image

Logius: Verklaring Omtrent Gedrag steeds vaker digitaal geleverd

donderdag 15 augustus 2024, 10:58 door Redactie, 5 reacties

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt steeds vaker digitaal afgegeven, zo stelt overheidsdienst Logius. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemands verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Oorspronkelijk was de VOG alleen in papieren variant verkrijgbaar, maar sinds maart van dit jaar kunnen aanvragers van een VOG ook kiezen voor een digitale levering.

Screeningsautoriteit Justis stuurt het document dan naar de MijnOverheid Berichtenbox van de aanvrager. In totaal hebben al meer dan 160.000 mensen digitaal hun VOG ontvangen. Het aantal stijgt elke maand, aldus Logius. Ging het in mei nog om 33.000 digitale VOG's, dat aantal steeg in juni naar 47.000 gevolgd door ruim 54.000 in juli. "Voor zowel de werkgever als de werknemer is het fijn dat het verwerkingsproces van een digitale levering sneller gaat dan een papieren verzending. Het aantal handelingen ligt lager en de kans op fouten daardoor ook", laat Logius weten.

De digitale versie van de VOG is voorzien van 'onzichtbare, digitale echtheidskenmerken' die de zichtbare echtheidskenmerken op de papieren versie, zoals het watermerk, vervangen. Via de validatietool van de Rijksoverheid op validatie.nl is de digitale VOG door werkgevers op echtheid te controleren. Hiervoor moet het bestand naar de website worden geüpload. "Om fraude te voorkomen is het noodzakelijk dat deze tool gebruikt wordt om de authenticiteit van elke ontvangen digitale VOG vast te stellen", aldus Justis.

Reacties (5)
15-08-2024, 12:22 door Anoniem
Erg handig voor fraude!
15-08-2024, 19:46 door karma4
Door Anoniem: Erg handig voor fraude!
Leg maar uit, in plaats van een papieren na te maken iets wordt nu geverifieerd of dat met naam en toenaam echt geregistreerd is. De controle op juiste persoon en niet jan klaassen en katrijn is de gangbare controle, paspoort bsn etc
19-08-2024, 08:24 door majortom
Door karma4:
Door Anoniem: Erg handig voor fraude!
Leg maar uit, in plaats van een papieren na te maken iets wordt nu geverifieerd of dat met naam en toenaam echt geregistreerd is. De controle op juiste persoon en niet jan klaassen en katrijn is de gangbare controle, paspoort bsn etc
Niet zo heel moeilijk hoe dit fout zal gaan. In de tekst:
"Om fraude te voorkomen is het noodzakelijk dat deze tool gebruikt wordt om de authenticiteit van elke ontvangen digitale VOG vast te stellen", aldus Justis.
Die tool al misschien in het begin worden gebruikt (of helemaal niet), maar dit zal verwateren. Zonder die tool geen controle op echtheid, dus vervalsingen liggen tezijnertijd op de loer.
19-08-2024, 08:44 door Anoniem
Ons bedrijf voert werkzaamheden uit voor verschillende kritisch bedrijven, waaronder meldkamers/politie. Die vragen gewoon altijd een papieren vog bij aankomst al kennen ze je 10-20 jaar. Digitaal accepteren ze ook niet.
19-08-2024, 17:35 door karma4
Door majortom: Die tool al misschien in het begin worden gebruikt (of helemaal niet), maar dit zal verwateren. Zonder die tool geen controle op echtheid, dus vervalsingen liggen te zijnertijd op de loer.
Dat tool bestaat niet eens met papieren versies. Er gebeuren inmiddels al genoeg ernstige schade brengende zaken met de wens om werknemers met papieren te hebben. Veel tijdrovend werk en breng niets.

Die simpele controle van minder dan een minuut bij vastleggen overeenkomst voorkomt de aansprakelijkheid bij werkgevers.
Nee maak je maat niet te druk dat het zal verwateren. Accepteren van vervalsingen komt duur te staan met directe onverzekerde aansprakelijkheid.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.