image

Justitie kijkt voor aanpak fraude naar interventies op 'verdachte apparaten'

maandag 1 juli 2024, 10:01 door Redactie, 6 reacties

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kijkt voor de aanpak van online fraude naar interventies op 'verdachte apparaten', omdat fraudeurs vaak vanaf dezelfde apparaten fraude plegen. Dat schrijven demissionair ministers Yesilgoz van Justitie en Veiligheid, Van Weyenberg van Financiën en Adriaansens van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de integrale aanpak van online fraude.

Volgens de bewindspersonen blijkt dat fraudeurs vaak gebruikmaken van dezelfde apparaten voor het plegen van fraude. "Het plegen van een interventie op een dergelijk verdacht apparaat (of: suspicious device) zou mogelijk dus effectief kunnen zijn in de bestrijding van fraude", zo voegen ze toe. In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Deloitte een onderzoek uitgevoerd naar een mogelijke pilot en de technische, organisatorische en juridische randvoorwaarden voor gegevensdeling over 'suspicious devices'.

Uit de Integrale Aanpak Online Fraude blijkt dat de politie in het eerste kwartaal van dit jaar een pilot ´suspicious devices' is gestart, maar details worden niet gegeven. In de Aanpak staat ook dat beperkingen met betrekking tot gegevensdeling (voornamelijk persoonsgegevens van vermoedelijke daders) als één van de grootste belemmeringen wordt ervaren voor een effectieve aanpak van online fraude.

"In het kader van de integrale aanpak worden mogelijkheden en problemen bij het delen van gegevens in kaart gebracht en geanalyseerd met als doel het vinden en creëren van mogelijkheden, om het delen van gegevens mogelijk te maken en tegelijkertijd te zorgen voor waarborgen van betrokkenen om disproportionele maatregelen te voorkomen", zo laat de Aanpak verder weten.

De ministers bevestigen dit. "Tegelijkertijd maakt de samenwerking in de integrale aanpak ons ook bewust van de belemmeringen. Inhoudelijk staan daarbij de juridische belemmeringen met betrekking tot gegevensdeling bovenaan de lijst." Aanvullend stellen de bewindspersonen dat er 'bijzondere aandacht nodig is voor het creëren van mogelijkheden voor gegevensdeling tussen overheid en bedrijfsleven, indien deze een effectieve aanpak van online fraude bevorderen (uiteraard binnen het juridisch kader van privacybescherming).'

Reacties (6)
Vandaag, 10:22 door Anoniem
Ah, Yesilgoz wil de sleepwet gebruiken om fradeurs op te pakken, tja, daar gaan de terroristen en hier komen de fraudeurs... Volgende keer de speelfilmdelers.
De grootste "belemmering" is de wet, dus eerst die even aan de kant schuiven...
Vandaag, 10:45 door Anoniem
Typisch. Zo exact wanneer Rutte weg is.

zou mogelijk dus effectief kunnen zijn in de bestrijding van fraude
Effectief en fraudebestrijding in één zin ...maar i.c.m. "zou" ... "mogelijk" ... "kunnen zijn".

Tja, en als het perfect zou zijn, dan is dat best wel optimaal. Misschien dan.
Vandaag, 11:54 door Anoniem
Ja dit is dus heel gevaarlijk zo wordt iedereen misschien verdacht van verdachte praktijken op internet,tot het tegendeel bewezen is. Zo is er geen privacy meer op internet.
Vandaag, 13:42 door Anoniem
Als je niet goed weet hoe het werkt dan kom je er ook niet uit.

Dan kun je meehelpen en bijdragen. Maar het risico is groot dat je in je eigen voet schiet. Vroeger had je met internet akkefietjes nog met mensen te maken. Nu meestal niet meer en er is ook niemand meer bereikbaar. Het is met al die grappige databases alleen maar gevaarlijker geworden. Ook als je goed burgerschap wil tonen. Maar al die politiek gemotiveerde paranoia praatjes daar gaan hier alle rode lampen bij aan. Je leest het ook hierboven. Het gaat niet over aanpakken maar over geneuzel over wetten. Voor je het weet ben je zelf slachtoffer van willekeur. Ik lees niets dat er op wijst dat ze zichzelf daar zorgen over maken. Dat is nog het meest zorgwekkend.

Dus de zandzakken blijven liggen. En ze gaan maar aanbellen bij de buren. Al die ministers hebben prachtige uitkeringen
Ik moet er elke dag voor ploeteren. Zonder fraude of ander gerotzooi. Wat ik trouwens niet voor hùn doe. Maar voor mezelf. Ik denk dat ik mezelf nog prima kan vertrouwen op dat vlak
Maar over hun heb ik ernstige twijfels over de zuiverheid van hun motieven.
Vandaag, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem: Typisch. Zo exact wanneer Rutte weg is.

zou mogelijk dus effectief kunnen zijn in de bestrijding van fraude
Effectief en fraudebestrijding in één zin ...maar i.c.m. "zou" ... "mogelijk" ... "kunnen zijn".

Tja, en als het perfect zou zijn, dan is dat best wel optimaal. Misschien dan.
Rutte hield dit soort zaken niet tegen...
en van Schoof verwacht ik alleen maar dat hij dit nog een beetje aanjaagt.
Vandaag, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Typisch. Zo exact wanneer Rutte weg is.

zou mogelijk dus effectief kunnen zijn in de bestrijding van fraude
Effectief en fraudebestrijding in één zin ...maar i.c.m. "zou" ... "mogelijk" ... "kunnen zijn".

Tja, en als het perfect zou zijn, dan is dat best wel optimaal. Misschien dan.

Op naar de volgende toeslagenaffaire.
Ze hebben niets geleerd in Den Haag.

Misschien is het een idee om de VVD 10 jaar lang te verbieden staatsecretarissen of ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken te leveren.
Dat zou de nodige toekomstige (financiele) schade kunnen verminderen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.