image

General Motors aangeklaagd voor illegaal verzamelen en verkopen rijgedrag

woensdag 14 augustus 2024, 16:02 door Redactie, 11 reacties

General Motors is door de Amerikaanse staat Texas aangeklaagd voor het illegaal verzamelen en verkopen van het rijgedrag van automobilisten aan verzekeringsmaatschappijen. Volgens de aanklacht zijn de gegevens van 1,5 miljoen Texanen verhandeld, zonder dat die dit wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. De actie volgt nadat procureur-generaal Ken Paxton begin juni een onderzoek startte naar het verzamelen en verkopen van rijgegevens door autofabrikanten. "De technologie in moderne voertuigen laat fabrikanten miljoenen datapunten over automobilisten verzamelen", aldus de procureur-generaal destijds.

"Ons onderzoek heeft laten zien dat General Motors zich schuldig heeft gemaakt aan schandalige zakelijke praktijken die de privacy van Texanen en de wet hebben geschonden", aldus Paxton. "Bedrijven gebruiken invasieve technologie om de rechten van onze burgers op ondenkbare manieren te schenden. Miljoenen Amerikaanse automobilisten wilden een auto kopen, geen uitgebreid surveillancesysteem dat onrechtmatig informatie over elke rit die ze maken vastlegt en hun gegevens verkoopt aan elk bedrijf dat bereid is ervoor te betalen."

De procureur-generaal stelt dat General Motors sinds 2015 technologie in de auto's heeft geïnstalleerd die uitgebreide informatie over het rijgedrag verzamelt, analyseert en doorstuurt, elke keer dat de auto wordt gebruikt. De autofabrikant verkocht deze informatie aan verschillende bedrijven, waaronder twee bedrijven die de informatie gebruikten voor het berekenen van "rijscores". Deze rijscores werden dan verkocht aan verzekeringsmaatschappijen.

Paxton stelt verder dat General Motors klanten heeft misleid door hen te vertellen dat ze als onderdeel van het "onboarding" proces van de auto, zich voor verschillende producten moesten aanmelden, anders zouden bepaalde veiligheidsfeatures worden uitgeschakeld. Het ging onder andere om OnStar Smart Driver. Klanten werd niet verteld dat op deze manier het rijgedrag uitgebreid werd verzameld en ook verkocht.

Reacties (11)
14-08-2024, 16:14 door Anoniem
Bestaan er nog betrouwbare bedrijven?
Niks gaat meer normaal.
Als klant ben je net een slaaf aan de leiband van criminele organisaties.
14-08-2024, 16:19 door Anoniem
Is dat niet iets dat tegenwoordig in de gebruikers overeenkomst staat?
Ik ga er vanuit dat iedere autofabrikant bij auto's met smart functie de gegevens verhandeld.
14-08-2024, 16:51 door _R0N_
Door Anoniem: Is dat niet iets dat tegenwoordig in de gebruikers overeenkomst staat?
Ik ga er vanuit dat iedere autofabrikant bij auto's met smart functie de gegevens verhandeld.

Binnen de EU is dat verplicht ja, daarbuiten is het niet nodig dat te melden.
14-08-2024, 17:09 door Anoniem
<sarcasm>Een smartphone op wielen die de privacy van de gebruiker niet respecteert, wie had dat verwacht</sarcasm>

Zijn er überhaupt autofabrikanten die simpelweg geen data verzamelen?
14-08-2024, 17:47 door Anoniem
Daar zijn goede filmpjes over gemaakt op YT waar hier al over gewaarschuwd werd ! De moeite van het kijken waard.
Dan denk je ach het zal wel loslopen ......

https://www.youtube.com/results?search_query=your+car+privacy
14-08-2024, 18:19 door Anoniem
Naar goed voorbeeld van de overheid.
Wie is de grootste crimineel in NL?
14-08-2024, 20:12 door Anoniem
Door Anoniem: Naar goed voorbeeld van de overheid.
Wie is de grootste crimineel in NL?

Onzinnige opmerking.
De vergelijking zie ik niet.
Leg eens uit s.v.p.
15-08-2024, 01:20 door Anoniem
Eigenlijk zou zo een bedrijf niet beboet moeten worden, maar verplicht worden om alle privedata van allen in dat bedrijf, tot de hoogste bazen aan toe te publiceren. Van iedereen die er vrolijk en juichend aan heeft meegewerkt.

Binnen de EU kan zoiets niet. Maar Amerika is toch maar Amerika. Daar kan iedereen op iedereen schieten.
15-08-2024, 10:48 door Anoniem
Teleurgesteld? Ja.
Verrast? Nee.

Elk grote bedrijf verzamelt, verwerkt, verkoopt data van hun klanten. Een ieder die denkt dat dit niet zo is en verbaast is op het moment dat het in het nieuws komt houdt alleen zichzelf voor de gek.
15-08-2024, 15:05 door User2048
Het is voor de consument moeilijk om te zien wat er met zijn gegevens gebeurt. Je moet wel toestemming geven voor het verwerken van je persoonsgegevens, omdat een deel van de functies van de auto anders niet werkt. Functies zoals ingebouwde navigatie, het rijlogboek, lokalisieren van de geparkeerde auto, handfree bellen, noem maar op. Daarvoor gebruikt de fabrikant vaak partners, bijvoorbeeld Google voor auto's met AAOS. De consument geeft dan toestemming voor het "delen van gegevens met geselecteerde partners". Daar kunnen dus ook hele andere "partners" bij zitten dan je verwacht, maar hoe weet je dat als consument?
18-08-2024, 19:04 door cyberpunk
Al goed dat het geen Chinees automerk is...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.