image

FBI ziet bankhelpdeskfraude met doorgeknipte betaalpassen in VS opduiken

vrijdag 2 augustus 2024, 16:56 door Redactie, 6 reacties

Criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers en de betaalpassen van slachtoffers komen ophalen, die telefonisch verzocht zijn om die door te knippen, zijn ook in de Verenigde Staten actief, aldus de FBI. Oplichters passen deze tactiek al enkele jaren toe in Nederland en de werkwijze is nu ook in de VS waargenomen, zo blijkt uit een Public Service Announcement van de FBI (pdf).

Slachtoffers worden eerst gebeld vanaf een telefoonnummer dat van hun bank lijkt te zijn. In werkelijkheid gaat het om een gespooft nummer. De oplichters doen zich voor als bankmedewerker en waarschuwen dat er frauduleuze activiteiten met de rekening hebben plaatsgevonden. Het slachtoffer wordt dan verteld dat hij een nieuwe betaalpas krijgt en de oude moet doorknippen. Daarbij wordt duidelijk gemaakt dat de chip op de betaalpas intact moet blijven.

Een andere zogenaamde bankmedewerker komt daarna de doorgeknipte betaalpas ophalen. Mocht de pincode nog niet zijn ontfutseld, zal deze tweede oplichter dit via social engineering proberen te doen. Met de chip en pincode wordt vervolgens geld van de rekening van het slachtoffer gestolen. Het is op dit moment volgens de FBI onbekend hoe de oplichters aan de gebruikte persoonlijke informatie komen, zoals naam, adresgegevens en rekeninginformatie.

Reacties (6)
02-08-2024, 18:29 door Anoniem
"Het is op dit moment volgens de FBI onbekend hoe de oplichters aan de gebruikte persoonlijke informatie komen, zoals naam, adresgegevens en rekeninginformatie."

Webshops en postbedrijven. Of ze nu gehackt worden of door een corrupte medewerker worden gelekt.
03-08-2024, 07:11 door Anoniem
Door Anoniem: "Het is op dit moment volgens de FBI onbekend hoe de oplichters aan de gebruikte persoonlijke informatie komen, zoals naam, adresgegevens en rekeninginformatie."

Webshops en postbedrijven. Of ze nu gehackt worden of door een corrupte medewerker worden gelekt.
Er is nog wel meer te verzinnen. Maar op basis van een uitspraak als "in het algemeen gaat het zus of zo" kan je niemand strafrechtelijk aanpakken. De FBI weet ongetwijfeld donders goed op wat voor manieren er gegevens lekken, maar op dit moment niet hoe dat in dit specifieke geval is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is.
04-08-2024, 08:12 door karma4
Door Anoniem: "Het is op dit moment volgens de FBI onbekend hoe de oplichters aan de gebruikte persoonlijke informatie komen, zoals naam, adresgegevens en rekeninginformatie."
Die houding geeft de stand van informatie veiligheid aan.
Je wordt schuldig bevonden als je slachtoffer van misdaad bent want je had niet moeten opvallen voor misdadigers.
De werkelijke veiligheid komt als werkelijk tegen misdadigers wenst op te treden.

Doorknippen plastic helpt niet, je moet die chip onklaar maken.
04-08-2024, 08:54 door Anoniem
En ik maar denken dat dit alleen in Nederland lukt maar kennelijk volgt ook in de VS een deel van de bevolking blindelings de instructies van criminelen op.
04-08-2024, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem: En ik maar denken dat dit alleen in Nederland lukt

Had je dan enige reden om te denken dat vooral Nederlanders extra goedgelovig zijn ?
04-08-2024, 17:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En ik maar denken dat dit alleen in Nederland lukt

Had je dan enige reden om te denken dat vooral Nederlanders extra goedgelovig zijn ?

Omdat ik tot nu toe alleen maar berichten las over Nederlanders die grote bankhelpdeskfraudenaïviteit ten toon spreiden dacht ik inderdaad dat vooral Nederlanders goedgelovig zijn maar dat blijkt een onterechte aanname.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.