image

Tweede Kamer wil na renovatie Binnenhof digitaal gaan stemmen

dinsdag 25 juni 2024, 16:54 door Redactie, 3 reacties

De Tweede Kamer wil na de renovatie van het Binnenhof digitaal over moties, wetsvoorstellen en andere zaken gaan stemmen. Nu gebeurt dat nog door middel van handopsteking. Een motie die het Presidium hiertoe op roept is vandaag door de Kamer aangenomen. Het Presidium is het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer.

Eind mei stelde de VVD vragen aan het Presidium, waarom het Nederlandse parlement als één van de laatste parlementen nog stemt met fysieke handopsteking. "De vraag waarom de Tweede Kamer niet standaard gebruikmaakt van een voorziening voor digitaal stemmen, zoals een stemkastje of een stemknop in vergadersoftware, is in het verleden regelmatig aan de orde geweest", reageerde het dagelijkse bestuur.

Volgens het Presidium hebben beide stemmethodes hun voor- en nadelen. "De voorkeur is tot nu toe steeds uitgegaan naar de huidige wijze van stemmen. Er is dus ook niet voor gekozen om in het kader van de renovatie van het Binnenhof over te gaan op digitaal stemmen. Enkele argumenten vóór het digitaal stemmen zijn dat het transparant en individueel herleidbaar is, het een snelle, moderne weergave van de uitgebrachte stemmen mogelijk maakt en ook eventueel stemmen op afstand mogelijk zou kunnen maken."

Als tegenargumenten werd genoemd dat het fractiegewijs stemmen met handopsteken gemiddeld drie à vier keer sneller gaat dan digitaal stemmen. Een digitaal systeem is daarnaast kostbaar en zullen er altijd zorgen zijn over veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid (storingen) en zullen stemfouten door individuele leden mogelijk vaker voorkomen. Tot slot noemde het Presidium het fractiegewijs stemmen een parlementaire traditie die niet zomaar mag worden afgeschaft.

De VVD diende een motie in waarin wordt gesteld dat digitaal stemmen, mits dat veilig en robuust kan, de snelheid en transparantie van het stemproces in de Kamer ten goede kan komen en verzoekt het Presidium een project te starten om na de terugkeer naar het Binnenhof digitaal te gaan stemmen.

Image

Reacties (3)
25-06-2024, 20:47 door Anoniem
Fractiegewijs stemmen mag dan een traditie zijn, officieel is dat niet de bedoeling. Geheel onafhankelijk en zelfstandig zou elk kamerlid moeten zijn. Dus de politiek is gekaapt door het partijen kartel


Toen de traditionele, geconsolideerde democratieën zoals Nederland hun grondwetten opstelden in de negentiende eeuw, hadden politieke partijen nog niet zo'n dominante rol in het politieke proces. Parlementariërs werden in die tijd verwacht geheel onafhankelijk tegenover de kiezer te staan en volkomen zelfstandig hun positie in het debat te bepalen. Het begrip 'politieke partij' kwam (en komt nog steeds) niet voor in de Nederlandse Grondwet.
25-06-2024, 23:10 door Anoniem
Het is zo jammer dat zoveel kamerleden de stoel niet begrijpen waarop ze mogen zitten.
26-06-2024, 12:03 door Anoniem
"Slimme" zet van de VVD.
Het fractiegewijs stemmen buiten spel zetten, zodat individuele leden vrijer kunnen stemmen.
Zoals de opstellers van de grondwet en het parlementaire stelsel het voor ogen hadden, voordat partijen en partijdiscipline de dienst gingen uit maken.

Maar dat zal wel weer niet de bedoeling van de motie zijn geweest. :-)
Daar is de VVD teveel een controle-junkie voor.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.