk voorbeeld van de discrepantie tussen het pure juridische stuk en de menselijke moraliteit.
Het is gewoon een politiek proces. Niks onafhankelijke rechtsspraak of iets mis met rechtsspraak Helemaal mis. politiek mag nooit inmengen in rechtsspraak zoals we in NL ook steeds meer zien
Denk aan het RIEC
moraliteit speelt sowieso geen enkele rol. De boodschap is deze: Als jij het waagt als journalist om deze misdaden openbaar te maken weet je wat jou te wachten staat, ook in NL loop mee, anders pakken we je. Maak je geen illusies over de machthebbers waar dan ook. Ook in Rusland. ik schrijf OOK.
Wat het RIEC betreft:
https://www.deanderekrant.nl/nieuws/schaduwoverheid-neemt--de-macht-over-in-nederland-2022-04-08
25-06-2024, 12:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap die Assange ook niet, waarom met de veren van een ander pronken. Als hij gewoon anoniem was gebleven had het waarschijnlijk anders gelopen.
Ehm hij pronkt niet met de veren van een ander...
Hijbkreeg net zoals andere journalisten een tip, met video...
En heeeeeeel veel ambassade berichten.

De US neemt hem kwalijk dat hij die gepubliceerd heeft on een artikel dat ook door anderen onderzocht en geredigeerd is.

Assange is de oprichter van de brievenbus voor tips genaamd WikiLeaks.
Publicatie was er alleen als het betrouebare berichten betrof.
25-06-2024, 12:10 door Anoniem
Wow wat een goed nieuws! Eindelijk een einde aan dit humanitaire schandaal!
25-06-2024, 12:14 door beaukey
Reactie op " Vandaag, 10:19 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: Vandaag, 10:24 ".

"Een crimineel hoeft niet veroordeeld te zijn om toch crimineel te zijn." -> wat is dan je referentiekader om in crimineel te vinden of the benoemen?

"Er zijn zoveel criminelen geweest die aan veroordeling en bestraffing hebben weten te ontsnappen. In het bijzonder criminele machthebbers, bijvoorbeeld Stalin (Sovjet-Unie), Mobutu (Zaïre) en Pinochet (Chili). De omgang met Pinochet als ex-dictator is een mooi voorbeeld van hoe politici elkaar helpen de rechtsstaat omzeilen, ook wanneer één van hen niet langer aan de macht is" -> laten we Nero, Caesar, Hitler en Hannibal niet vergeten! Maar ze zijn allemaal dood en spelen geen rol in deze discussie.

"Assange is vervolgd door een Angelsaksisch machtsapparaat, bestaande uit vele mensen." -> "Angelsaksisch machtsapparaat" is tendentieus. Moet natuurlijk "Assange is vervolgd door een juridische instelling, democratisch tot stand gekomen, en begrenst door de wet, bestaande uit vele mensen." zijn.

"De voorbereiding van deze vervolging vond aanvankelijk grotendeels heimelijk plaats" -> Schok! Verbazing! Er vinden heel veel zaken "heimelijk" plaats. Om iets te kunnen bereiken (bijv. vrijlaten van gijzelaars) is men er over het algemeen niet bij gebaat om vanaf dag 1 alles aan de grote klok te hangen. Niets nieuws hier, niets te zien, gewoon doorlopen mensen...

"In het geval van deze "plea deal" van Assange, is de verplaatsing van de rechtszitting naar een eiland ergens midden in de Stille Oceaan wel een heel duidelijk teken dat hier sprake is van politieke rechtspraak. Waarom zou de VS dat in godsnaam doen, als het niet om politieke redenen was?" -> IANAL: misschien omdat een plea deal plaats moet vinden waar het Amerikaanse recht geldt?

Kortom, hij heeft een tijd letterlijk en figuurlijk in de bak gezeten, en er is nu niemand gebaat om dit proces langer te rekken. Deze vrijlating mag best "gevierd" worden door zijn aanhangers, maar hij mist een deel van zijn vrije leven, en de gebeurtenissen zullen hem zijn leven blijven achtervolgen. Dat verlaat natuurlijk niet dat allerlei wappies en complotdenkers nu hun eigen narratief aan het spinnen zijn.
25-06-2024, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Zijn er nog discussies over het gevolgde juridische proces? Zo ja, wat gaat hier (puur juridisch) niet goed?
De situatie rond Assange is mijns inziens een duidelijk voorbeeld van de discrepantie tussen het pure juridische stuk en de menselijke moraliteit.
Het is gewoon een politiek proces. Niks onafhankelijke rechtsspraak of iets mis met rechtsspraak Helemaal mis. politiek mag nooit inmengen in rechtsspraak zoals we in NL ook steeds meer zien
Denk aan het RIEC
moraliteit speelt sowieso geen enkele rol. De boodschap is deze: Als jij het waagt als journalist om deze misdaden openbaar te maken weet je wat jou te wachten staat, ook in NL loop mee, anders pakken we je. Maak je geen illusies over de machthebbers waar dan ook. Ook in Rusland. ik schrijf OOK.
Wat het RIEC betreft:
https://www.deanderekrant.nl/nieuws/schaduwoverheid-neemt--de-macht-over-in-nederland-2022-04-08

De rechtspraak is onafhankelijk maar de aanklacht niet... Het proces verdient zeker geen schoonheidsprijs met uitstel op uitstel op.....
Gaarne korrect zaken benoemen.

Deel van de tijd was ook uitstel van zaken op verzoek van verdediging, hoger beroep van verdedinging...
De opsluiting was ivm vlucht gevaar...
Als je zaken wil veranderen dan moet je daar (andere) afspraken over maken...
De politieke component is dat het ging over beelden die strict geclassificeerd waren in de US. De aanklacht was spionage. Dus het ontvreemden en verder iets met die informatie doen.
Maar daar zat al iemand voor.
Probleem in deze is dat Assange vziw geen US ingezetene is.
Spionage zaken worden vaak ook in niet openbare zittingen afgehandeld. ( militaire rechtbank).
25-06-2024, 12:24 door Anoniem
Biografie. Assange werd geboren op 3 juli 1971 in Queensland, in het noordoosten van Australië. Als tiener begon hij te sleutelen aan een Commodore 64, een van de eerste thuiscomputers, en leert hij coderen. Als Assange begin twintig is, is hij een vaardige en productieve hacker. In 1996 levert dat zijn eerste problemen op met justitie.

https://nos.nl/artikel/2526044-wie-is-julian-assange-wat-is-wikileaks-en-waar-is-hij-van-beschuldigd
25-06-2024, 12:43 door Anoniem
Vreemd, want volgens mij had Chelsea Manning (een militair van het Amerikaanse leger) de documenten gelekt, niet Assange, hij heeft de berichten over oorlogsmisdaden die hij in handen kreeg gepubliceert.
25-06-2024, 13:23 door Anoniem
Door beaukey: misschien omdat een plea deal plaats moet vinden waar het Amerikaanse recht geldt?
Dan was het op Guantanamo Bay makkelijker aanvliegen, maar dat lag politiek een beetje gevoelig, gok ik zo.
25-06-2024, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd, want volgens mij had Chelsea Manning (een militair van het Amerikaanse leger) de documenten gelekt, niet Assange, hij heeft de berichten over oorlogsmisdaden die hij in handen kreeg gepubliceert.

Volgens mij heeft die Assagne meer gedaan dan gepubliceert volgens mij heeft hij geholpen/geadviseerd.
25-06-2024, 13:52 door Anoniem
Toch heeft Assange het mijns inziens niet slim gespeeld. Zo had hij met zijn digitale kennis en know-how zich volledig kunnen anonimiseren, waardoor hij niet in het vizier zou zijn gekomen van de inlichtingendiensten. Blijkbaar kon hij zijn eerzucht niet beteugelen.
25-06-2024, 13:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door beaukey: misschien omdat een plea deal plaats moet vinden waar het Amerikaanse recht geldt?
Dan was het op Guantanamo Bay makkelijker aanvliegen, maar dat lag politiek een beetje gevoelig, gok ik zo.

Saipan heeft het voordeel dat het relatief dicht bij Assange's thuisland Australië ligt, ongeveer 3.000 km naar het zuiden:

"He has to front up to charges that have been brought under U.S. law," said Emily Crawford, a professor at the University of Sydney's law school. "It had to be U.S. territory but it had to be the U.S. territory closest to Australia that wasn't a U.S. state like Hawaii."

https://www.reuters.com/world/why-is-julian-assange-flying-remote-pacific-island-saipan-2024-06-25/


Saipan is een United States commonwealth ('gemenebest'), maar geen staat. Het is autonoom met een eigen regering.

https://en.wikipedia.org/wiki/Commonwealth_(U.S._insular_area)
25-06-2024, 14:20 door Anoniem
Is een bekenning onder dwang wel een bekenning?
25-06-2024, 14:46 door Anoniem
Er klinkt ook kritiek op de 'plea deal'. Organisaties die zich hardmaken voor persvrijheid zeggen 'blij' te zijn met de vrijlating, maar zijn bezorgd over de mogelijke veroordeling na zijn schuldbekentenis. Het zou soortgelijke onthullingen door journalisten in de toekomst moeilijker maken.

https://nos.nl/artikel/2526049-blijdschap-berusting-en-kritiek-na-vrijlating-van-klokkenluider-assange

"De Verenigde Staten hebben voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis van de spionagewet de wet gebruikt voor een veroordeling voor journalistieke basishandelingen", zegt David Greene van EFF [Electronic Frontier Foundation], tegen The New York Times.

https://www.nytimes.com/2024/06/24/us/politics/julian-assange-plea-deal.html

Ook het Committee to Protect Journalists (CPJ) is kritisch:

"While we welcome the end of his detention, the U.S.’s pursuit of Assange has set a harmful legal precedent by opening the way for journalists to be tried under the Espionage Act if they receive classified material from whistleblowers. This should never have been the case," CPJ CEO Jodie Ginsberg said.

https://www.reuters.com/world/rights-advocates-welcome-assange-release-say-us-case-sets-worrying-precedent-2024-06-25/
25-06-2024, 14:55 door Anoniem
Maar het arrestatiebevel was toch vanwege een verkrachtingszaak?
Zijn we dat allemaal vergeten?

Liegen doen ze toch niet met blauwe ogen?
25-06-2024, 15:14 door Anoniem
Nah ja. Hij heeft denk ik wel veel mensen in gevaar gebracht met bijdehandje spelen. Ik ben er zo veel van tegengekomen in de IT. Bijdehandje spelen. Maar wel heel blij voor hem dat hij eindelijk vrij is. Wat hij bewees was dat kon wat helemaal niet had moeten kunnen. Hij heeft geholpen om de wereld juist veiliger te maken. Maar wel veel mensen laten schrikken. Dus op dat vlak blijft het wel een lul. Maar het was wel hoog tijd dat hij weer buiten mocht spelen. Eindelijk.
25-06-2024, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem: Nah ja. Hij heeft denk ik wel veel mensen in gevaar gebracht met bijdehandje spelen. Ik ben er zo veel van tegengekomen in de IT. Bijdehandje spelen. Maar wel heel blij voor hem dat hij eindelijk vrij is. Wat hij bewees was dat kon wat helemaal niet had moeten kunnen. Hij heeft geholpen om de wereld juist veiliger te maken. Maar wel veel mensen laten schrikken. Dus op dat vlak blijft het wel een lul. Maar het was wel hoog tijd dat hij weer buiten mocht spelen. Eindelijk.
Excuseer, maar dat slaat als een tang op een varken.
Assange heeft alleen de moordenaars en de cover-up van de overheid blootgelegd, de Amerikaanse overheid heeft hem als voorbeeld gebruikt als een dreigement tegen andere journalisten om te voorkomen dat hun duistere geheimpjes vaker gelekt worden.
Het is een machtige lobby die boven de wet staat, Assange is daar tegen in opstand gekomen.
25-06-2024, 16:35 door Anoniem
Commentaar van de Freedom of the Press Foundation op de 'vrijlating' van Assange

Het is puur symbolisch. De Amerikaanse regering had de zaak gemakkelijk kunnen laten vallen, maar koos ervoor om in plaats daarvan de criminalisering van routinematig journalistiek gedrag te legitimeren en toekomstige regeringen aan te moedigen dit voorbeeld te volgen. En ze maakten die keuze in de wetenschap dat Donald Trump niets liever zou willen dan een manier vinden om journalisten in de gevangenis te gooien.

https://freedom.press/news/justice-dept-and-julian-assange-reach-plea-deal-in-case-that-threatens-press-freedom/
25-06-2024, 17:23 door Anoniem
Door beaukey:Dat verlaat natuurlijk niet dat allerlei wappies en complotdenkers nu hun eigen narratief aan het spinnen zijn.

Precies!

Laten we niet vergeten dat Assange gewoon staatsgeheimen heeft gelekt, en dat wist hij van te voren.
Dat de inhoud van die staatsgeheimen wappies welgevallig zijn, en ze na de pleadeal nu brullen om persvrijheid, doet daar niets aan af.
25-06-2024, 17:33 door Anoniem
#1 dat veel mensen iets gedaan hebben wil niet zeggen dat het correct was, zie postkantoor affaire in de UK
#2 dat de VS roept dat hij mensen in gevaar heeft gebracht is makkelijk en nooit bewezen
#3 dat hij nu schuldig is bevonden geeft de VS een handvat om anderen ook aan te pakken die informatie weergeven over de vuile was
#4 kans dat hij over 3 weken door verdwijnt na een kano tocht of campertocht is enorm, de VS heeft 'schuldig' stempel, assange hoeft niet in leven te blijven daarvoor.
25-06-2024, 21:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door beaukey:Dat verlaat natuurlijk niet dat allerlei wappies en complotdenkers nu hun eigen narratief aan het spinnen zijn.

Precies!

Laten we niet vergeten dat Assange gewoon staatsgeheimen heeft gelekt, en dat wist hij van te voren.
Dat de inhoud van die staatsgeheimen wappies welgevallig zijn, en ze na de pleadeal nu brullen om persvrijheid, doet daar niets aan af.

Onzin, loos fascistoïde gebrul en op de man spelen. Je kunt staatsgeheimen alleen "lekken" als je zelf voor de staat werkt. Dat deed Assange niet. Je gaat ook niet zeggen: "NRC en de Volkskrant hebben een staatsgeheim gelekt. Allemaal wappies en complotdenkers daar bij NRC en de Volkskrant, want ze hadden het braaf geheim moeten houden omdat de regering het geheim wil houden. Allemaal in het gevang met die journalisten, want ze wisten het van te voren."

Ja in China en Rusland weet je dat van te voren. Als we dat hier in het Westen ook van te voren gaan weten, dan zijn we hier afgezakt naar het niveau van China en Rusland.
25-06-2024, 22:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nah ja. Hij heeft denk ik wel veel mensen in gevaar gebracht met bijdehandje spelen. Ik ben er zo veel van tegengekomen in de IT. Bijdehandje spelen. Maar wel heel blij voor hem dat hij eindelijk vrij is. Wat hij bewees was dat kon wat helemaal niet had moeten kunnen. Hij heeft geholpen om de wereld juist veiliger te maken. Maar wel veel mensen laten schrikken. Dus op dat vlak blijft het wel een lul. Maar het was wel hoog tijd dat hij weer buiten mocht spelen. Eindelijk.
Excuseer, maar dat slaat als een tang op een varken.
Assange heeft alleen de moordenaars en de cover-up van de overheid blootgelegd, de Amerikaanse overheid heeft hem als voorbeeld gebruikt als een dreigement tegen andere journalisten om te voorkomen dat hun duistere geheimpjes vaker gelekt worden.
Het is een machtige lobby die boven de wet staat, Assange is daar tegen in opstand gekomen.

Wat zijn eigen motieven waren weet ik niet. Wel interresant om eens te weten trouwens. In eerste lezing gewoon blij voor hem dat hij van zijn eigen gezeik af is. Maar er is nog iets veel belangrijkers. Voor mijn eigen gemoedsrust is het heel prettig om te weten dat als de CEO van de USA, wie dat ook moge wezen, je niet zomaar op kan laten halen terwijl je helemaal geen burger van dat land bent. De USA zijn en blijven hopelijk goeie vriendjes van ons. Maar ze zijn hier niet de baas. We zijn geen personeel van ze. Dat dat bevestigd wordt scheelt ons ook toeristische aanslagen want er is nogal wat wereld dat dat wél denkt. Dus dan komen ze ook hier klieren. Terwijl we betere democratische rechtsstaten hebben dan heel de USA bijmekaar.

Dat is wat mij betreft een enorme verdienste van Assange. Er moeten straten en pleinen naar hem worden genoemd. Of het persoonlijk ook zijn bedoeling was, geen idee, maar in elk geval is hij vrij om net als ik eindelijk buiten een ijsje te gaan eten. Hij heeft onze souvereine burgerrechten beschermd. Mijn vrijheid. En de jouwe.

Ik ben wel echt benieuwd of hij zelf er nog iets over zou schrijven. Niet om erover te oordelen. Maar gewoon om te weten hoe het allemaal kwam. Uiteindelijk heeft hij ook mijn wereld veiliger gemaakt. Grote meneer.
26-06-2024, 07:36 door Anoniem
Straks heeft hij een strafblad een komt hij heel veel landen nooit meer in. Hij zal Australie nooit meer kunnen verlaten.
26-06-2024, 09:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door beaukey:Dat verlaat natuurlijk niet dat allerlei wappies en complotdenkers nu hun eigen narratief aan het spinnen zijn.

Precies!

Laten we niet vergeten dat Assange gewoon staatsgeheimen heeft gelekt, en dat wist hij van te voren.
Dat de inhoud van die staatsgeheimen wappies welgevallig zijn, en ze na de pleadeal nu brullen om persvrijheid, doet daar niets aan af.
Dus dat het smerige gezicht van de VS duidelijk is geworden dat ze massaal onschuldige burgers vermoord hebben bij iedere oorloog die de VS zelf gestart heeft moet dan maar geheim blijven?
De concentratiekampen tijdens WO2 waren voor de Duitsers ook staatsgeheim, net als de vele andere misdaden. Hadden deze ook nooit geopenbaard mogen worden volgens jou? Staatsgeheim is tenslotte een staatsgeheim, althans volgens jouw redenatie.
26-06-2024, 09:31 door Anoniem
Je ziet aan de reacties en het lage niveau van trollen dat het hier echt ergens over gaat. Assange heeft onze ogen geopend en die gaan NIET meer dicht. Misdaden zijn geopenbaard van leiders die proberen met hun oorlogsmisdaden steeds weer weg te komen onder het kopje Staatgeheim , zoiets doet NL ook.
Deze mensen verdienen de hoogste straffen. Na een tribunaal. Dat nog wel want WIJ eerbiedigen de Rechtsstaat, maar ZIJ niet. De hoogste straf is het minste wat ze verdienen.
26-06-2024, 10:54 door Anoniem
In de rechtbank gaf een zichtbaar vermoeide Assange toe dat hij zijn bron, de Amerikaanse militair Chelsea Manning, had aangemoedigd hem geclassificeerd materiaal te bezorgen. Hij dacht dat het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting wordt geregeld, hem daarbij zou beschermen.

https://www.parool.nl/wereld/julian-assange-vrij-na-schuldbekentenis-op-weg-naar-familie-in-australie~b63017e2/

Iets na half vijf 's ochtends Nederlandse tijd verliet Assange de rechtbank het eiland, zonder een verklaring af te leggen.
26-06-2024, 12:14 door beaukey
Deze reactie doet pijn aan mijn ogen, qua text *en* inhoud. Ik probeer het nog een keer...

Door Anoniem: Je ziet aan de reacties en het lage niveau van trollen dat het hier echt ergens over gaat. Assange heeft onze ogen geopend en die gaan NIET meer dicht. Misdaden zijn geopenbaard van leiders die proberen met hun oorlogsmisdaden steeds weer weg te komen onder het kopje Staatgeheim , zoiets doet NL ook.

"...zoiets doet NL ook" -> DE, BE, FR, IT, ES, PT, GR en de rest van Europa en de wereld doen dat ook. Het is onzinnig om (te verwachten dat) alle bestuurszaken openbaar kunnen en mogen zijn. Da's natuurlijk niet leuk als je achter elke boom een spook ziet (om het maar eens mild uit te drukken). Voor dat je het weet gaat je fantasie aan de haal!


Deze mensen verdienen de hoogste straffen. Na een tribunaal. Dat nog wel want WIJ eerbiedigen de Rechtsstaat, maar ZIJ niet. De hoogste straf is het minste wat ze verdienen.

Ik zie graag de Nederlandse correlatie tussen "tribunaal" en "WIJ eerbiedigen de Rechtsstaat" aangetoont. Nederland heeft geen "tribunalen". Er heeft eens een FvD deze term aangehaald (https://nos.nl/artikel/2406005-van-houwelingen-fvd-dreigt-sjoerdsma-d66-met-tribunalen) maakt het nog niet gemeengoed.

De term "tribunaal" (https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/tribunaal) en "De hoogste straf " (doodstraf) geeft ook te denken wat de morele bandbreedte van deze Anoniem is...
26-06-2024, 12:21 door Anoniem
Nee, de ellende voor Assange is nog maar net begonnen, nu komen de paniekaanvallen, (een soort onverklaarbare staat van shock op onwillekeurige tijdstippen) de chronische depressie en de afhankelijkheid van psychotropische medicatie.
Hij zal het eerste merken dat de hobbies die hij eerst leuk vond nu niet meer leuk zijn.
Dan komen de paniekaanvallen, schijnbaar zonder reden.
Daarna de depressie.
Big pharma verkoopt dan kalmerende middelen (psychotropische medicatie) waar altijd cocaïne in zit. (Legaal drugsdealen door big-pharma)
Mogelijk kan hij daar afhankelijk van worden en over tiental jaar afkickreacties van krijgen.
Ik heb dit zelf meegemaakt na een traumatische ervaring.
Ze hebben Assange mentaal gemarteld, dat gaat helaas gevolgen hebben in zijn privéleven.
Het is een rotsituatie.
26-06-2024, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door beaukey:Dat verlaat natuurlijk niet dat allerlei wappies en complotdenkers nu hun eigen narratief aan het spinnen zijn.

Precies!

Laten we niet vergeten dat Assange gewoon staatsgeheimen heeft gelekt, en dat wist hij van te voren.
Dat de inhoud van die staatsgeheimen wappies welgevallig zijn, en ze na de pleadeal nu brullen om persvrijheid, doet daar niets aan af.

Dus dat het smerige gezicht van de VS duidelijk is geworden dat ze massaal onschuldige burgers vermoord hebben bij iedere oorloog die de VS zelf gestart heeft moet dan maar geheim blijven?
De concentratiekampen tijdens WO2 waren voor de Duitsers ook staatsgeheim, net als de vele andere misdaden. Hadden deze ook nooit geopenbaard mogen worden volgens jou? Staatsgeheim is tenslotte een staatsgeheim, althans volgens jouw redenatie.

Je haalt er van alles bij wat helemaal niet relevant is.

Wat relevant is dat Assange staatsgeheimen (of als staatsgeheim gerubriceerde documenten) heeft gepubliceerd terwijl hij van te voren wist van deze rubricering. En dat men oppert dat hij dit deed uit moreel plichtsbesef wuif ik weg. Als dat zo was geweest had hij zich -waar dan ook- gemeld voor de rechtszaak die hoort bij het openbaar maken van staatsgeheimen.

Het feit dat hij a) Manning er toe heeft bewogen deze documenten aan hem ter beschikking te stellen, en b) vervolgens jarenlang heeft gekozen om onder te duiken is voor mij voldoende dat hij dit niet uit moreel plichtsbesef heeft gedaan. Hij heeft dit gedaan vanuit activisme, en zijn ballingschap uitgeput om dat activisme over te brengen op anderen. Laten we vooral journalistiek niet gaan verwarren met activisme.

De enige die dit uit moreel plichtsbesef heeft gedaan is Chelsea Manning.
27-06-2024, 23:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door beaukey:Dat verlaat natuurlijk niet dat allerlei wappies en complotdenkers nu hun eigen narratief aan het spinnen zijn.
Precies!

Laten we niet vergeten dat Assange gewoon staatsgeheimen heeft gelekt, en dat wist hij van te voren.
Dat de inhoud van die staatsgeheimen wappies welgevallig zijn, en ze na de pleadeal nu brullen om persvrijheid, doet daar niets aan af.
Mag je nooit staatsgeheimen lekken? Zo nee, waarom niet?
27-06-2024, 23:57 door Anoniem
(..) Laten we vooral journalistiek niet gaan verwarren met activisme.
Wat is het verschil tussen journalistiek en activisme?
28-06-2024, 00:16 door Anoniem
(..) #4 kans dat hij over 3 weken door verdwijnt na een kano tocht of campertocht is enorm, de VS heeft 'schuldig' stempel, assange hoeft niet in leven te blijven daarvoor.
Ik heb elders op internet al iemand zien opperen dat Assange meteen naar Rusland moet emigreren, voor zijn eigen veiligheid.
Vandaag, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: Nee, de ellende voor Assange is nog maar net begonnen, nu komen de paniekaanvallen,

Assange heeft een talentvolle, liefdevolle vrouw en twee jonge kinderen. Daarnaast heeft hij zich altijd gesteund gevoeld door zijn journalistieke vrienden, team van advocaten, activistische medestanders en de opvatting dat hij voor de goede zaak vocht. Hij bevindt zich nu weer veilig op het grondgebied van Australië. Een land met een bevolking en een vrije pers die hem overwegend sympathiek gezind is. Hij staat er zeker niet alleen voor. Door zich op zijn gezin en de goede kanten van het leven te richten, komt hij er waarschijnlijk wel weer redelijk goed bovenop.

Mocht zijn resocialisatie na deze onzekere periode in de gewone burgermaatschappij door een trauma niet goed verlopen, dan kan hij via zijn netwerk van contacten altijd een beroep doen op de specialistisch zorg van een traumapsycholoog en/of psychiater, die gespecialiseerd is/zijn in de behandeling van de gevolgen van marteling of langdurige eenzame opsluiting. Medisch specialisten verbonden aan het Center for Victims of Torture (CVT), of vergelijkbare onafhankelijke zusterorganisaties in Australië, en de documentatie op HealTorture.org, kunnen hem en zijn dierbaren daarbij helpen.

Danish Institute Against Torture
https://dignity.dk/en/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.