image

VS looft 10 miljoen dollar uit voor verdachte achter WhisperGate-malware

vrijdag 28 juni 2024, 08:56 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben een 22-jarige Russische man aangeklaagd voor het aanvallen van systemen in verschillende landen, waarbij onder andere de WhisperGate wiper-malware werd ingezet. Er is een bedrag van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over waar hij zich bevindt of zijn activiteiten. De Whispergate-malware was ontworpen om op ransomware te lijken, maar verwijderde in werkelijkheid alle data van systemen om die zo onbruikbaar te maken, aldus de aanklacht.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is de verdachte gelieerd aan de Russische inlichtingendienst GRU en zou de malware tegen Oekraïense overheidssystemen hebben ingezet. Later werden ook andere landen die Oekraïne ondersteunen doelwit van aanvallen, waaronder de vitale infrastructuur in VS, zo laat de aanklacht verder weten. Voor de verspreiding van de malware zouden de diensten van een niet nader genoemd Amerikaans bedrijf zijn gebruikt. Mocht hij worden veroordeeld kan de verdachte in de VS een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.