image

MediSecure lekt persoonlijke gegevens van 13 miljoen Australiërs

vrijdag 19 juli 2024, 14:22 door Redactie, 3 reacties

De Australische gezondheidsorganisatie MediSecure heeft de persoonlijke gegevens van zo'n dertien miljoen Australiërs gelekt, wat neerkomt op de helft van de bevolking. MediSecure verstuurde tot eind vorig jaar recepten van dokters en andere zorgverleners naar apothekers. Op 16 mei maakte MediSecure bekend dat het slachtoffer was geworden van een 'cybersercurity-incident'. Twee dagen later werd de diefstal van persoonlijke data gemeld. Een deel van deze gegevens werd door de aanvallers op internet aangeboden.

Hoeveel mensen door het datalek zijn getroffen was in eerste instantie onbekend. Clare O'Neil, de Australische minister voor Cybersecurity, sprak op X van een 'grootschalig ransomware-incident'. In een nieuwe update over het incident stelt MediSecure dat de verantwoordelijke criminelen de gegevens van 12,9 miljoen Australiërs in handen hebben gekregen, die van maart 2019 tot en met november 2023 de receptenbezorgdienst van MediSecure gebruikten.

Vanwege de financiële kosten zegt MediSecure dat het niet in staat is om precies te identificeren wie getroffen is en om welke informatie het gaat. Bij de aanval zou 6,5 terabyte aan data zijn buitgemaakt. Op basis van de gestolen gegevens stelt de organisatie dat het onder andere gaat om naam, geboortedatum, geslacht, e-mailadres, adresgegevens, telefoonnummers, medicatiegegevens en reden voor de medicatie. MediSecure herhaalt de eerder gegeven oproep aan Australiërs om niet op internet naar de gepubliceerde gegevens te zoeken.

Reacties (3)
Gisteren, 14:26 door Anoniem
En de EU maar pushen voor een gecentraliseerde medische database met opt-out ipv. opt-in... Zucht.
Gisteren, 14:43 door Anoniem
MediSecure herhaalt de eerder gegeven oproep aan Australiërs om niet op internet naar de gepubliceerde gegevens te zoeken.
Waarom niet? Omdat het dan pas duidelijk wordt wat er gejat is? En MediSecure (die blijkbaar NIET secure zijn) dan in een nog slechtere daglicht komt te staan?

Wanneer gaan dit soort zaken er nu voor zorgen dat er beter op security wordt gelet? En wanneer is het genoeg? Er lijken gewoon GEEN gevolgen aan dit lekken te zitten. We gaan gewoon door op de orde van de dag.

TheYOSH
Gisteren, 15:12 door Anoniem
MediSecure herhaalt de eerder gegeven oproep aan Australiërs om niet op internet naar de gepubliceerde gegevens te zoeken.
Weten ze dat de werkelijke omvang groter is en zijn ze bang dat dat bekend wordt?

Fijn, al die EPDs - die we in Nederland niet wilden maar toch hebben. Het is echt veilig hoor. Echt waar.

Kapot procederen, die toko.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.