image

EFF: surveillance pricing bedreigt vrij gebruik van internet

dinsdag 6 augustus 2024, 12:03 door Redactie, 3 reacties

Surveillance pricing, waarbij bedrijven allerlei persoonlijke informatie gebruiken om mensen verschillende prijzen voor precies hetzelfde product te rekenen, bedreigt de mogelijkheid om vrij gebruik van het internet te maken. Dat stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Bij surveillance pricing worden grote hoeveelheden persoonlijke informatie gebruikt, zoals eerder bezochte websites, fysieke locatie en kredietgeschiedenis, om de prijs te voorspellen die iemand bereid is te betalen.

Zo kunnen webshops mensen een hogere prijs rekenen als ze denken dat iemand dat kan veroorloven, bijvoorbeeld als het salaris net is gestort. Of wanneer men dringend iets nodig heeft, zoals in noodgevallen. De EFF stelt dat privacy een mensenrecht is. "Je zou niet moeten worden bespioneerd. Punt. En continue surveillance pricing bedreigt je mogelijkheid om vrijelijk het internet te gebruiken, zonder angst voor de nadelige economische gevolgen."

De Amerikaanse toezichthouder FTC kondigde onlangs een onderzoek aan naar surveillance pricing. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging is hier blij mee, maar stelt dat de belangrijkste tegenmaatregel uitgebreide privacywetgeving is. Dit voorkomt dat bedrijven in de eerste plaats grote hoeveelheden persoonlijke informatie kunnen verzamelen, aldus de EFF. "Bedrijven kunnen geen prijzen gebaseerd op onze persoonlijke informatie rekenen als ze die niet hebben."

Daarbij noemt de EFF als voorbeeld de AVG, dat de nadelige gevolgen van surveillance pricing kan tegengaan. "Wanneer alle bedrijven, groot en klein, de privacy van klanten moeten respecteren, zal surveillance niet langer zorgen voor een competitief voordeel voor de grootste online platforms." Daarbij moet dergelijke wetgeving er ook voor zorgen dat allerlei nieuwe maatregelen worden voorkomen waarbij de persoonlijke informatie van mensen tegen hen wordt ingezet.

Reacties (3)
06-08-2024, 13:29 door Anoniem
Is de reiswereld niet het standaard voorbeeld hiervan? Mensen worden geadviseerd om voor het boeken alle cookies in de browser te wissen en een vpn te gaan gebruiken zodat vorige resultaten van zoekopdrachten niet worden gebruikt om de prijs te bepalen.
06-08-2024, 13:59 door Anoniem
Je click-gedrag bepaalt de prijs.
De prijs, die je betaalt voor innovatie.

Meer monitoren, meer surveillance, meer gezichtsherkenning.

Maar we blijven toekijken, terwijl het de verkeerde kant opdraait.
Steeds nog meer gelaten alles over je heen laten komen, dus.

Zie je de vooruitgang overal om je heen? Neen?

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet, is het motto,
wat je van jongs af aangeleerd wordt.
07-08-2024, 09:59 door Anoniem
De EFF stelt dat privacy een mensenrecht is. "Je zou niet moeten worden bespioneerd.
Yep, en onze schoof heeft als motto dat dat niet met beitel in steen in gehakt, dus plooibaar; en trek met zijn CV en terroristentroefaart in z'n handen zelf maar de conclusie welke kant dat hoogstwaarschijnlijk op gaat.
En zelfs hier -bij ander artikel https://www.security.nl/posting/852851#posting852869- ben je al een fanaat als je teveel geeft om 'praaaivasie' , de norm was al aangepast, nog voordat Schoof aanschoof!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.