image

AP vreest 'rat race' tussen bigtechbedrijven om AI-markt te veroveren

donderdag 18 juli 2024, 15:30 door Redactie, 6 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de 'rat race' tussen bigtechbedrijven die snel dominant op de AI-markt willen worden, waardoor kwaliteitsstandaarden en risicobeheersing onder druk staan. Daarnaast moet onzorgvuldige experimenteerdrift worden tegengegaan. Dat schrijft de privacytoezichthouder in de vandaag verschenen 'Rapportage AI- & Algoritmerisico’s Nederland'. Als AI-toezichthouder analyseert de AP elk halfjaar de risico’s rond AI-systemen en brengt hier advies over uit.

De AP analyseerde onder meer de risico’s van AI voor online informatievoorziening, zoals nieuws. "Via de AI-systemen achter sociale media en zoekmachines hebben die platforms veel macht over welke informatie mensen te zien krijgen en hoe hun beeld van de werkelijkheid eruitziet", aldus de toezichthouder. Die stelt dat de infrastructuur van AI grotendeels in handen is van een kleine groep bedrijven. Ook de ‘opiniemacht’ die deze bedrijven hebben neemt toe.

"Daarom is het belangrijk dat mensen begrijpen hoe aanbevelingssystemen werken, en dat zij de kans krijgen het systeem uit te zetten of aan te passen. Daarnaast moeten mensen de juistheid van informatie kunnen controleren. Bijvoorbeeld door in AI-zoekmachines ook de bronnen van antwoorden te tonen", zo laat de AP weten. De toezichthouder stelt dat iedereen waakzaam moet zijn op de risico's van AI. "Want het is moeilijk in te schatten of AI-toepassingen voldoende beheerst zijn en AI-incidenten kunnen zich steeds vaker voordoen, zeker omdat AI zich steeds dieper verweeft in de samenleving."

Reacties (6)
18-07-2024, 15:47 door Anoniem
Het gaat om heel veel geld. dan gaan de belangen van klanten en hun privacy met veel gemak in de prullenbak.

Maar er is nog een ander gevaar, boeken en nieuwsartikelen worden ook geschreven met behulp van kunstmatige intelligentie. Maar je weet niet welke bronnen geraadpleegd zijn en hoe betrouwbaar die informatie is.
18-07-2024, 18:43 door Anoniem
The Hated One heeft hier een aantal videos over gemaakt:

Do not trust Apple Intelligence!
https://youtu.be/6YbeGjnqEZ8&t=0
We Need To Stop OpenAI
https://youtu.be/XyiTDbKndNM&t=0
Artificial Intelligence Is Running Out Of Water
https://youtu.be/F-6la_I-xkQ&t=0
Why you shouldn't believe the AI extinction lie
https://youtu.be/5NUD7rdbCm8&t=0
18-07-2024, 18:52 door karma4
AI is niet behoorlijk gedefinieerd als wetgeving met een handboek uitgelegd moet naar wat er bedoeld is voor de uitvoering.
Zorgelijker is het vele inbegrip waarbij verdachtmakingen in angst de toon zetten en het werkelijk nut onderuit gehaald wordt.
18-07-2024, 21:58 door Anoniem
[qoute]De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de 'rat race' tussen bigtechbedrijven die snel dominant op de AI-markt willen worden[/qoute]

Die 'ratrace' is allang begonnen. Dat gebeurde vanaf het moment dat Microsoft investeerde in ChatGPT!
Gisteren, 08:16 door Anoniem
Door karma4: AI is niet behoorlijk gedefinieerd als wetgeving met een handboek uitgelegd moet naar wat er bedoeld is voor de uitvoering.
Zorgelijker is het vele inbegrip waarbij verdachtmakingen in angst de toon zetten en het werkelijk nut onderuit gehaald wordt.

Die angst/onbegrip is er al sinds het monster van Frankenstein (1818, Mary Shelley). Niets nieuws onder de zon.

Maar dat betekent niet dat we niet voorzichtig moeten zijn.
Het is nieuw. De grenzen zijn nog niet bekend of bereikt.
En het zijn onvoorspelbare mensen die er gebruik van maken (zoals gewoonlijk het echte probleem).
Maar dat gebruik kan de stemming makkelijk in positieve of negatieve zin om laten slaan. Zoals in het boek van Mary Shelley.

"Onbekend maakt onbemind"
Gisteren, 08:29 door Anoniem
Door Anoniem: The Hated One heeft hier een aantal videos over gemaakt:

Ik heb er één geprobeerd maar het formaat van dit soort video's zijn voor mij niet vol te houden. De snel wisselende beelden is vast een modern ding, het leidt wel erg af. Of luisteren dat als een soort podcast?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.