image

Noyb klaagt bij AP over X: AI-training met Europese data schendt AVG

maandag 12 augustus 2024, 12:05 door Redactie, 5 reacties

Privacyorganisatie noyb heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), alsmede verschillende andere Europese privacytoezichthouders, een klacht ingediend over X. Volgens noby schendt X de AVG door AI-chatbot Grok met de persoonlijke gegevens van miljoenen Europese X-gebruikers te trainen, zonder dat die hiervoor toestemming hebben gegeven of hier van tevoren over zijn ingelicht.

De Ierse privacytoezichthouder DPC stapte naar de rechter om X hiermee te laten stoppen. "Een hoorzitting van de DPC van afgelopen donderdag lijkt vooral gericht te zijn op zogenoemde 'mitigatie' maatregelen en het feit dat X de gegevensverwerking al was begonnen toen het nog in een verplicht overlegproces met de DPC zat. De DPC lijkt niet te gaan voor de grootste overtredingen", aldus noyb

De privacyorganisatie spreekt van een halfslachtige actie van de DPC, die het opnieuw verwijt op de hand van bigtechbedrijven te zijn. De DPC ligt al jaren onder vuur van critici omdat het niet hard genoeg tegen techbedrijven zou optreden, die in Ierland hun hoofdkantoor hebben. Iets wat de DPC ontkent. Feit is dat de DPC herhaaldelijk is gecorrigeerd door Europese privacytoezichthouders, omdat het techbedrijven wegens AVG-schendingen te lage boetes wilde opleggen.

"We hebben de afgelopen jaren al talloze voorbeelden van inefficiënte en gedeeltelijke handhaving door de DPC gezien", zegt noyb-oprichter en privacyactivist Max Schrems. "We willen ervoor zorgen dat X volledig aan Europese wetgeving voldoet - en op zijn minst gebruikers in dit geval toestemming vraagt." Met het verzoek aan de Autoriteit Persoonsgegevens en andere toezichthouders vraagt noyb om een volledig onderzoek, zoals wat er met de EU-data is gebeurd die al door de systemen is verzameld en hoe X EU- en niet-EU-data kan onderscheiden. X kondigde vorige week aan dat het de training van de AI-chatbot met EU-data tijdelijk staakt. Eerder besloot ook Meta om de AI-training met data van Europese gebruikers te pauzeren.

Reacties (5)
12-08-2024, 17:45 door Anoniem
X heeft nu toestemming gevraagd aan de EU.
12-08-2024, 23:28 door Anoniem
Goh, wat ben ik blij dat ik nooit heb meegedaan aan sociale media... Nu nog hopen dat kennissen geen foto en gegevens van mij hebben gedeeld. (Ik deel nooit mijn portret met anderen evenals privéinformatie waardoor de schade beperkt wordt)
Vroeger vond ik het niet zo erg als mensen een foto van me maakten, maar tegenwoordig zet iedereen die troep gelijk op social media en delen het met Jan en alleman...
Van portretrecht heeft niemand meer gehoord...
13-08-2024, 11:30 door Anoniem
Het kan zijn dat X de AVG schendt maar overheden schenden deze nog veel meer en vaker. Sterker nog, ze lappen zowel mensenrechten als privacy gewoon aan hun laars. Ik hoor daar Noyb niet over, want die moet alleen voor afleiding zorgen zodat de echte serieuze schendingen niet opvallen.
13-08-2024, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: Het kan zijn dat X de AVG schendt maar overheden schenden deze nog veel meer en vaker. Sterker nog, ze lappen zowel mensenrechten als privacy gewoon aan hun laars. Ik hoor daar Noyb niet over, want die moet alleen voor afleiding zorgen zodat de echte serieuze schendingen niet opvallen.

Volgens jouw logica moet noyb zich over all het onrecht voordat ze X mogen aanpakken. Is dat niet onmogelijk waardoor X vrij d’r gang kan gaan?

https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism
13-08-2024, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: Goh, wat ben ik blij dat ik nooit heb meegedaan aan sociale media... Nu nog hopen dat kennissen geen foto en gegevens van mij hebben gedeeld.

Mensen die de Facebook-app installeren uploaden hun complete telefoonboek naar Facebook, dus hoogstwaarschijnlijk is jouw naam en nummer ook geupload.

En hier kun je jezelf verwijderen (voorzover Facebook dat ook daadwerkelijk doet)
https://www.facebook.com/contacts/removal


https://www.businessinsider.com/facebook-has-hidden-tool-to-delete-your-phone-number-email-2022-10
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.