image

EFF en CPJ kritisch over deal Assange en VS: schept gevaarlijk precedent

woensdag 26 juni 2024, 10:08 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-06-2024, 10:41

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF en het Committee to Protect Journalists (CPJ) zijn kritisch over de deal die WikiLeaks-oprichter Julian Assange met de Amerikaanse autoriteiten heeft gesloten, omdat dit een gevaarlijk precedent schept, zo waarschuwen ze. Assange heeft bekend schuldig te zijn aan het verkrijgen en verspreiden van geclassificeerde Amerikaanse nationale defensiedocumenten. Daarop heeft hij een gevangenisstraf van 62 maanden gekregen, wat overeenkomt met de tijd die hij al in een Britse gevangenis heeft doorgebracht.

Assange is dan ook nu een vrij man en onderweg naar zijn thuisland Australië. Deze reis wordt via een livestream uitgezonden. "De VS heeft nu voor de eerste keer in het meer dan 100-jarig bestaan van de Spionagewetgeving een spionageveroordeling voor basale journalistieke activiteiten", aldus David Greene van de EFF. Volgens Greene heeft Assange alleen nieuwswaardige informatie van een bron ontvangen, die openbaar gemaakt en aangegeven open te staan voor meer nieuwswaardige informatie. "Dit schept een gevaarlijk praktisch precedent, en iedereen die vrije pers belangrijk vindt moet ervoor zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren."

De EFF-medewerker zegt blij te zijn dat Assange nu op vrije voeten is, maar benadrukt dat hij nooit aangeklaagd had mogen worden. Ook bij het CPJ is men kritisch. De organisatie stelt dat de vervolging van Assange grote gevolgen voor journalisten en persvrijheid wereldwijd heeft. "We zijn blij dat zijn gevangenschap voorbij is, maar de vervolging van Assange door de VS heeft een schadelijk juridisch precedent geschapen door journalisten te laten berechten onder de Spionagewetgeving als ze vertrouwelijk materiaal van klokkenluiders ontvangen. Dit had nooit mogen gebeuren."

Reacties (14)
26-06-2024, 10:34 door Anoniem
De eerste zin suggereert dat het CPJ kritisch is over de deal, maar het is de vervolging van Assange waar ze kritisch over zijn, zoals ook in de laatste alinea van het artikel staat. Dat is niet hetzelfde.
26-06-2024, 10:35 door Anoniem
Afgedwongen schuldbekentenis: "Het is goed nieuws dat het ministerie van Justitie een eind maakt aan deze beschamende vertoning", stelt de Freedom of the Press Foundation (FPF) in een reactie. "Maar het is onrustbarend dat de regering-Biden het nodig vond om een schuldbekentenis af te dwingen voor de vermeende misdaad van het verkrijgen en publiceren van geheimen van de regering. Dat is wat onderzoeksjournalisten iedere dag doen."

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/25/zorgen-over-criminaliseren-journalistiek-gedrag-na-schuldbekentenis-assange-a4857619
26-06-2024, 10:53 door Anoniem
Wat mij opvalt is de tunnelvisie die tegenwoordig heerst.

Alleen maar A benoemen, en de rest B,C,D,E tot en met Z weglaten.
26-06-2024, 11:03 door Anoniem
Ze willen hun misdaden ongestraft blijven voortzetten en journalisten bang maken
Het zijn misdadigers en ze weten het. En ze komen er mee weg. Staatsgeheim heet zoiets
26-06-2024, 11:40 door Anoniem
Touch down! The plane carrying Julian Assange has landed in Australia, and a 14-year-old ordeal has come to an end.

Amnesty International prijst het werk van de familie, campagnevoerders, advocaten, persvrijheidsorganisaties en velen binnen de mediagemeenschap en daarbuiten die hem en de fundamentele principes hebben gesteund die het recht van de samenleving en de toegang tot informatie en justitie zouden moeten beheersen. We zullen blijven vechten voor hun volledige erkenning en respect door iedereen.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2024/06/uk-usa-positive-news-as-julian-assange-released-from-uk-prison/
26-06-2024, 11:53 door Anoniem
Revolutie.
Dat heeft de wereld nodig.
26-06-2024, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem: Revolutie.
Dat heeft de wereld nodig.
Dat weten ze en daarom zijn ze bezig om de surveillance zoveel mogelijk uit te breiden zodat ze het volk onder de duim kunnen houden.
26-06-2024, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Revolutie.
Dat heeft de wereld nodig.
Dat weten ze en daarom zijn ze bezig om de surveillance zoveel mogelijk uit te breiden zodat ze het volk onder de duim kunnen houden.
Precies! En niet alleen de macht, maar ook de biljoenen die ze daarmee kunnen verdienen:

De persoonlijke metadata van mensen is het nieuwe zwarte goud.
Wij zijn als digitale slaven die onvrijwillig, zonder betaald te krijgen werk doen voor het geld van een ontvanger die dit op heimelijke ondoorzichtige wijze verzameld en daarmee gewillig is de grondwet en privacy op het spel te zetten.

EU digitale munt:
-Gecentraliseerde munt; Alles wat we uitgeven of opsparen en investeren wordt omgezet in gepseudonimiseerde metadata dat verkocht wordt door overheden.

EU digitale identiteit:
-Gecentraliseerde identiteit; Alles dat we met deze identiteit doen zoals reizen, verzekeren, etc. wordt omgezet in gepseudonimiseerde metadata en verkocht door overheden.

ChatControl:
-Onze persoonlijke berichtjes en alles wat we daarin zeggen (praten over resaurants, merken, mensen, ziektes etc. worden van de burger onttrokken en omgezet in gepseudonimiseerde metadata en verkocht door overheden.
26-06-2024, 14:42 door Anoniem
Door Anoniem: Revolutie.
Dat heeft de wereld nodig.

Wees voorzichtig met wat je als je ideaal wenst. Een revolutie verloopt meestal bloedig en eet haar eigen kinderen op.
26-06-2024, 15:13 door Anoniem
Assange mag als gevolg van zijn veroordeling niet meer in de Verenigde Staten komen, en heeft moeten toezeggen alle geheime informatie waarover WikiLeaks nog beschikt te vernietigen of over te dragen. Ook moest hij 100 dollar (omgerekend zo'n 94 euro) aan gerechtelijke kosten betalen. Dat bedrag valt echter in het niet bij de omgerekend 487.000 euro die hij de Australische regering schuldig is voor de huur van het privévliegtuig waarmee hij naar huis werd gevlogen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/26/acht-uur-na-zijn-schuldbekentenis-is-julian-assange-vrij-en-thuis-a4857792
26-06-2024, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Revolutie.
Dat heeft de wereld nodig.

Wees voorzichtig met wat je als je ideaal wenst. Een revolutie verloopt meestal bloedig en eet haar eigen kinderen op.
Dat is waar, zoals de Bolsjewieks in Rusland...
Dan miet het goed voorbereid zijn en de leiders vooraf zorgvuldig gekozen zijn.
Maar soms loopt het inderdaad fout af.
26-06-2024, 21:33 door Anoniem
Er is nog nooit iets uit het volk voortgekomen.
Ook de Franse Revolutie was liberaal maçonniek aangestuurd.

De massa is als deeg en zal gekneed moeten worden.
Wat voor vreemd insektenbroodje het dit keer zal worden.
Verbaas je dus over niets.
26-06-2024, 22:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Revolutie.
Dat heeft de wereld nodig.

Wees voorzichtig met wat je als je ideaal wenst. Een revolutie verloopt meestal bloedig en eet haar eigen kinderen op.
Dat is waar, zoals de Bolsjewieks in Rusland...
Dan miet het goed voorbereid zijn en de leiders vooraf zorgvuldig gekozen zijn.
Maar soms loopt het inderdaad fout af.

Een revolutie is alleen een goed idee als de overheid zelf een onmogelijke leefsituatie geeft gecreëerd; een dystopie zoals in de film "V for Vendetta" of "1984" lieten zien. (Al zijn deze voorbeelden erg extreem)
De vervanging moet eveneens democratisch verkozen zijn anders heeft het weinig zin en krijgen we te maken met vage types in de leiding...
Maar inderdaad, zoiets moet goed voorbereid zijn, we willen vrijheid, geen tweede Rusland met de Bolsjewiks die de tsaren op een rijtje zetten en doodschoten en uiteindelijk hun volk onderdrukten tot op de dag van vandaag.
Wanneer de nood hoog is, is de noodzaak het hoofd helder te houden net zo belangrijk, anders grijpen mensen zoals hitl@r de macht, deze mensen schreeuwen het hardst en beloven veel voorspoed, ze zeggen alleen nooit hoe ze dat willen bereiken, daar komt men pas achteraf achter.
Plannen is belangrijk, evenals geschikte en zeer betrouwbare kandidaten selecteren die in een lokale verkiezing worden verkozen op basis van hun politieke vaardigheden en betrouwbaarheid.
Daarnaast is de regelgeving van een trias politica erg belangrijk, de macht moet door drieëen gedeeld worden en niet door één partij beheert worden, dat is gevaarlijk.
Daarnaast moet het coorperatieve bedrijfsleven losgekoppeld worden van de politiek om belangenverstrengeling te voorkomen zoals nu vaak het geval is, zoals anoniem van 13:07 al zei, er is meer gaande dan alleen een graai naar macht, het zaakje stinkt naar geld, en dat is gevaarlijk voor onze grondrechten, democratie, vrijheid en integriteit.
Als het leed van het volk dusdanig groot is zal zoiets als een revolutie mogelijk worden vanwege de woede van de burger, geschiedenisboeken wijzen uit dat dit vaker voorkomt.
27-06-2024, 09:08 door Anoniem
Assange is een vrij man, iets wat niemand tot voor kort voor mogelijk hield. Voor de journalistiek is het echter geen zege.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/vrijlating-assange-is-een-zegen-voor-hem-maar-een-verlies-voor-de-journalistiek~bdbe63f6/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.