image

Amerikaanse rechter: Google heeft illegaal monopolie met zoekmachine

dinsdag 6 augustus 2024, 10:51 door Redactie, 9 reacties

Google heeft een illegaal monopolie met de eigen zoekmachine, zo heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld, zo melden Amerikaanse media. Het techbedrijf gaat tegen het oordeel in beroep. Volgens de rechter gebruikt Google exclusieve deals om een monopolie in stand te houden. Zo betaalt het bedrijf jaarlijks miljarden aan Apple, Samsung, Mozilla en andere partijen om de standaard zoekmachine in browsers en op smartphones te zijn.

Deze deals zijn in strijd met de wet en zorgen voor een ongelijk speelveld, aldus de rechter. "Google is een monopolist, en heeft zich er als één gedragen om diens monopolie te behouden", zo liet de rechter weten. De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland spreekt van een 'historische overwinning voor het Amerikaanse volk' die de weg vrijmaakt voor innovatie en toegang tot informatie voor alle Amerikanen beschermt.

Rob Bonta, procureur-generaal van de staat Californië, spreekt ook over een historische overwinning en dat die de toon zet voor wat er in de VS wordt toegestaan en wat niet. De rechter heeft nog niet geoordeeld welke maatregelen Google boven het hoofd hangen. Google gaat zoals gezegd in beroep. Daarnaast stelt het techbedrijf in een reactie dat het oordeel laat zien dat het over de beste zoekmachine beschikt.

Reacties (9)
06-08-2024, 11:27 door Anoniem
Ja en verplicht bepaalde Google apps te moeten gebruiken als Google wallet/ pay anders werkt de bankapp niet? heel raar verplicht alles via Google te moeten doen? Marktwerking en concurrentie kansloos op Android?
06-08-2024, 11:40 door Anoniem
En het verdict, dat ze 80 miljard naar Alta-Vista, Excite, Lycos en Ask Jeeves moeten overmaken, en als dat niet genoeg is hun CTO afstaan?

Ben een beetje ambivalent.
Ze waren gewoon succesvol met de mogelijkheden die ze goed benut hebben (met name Android), en anderen niet aan begonnen zijn.
Anderzijds, ja, hoe enorm diep ze in jouw telecommunicatie-apparatuur zitten, is ongezond om uberhaubt te willen, zowel als spoin als als slachtoffer.
06-08-2024, 12:28 door Anoniem
Maar wie is hier de baas?
Niet de rechter want Google gaat gewoon door.
De belangen zijn te groot.
Net drugsdealers, die verdedigen koste wat kost hun handel.
Gaan tot het uiterste.
06-08-2024, 13:47 door Bitje-scheef
Hmmm, ben toch echt zelf overgestapt omdat de zoekresultaten aanzienlijk beter waren dan bij yahoo en altavista.
Bing ben ik niet eens aan begonnen.
06-08-2024, 14:28 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Hmmm, ben toch echt zelf overgestapt omdat de zoekresultaten aanzienlijk beter waren dan bij yahoo en altavista.
Bing ben ik niet eens aan begonnen.

Moet je nu naar duckduckgo gaan, dat is voor mij 10x beter dan google. Ik heb ook het idee dat google private mode mensen naait, dan krijg je nog slechtere resultaten.
06-08-2024, 14:29 door Anoniem
Doen ze toch al decenia markt manipulatie/abuse, lekker laat.
06-08-2024, 17:08 door Anoniem
Handiger om het publiek te informeren in plaats van de zoveelste zinloze boete. Google heeft zich 'slechts' ingekocht bij concurrerende techbedrijven. De eindgebruiker heeft daar indirect invloed op. Teveel mensen die nu geloven dat Google 'het internet' is. Overheden zijn daar medeverantwoordelijk voor.
06-08-2024, 17:52 door Anoniem
Next: de volgend BigTech monopolist.
07-08-2024, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ja en verplicht bepaalde Google apps te moeten gebruiken als Google wallet/ pay anders werkt de bankapp niet? heel raar verplicht alles via Google te moeten doen? Marktwerking en concurrentie kansloos op Android?

Net als bij Apple bedoel je?

Noem mij raar, maar een aantal "OS standaard" apps waarvan je weet dat het naar behoren werkt is prima.
Ik heb geen zin in een handvol 'Wallet apps', van een handvol developers. Teveel kans op ellende..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.