image

Belgische politie kan 'paradoxale daling' internetfraude niet verklaren

zondag 30 juni 2024, 10:29 door Redactie, 5 reacties

De Belgische politie kan het aantal gemelde gevallen van internetfraude vorig jaar niet verklaren en heeft nu het publiek om hulp gevraagd. Was er van 2017 tot en met 2022 nog een stijging te zien van het aantal slachtoffers dat melding deed, vorig jaar was voor het eerst een lichte daling merkbaar. Ging het in 2022 nog om bijna 42.000 meldingen van internetfraude, vorig jaar waren dat er 40.000. Een afname van zo'n 4,5 procent.

Onder internetfraude verstaat de Belgische politie allerlei vormen van cybercrime. Een reden voor de daling is echter onbekend. "In tijden van digitalisering van communicatie en betaalverkeer is deze daling paradoxaal. Is de burger meer alert geworden voor internetfraude?, Hebben sensibiliseringsacties en preventiecampagnes effect? Of is er een daling van de aangiftebereidheid bij slachtoffers?", vraagt de Federale Politie zich af.

De Belgische politie hoopt via de jaarlijkse Veiligheidsmonitor het antwoord te krijgen. Dit is een grootschalige enquête waar 430.000 Belgen een uitnodiging voor ontvangen. In eerste instantie gaat het om een uitnodigingsbrief met token om online deel te nemen. Wie niet reageert of liever niet online wil deelnemen, ontvangt een paar weken later een tweede brief met tevens een papieren vragenlijst. "De Veiligheidsmonitor levert waardevolle indicatoren voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van zowel de Lokale Politie als de Federale Politie", aldus de uitleg.

Reacties (5)
Gisteren, 17:42 door cyberpunk
Volgens mij vooral een daling van aangiftebereidheid; de burger weet intussen dat hij/zij het geld niet meer zal terugzien.
Gisteren, 20:51 door Anoniem
Door cyberpunk: Volgens mij vooral een daling van aangiftebereidheid; de burger weet intussen dat hij/zij het geld niet meer zal terugzien.
.. en de politie doet er niks mee.
Je doet alleen aangifte als het 'moet' van de verzekeraar, dwz zonder aangifte keert de verzekeraar niets uit.
Kennelijk keren de Belgische verzekeraars sinds vorig jaar niet meer uit bij internetfraude.
Vandaag, 00:05 door Anoniem
Het oprollen van Emotet en andere netwerken zal zeker een rol spelen.

Cybercrime is ook een eerder grote hoax waarvan zowat de helft of meer commerciële bangmakerij betreft. De complete domheid van sommige malware welke als onstopbaar wordt geacht is daar een goed voorbeeld van.

Zolang je maar bang genoeg bent koop je de rommel en slik je de onzin.
Vandaag, 01:43 door Anoniem
Probeer maar eens online aangifte te doen in Nederland. Er wordt zoveel mogelijk gestuurd op het niet aangifte kunnen doen en verwijzen naar elders.

Misschien speelt zoiets ook in Belgie?
Prima actie, zo kom je tenminste nog ergens achter.
430 duizend lijk me ook een behoorlijke steekproef, als daar zeg 5% van reageert zit je nog ruim boven het gemiddeld aantal deelnemers wat je meestal met pruts onderzoekjes langs ziet komen waarbij dan de claim gedaan wordt dat de Nederlandse bevolking vind etc. en dan blijken het maar 1000 respondenten te zijn.
Ik denk dat het trouwens een combinatie is van oplettendheid, aangiftebereidheid.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.