image

Amstelveen moet opheldering geven over Chinese beveiligingscamera's

zondag 30 juni 2024, 09:29 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: Gisteren, 11:11

Het college van Amstelveen moet opheldering geven over het gebruik van Chinese beveiligingscamera's in de stad en wat het hiermee gaat doen. VVD en GroenLinks hebben hier in de gemeenteraad vragen over gesteld. Aanleiding is onder andere de beslissing van het nabijgelegen Amsterdam om bijna dertienhonderd Chinese beveiligingscamera's de komende jaren te gaan verwijderen vanwege zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen.

"Ook in Amstelveen hangen camera’s die in China zijn geproduceerd zoals duidelijk werd na eerdere vragen van ons hierover. GroenLinks vindt het belangrijk dat we bij digitalisering de ethische en menselijke kant blijven bewaken", zegt gemeenteraadslid Ilika Polderman. "De Chinese overheid heeft het recht om alle data in te zien van bedrijven die zijn gevestigd in China. Daarnaast is het bekend dat China grote hoeveelheden data verzamelt onder andere door cyberspionage", aldus GroenLinks en de VVD.

De partijen willen opheldering over hoe Amstelveen omgaat met de digitale dreiging en specifiek wat er gaat gebeuren met de Chinese beveiligingscamera’s in de stad en hoe er wordt omgegaan met spionage, mensenrechten en oneigenlijke concurrentie. "De VVD vindt het belangrijk dat we camera’s gebruiken ter verhoging van de veiligheid van onze inwoners, maar wil tegelijkertijd ook maatregelen nemen tegen vijandige buitenlandse actoren” aldus gemeenteraadslid David Koekoek.

Reacties (6)
Gisteren, 13:58 door Anoniem
Hoe zit het ook alweer met de Huawei routers voor thuisgebruikers?
Gisteren, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zit het ook alweer met de Huawei routers voor thuisgebruikers?
Daar kan je ook vraagtekens bij zetten, maar daar beslissen die thuisgebruikers zelf over, en niet de gemeente Amstelveen.
Gisteren, 19:50 door Anoniem
Aanleiding is onder andere de beslissing van het nabijgelegen Amsterdam om bijna dertienhonderd Chinese beveiligingscamera's de komende jaren te gaan verwijderen vanwege zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen.
Klinkt als kapitaalvernietiging. Ze hebben die camera's al gekocht en betaald (van geld van de belastingbetaler). Lekker laten hangen, wel zorgen dat ze niet perongeluhk direct aan het internet zijn gekoppeld (want dan kan de hele wereld meekijken).
Ze gaan die camera's echt niet helemaal weghalen, maar vervangen door andere camera's, ingekocht via een bevriende ondernemer, die heeft belooft ze niet in china te kopen, maar waarvan achteraf blijkt dat ze toch uit china komen)
Gisteren, 20:24 door Anoniem
Chinese auto's? iPhones made in China? Wat komt er niet uit China?
Gisteren, 22:58 door Anoniem
In Den Haag in het Zuiderpark bij de sportcampus aldaar, hangen er ook Chinese troepcameras voor je snuffert. Hikvision. Denk dat het bij heel wat gemeentes speelt.
Vandaag, 09:17 door Anoniem
laat een goede security / netwerkspecialist de installatie auditen op risico's van Chinese inmenging/spionage/enz. in plaats paniek te zaaien
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.