image

Belgische politie houdt Nederlanders aan voor bankhelpdeskfraude

donderdag 4 juli 2024, 09:29 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-07-2024, 10:29

De Belgische politie heeft afgelopen december vier Nederlanders voor bankhelpdeskfraude aangehouden, zo is vandaag bekendgemaakt. De vier, allen afkomstig uit de regio Rotterdam, zouden samen met een Belgische verdachte zeker vijf mensen hebben opgelicht, waarbij zo'n 37.000 euro werd buitgemaakt.

Slachtoffers werden gebeld door een 'man met Nederlands accent', die stelde dat er fraude met de betaalrekening had plaatsgevonden. Vervolgens werd verteld dat een andere 'bankmedewerker' zou langskomen om de pinpas op te halen. De oplichter bleef aan de lijn totdat de valse bankmedewerker aanbelde bij de woning van het slachtoffer. De zogenaamde bankmedewerker stopt vervolgens de pinpas van het slachtoffer in een meegenomen kaartlezer en vraagt de pincode van het slachtoffer, aldus de Belgische politie.

De oplichter aan de lijn hangt pas op nadat de valse bankmedewerker bij het slachtoffer vertrekt. Bovendien vragen de oplichters ook naar waardevolle spullen en proberen die ongezien te stelen, of ze melden dat ze deze voorwerpen meenemen om in de kluis van de bank te bewaren.

Twee van de aangehouden Nederlanders zijn meerderjarig en werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Dendermonde, die besliste om ze onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. De twee minderjarige verdachten moesten zich bij de jeugdrechter verantwoorden, die besliste om ze vrij te laten.

Reacties (5)
04-07-2024, 14:18 door Anoniem
Jeugd of geen jeugd, hard aanpakken dat tuig..
04-07-2024, 14:47 door Anoniem
Gelukkig, de minderjarigen zijn vrijgelaten. En nog verbazen de wetshandhavers zich dat de criminelen telkens jonger worden.
04-07-2024, 15:15 door Briolet
Het verhaal is niet duidelijk qua tijdlijn omdat nergens expliciet staat wanneer deze Nederlanders voorgeleid zijn. Ik neem echter aan dat dit al in December was. Zitten de twee Nederlanders dan nog steeds in voorarrest, want een half jaar gevangenis zal toch niet veel meer zijn dan ze kunnen verwachten voor een oplichting zonder geweld.

Er is slechts 6000 aan contanten terug gehaald. De rest is schijnbaar al verbrast aan dure telefoons en een studioinrichting. Dat zal niet veel meer opleveren als dit weer verkocht wordt.
04-07-2024, 20:53 door Anoniem
De Belgen mogen deze vier wat mij betreft gewoon houden.
Dat geeft wat meer ruimte op de huizenmarkt.
05-07-2024, 11:51 door PiQui
Dit soort tuig, ook minderjarigen zware straffen geven, bijvoorbeeld 5 jaar dwangarbeid 14 uur per dag ook in de weekends. Laat ze de rotzooi in het milieu maar opruimen. Wat mij betreft mogen dit soort smeerlappen ook opgehangen worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.