image

Defensie deelde gegevens medewerkers onterecht met vakbonden

dinsdag 23 juli 2024, 10:01 door Redactie, 6 reacties

Het ministerie van Defensie heeft jarenlang tijdens reorganisaties persoonsgegevens van medewerkers onterecht gedeeld met vakbonden. Defensie en de Centrales van overheidspersoneel zijn nu tijdelijk een nieuwe werkwijze voor de omgang met persoonsgegevens bij reorganisaties overeengekomen. Daarnaast is er melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek. Dat laat minister Brekelmans van Defensie aan de Tweede Kamer weten.

Persoonsgegevens mogen op basis van de AVG alleen worden gebruikt voor een helder omschreven en specifiek doel met een passende grondslag. Tijdens de reorganisaties die de afgelopen jaren plaatsvonden werden persoonsgegevens van medewerkers met de vakbonden gedeeld die niet aan deze eisen voldeden. Het gaat om namen, adressen, maar ook appreciaties van het functioneren en ontwikkeldoelen van personen. Deze gegevens hadden niet gedeeld mogen worden.

Brekelmans meldt dat het delen van gegevens met onvoldoende wettelijke grondslag is gestopt. In overleg met de vakbonden wordt nu gewerkt met codes in plaats van namen. "Voor de lange termijn wordt door Defensie en de vakbonden gezamenlijk advies ingewonnen bij een externe deskundige. Op basis van dit advies wordt een definitieve werkwijze vastgesteld", besluit de minister. Defensiemedewerkers worden via een bericht op intranet geïnformeerd.

Reacties (6)
23-07-2024, 10:26 door Anoniem
Wat een ellende, bah!
23-07-2024, 12:02 door Cash is Koning
Zover mijn herinnering in mijn diensttijd gaat, wist Defensie (kader) allang wie vakbondslid was en niet.
Dat er nu zoveel beroering over is, klinkt voor mij extra vreemd in de oren.

Het is overigens normaal dat Defensie zo werkt, want er is ook zoiets als Intelligence Corps Field Security Sections om de organisatie van binnenuit te beveiligen tegen gevaren.
23-07-2024, 12:12 door Anoniem
Melding gedaan. Leuk. En wat hebben de slachtoffers daaraan?

Nederlands overheid. Sch**t aan burgers, zelfs als ze voor je werken. Want zo werkt dat in Nederland.
23-07-2024, 13:23 door Anoniem
Formeel is het zo dat de vakbond doorgeeft aan defensie dat iemand lid is, met het doel het lidmaatschap vergoed te krijgen. Dat is een CAO afspraak. Dat mag wel.

Dit gaat misschien over iets anders, bijvoorbeeld gegevens van personen die moeten vertrekken. Dat mag natuurlijk niet zonder voorafgaande toestemming.
23-07-2024, 14:09 door Briolet
Door Cash is Koning: Zover mijn herinnering in mijn diensttijd gaat, wist Defensie (kader) allang wie vakbondslid was en niet.
Dat er nu zoveel beroering over is, klinkt voor mij extra vreemd in de oren.

Het artikel gaat over iets anders. Wat jij noemt is dat de vakbond data deelt met defensie. (b.v. wie lid is) Hier is het defensie die iets aan de vakbond doorgeeft. Als de vakbond iets wil weten van hun leden, zouden ze het zelf aan hun leden moeten vragen.
23-07-2024, 18:21 door Anoniem
Door Anoniem: Melding gedaan. Leuk. En wat hebben de slachtoffers daaraan?
Het lijkt me duidelijk dat de vakbond die gegevens weer zal moeten verwijderen en als ze verwijderd zijn dan zijn ze weg. Het is niet zo dat vakbonden meteen een handeltje maken van die gegevens, ze vertegenwoordigen werknemers, ze exploiteren ze niet. Het moet duidelijk anders, maar ik vermoed dat de schade wel meevalt in dit geval.

Nederlands overheid. Sch**t aan burgers, zelfs als ze voor je werken. Want zo werkt dat in Nederland.
Misschien lucht het op als je geen zelfcensuurpiepje over het woord schijt monteert maar het gewoon eens een keer ongeremd eruit gooit. We zijn hier in Nederland, niet in de VS waar ze doen alsof vrije meningsuiting op het dogmatische af heilig voor ze is maar op de een of andere manier iedereen ondertussen even braaf als hypocriet aan dat soort zelfcensuur lijkt te doen als ze zich online uiten. Hier kan het gewoon. Laat je eens gaan. ;-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.