image

Stichting wil dat toezichthouders Telegram dwingen content offline te halen

maandag 19 augustus 2024, 10:26 door Redactie, 7 reacties

Stichting Offlimits, Expertisecentrum Online Misbruik, heeft bij verschillende toezichthouders een klacht ingediend om Telegram te dwingen strafbare content offline te halen, zoals bangalijsten. De klacht is verstuurd naar de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt, en ook naar de Belgische toezichthouders omdat Telegram een wettelijk vertegenwoordiger in België heeft aangewezen als contactpersoon.

Daarnaast is de klacht ook aan de Europese Commissie geadresseerd, die toezicht houdt op alle platforms die maandelijks meer dan 45 miljoen gebruikers hebben. "Telegram trekt criminaliteit aan doordat ze gebruikers anonimiteit biedt en zichzelf onbereikbaar houdt bij klachten. Het wordt tijd dat Telegram in de pas van de Europese rechtsregels gaat lopen. Te lang hebben autoriteiten en toezichthouders gedoogd dat Telegram niet meewerkt. Nu moet er worden ingegrepen", zegt Otto Volgenant, advocaat van Offlimits.

Volgenant voegt toe dat de toezichthouders Telegram stevige sancties kunnen opleggen. "Boetes, dwangsommen en als het nodig is zelfs afsluiting van Telegram. Ik ben ervan overtuigd dat afgedwongen kan worden dat Telegram zich aan de regels gaat houden." Offlimits had eerder het Openbaar Ministerie gevraagd om een officieel bevel naar Telegram te sturen om rondgaande bangalijsten te verwijderen. "Daar werd geen opvolging aan gegeven, omdat Telegram volgens het OM toch geen gehoor zou geven aan zo’n bevel", aldus de stichting.

"Privacy is een grondrecht en kan alleen maar gewaarborgd worden als handhaving effectief is", stelt advocaat Ina Brouwer. "Daarom staat samenwerking van Europese toezichthouders ook centraal in de Europese regelgeving, want de online wereld kent geen grenzen. Bij ernstige overtredingen zoals bij Telegram zou iedere toezichthouder meteen alarm moeten slaan, niet alleen in eigen land maar ook naar de collega-toezichthouders in Europa en de Europese commissie. Dan kan er effectief worden opgetreden. "

Reacties (7)
Gisteren, 13:05 door Anoniem
waarom krijg ik zo het gevoel dat deze stichting zijn subsidie van ruim 1.8 miljoen weer wil veilig stellen voor volgend jaar?
Gisteren, 14:07 door Anoniem
Ik zou ook meteen alle snelwegen opdoeken, daar rijden die smeerkezen ook over.
En vergeet dan niet alle overige communicatiemiddelen op te doeken want zodra telegram verboden is, gaan ze daar verder.

Sjongejonge, wat een onzin regel weer
Gisteren, 14:43 door Anoniem
Als ik de banga lijsten via postnl ga verspreiden wordt postnl dan ook verboden?
Gisteren, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou ook meteen alle snelwegen opdoeken, daar rijden die smeerkezen ook over.
En vergeet dan niet alle overige communicatiemiddelen op te doeken want zodra telegram verboden is, gaan ze daar verder.

Sjongejonge, wat een onzin regel weer

Verplichte ductape over je mond want criminelen gebruiken hun mond dus als je dat niet doet is het zeer verdacht!
Gisteren, 15:00 door Anoniem
"Privacy is een grondrecht en kan alleen maar gewaarborgd worden als handhaving effectief is", stelt advocaat Ina Brouwer.
Mee eens. Briefgeheim is gewaarborgd. Handhaaf daar dus maar goed op, vooral bij de diensten.
Stopmet die proefballonnetjes!
de burger moet de overheid kunnen controleren en niet andersom. een van de kernpunten van een functionerende rechtsstaat.

We hebben inmiddels al de sleepwet dat en de monitoring van burgers door de AIVD..
Dat is al veel te veel.
Voor de lezers die nog niet geïnformeerd zijn:
hierbij de WOO stukken:
https://bomenenbos.substack.com/p/psyops-en-gedragsbeinvloeding
Gisteren, 20:36 door Anoniem
Deze gesynchroniseerde acties tegen Telegram, en alles wat ruikt naar China, Rusland. Cuba, Venezoela of iets communistisch doet mij vermoeden dat we inmiddels in koude oorlog 3.0 aanbeland zijn.. en dat alles wat we horen propaganda is van een van de zijden.
Gisteren, 20:42 door Anoniem
Laten we alle Audi RS verbieden, daar rijden toch alleen plofkrakers en loverboys in... ECHTE criminaliteit, ipv iemand die op een groeps-app zegt dat ie boos op de regering.

Wat de meeste nog niet begrijpen is dat voor vele internet is als een verjaardagsfeest... daar zeg je misschien wel eens 'ik zou pietje/truusje wel eens wat aan kunnen doen'... zonder daadwerkelijk die intentie te hebben...
maar op internet wordt alles letterlijk genomen, zelfs door OM, Politie en Rechters...

intent is geen noodzaak meer. het woord is voldoende... en dat maakt meer slachtoffers dan de vermeende potentiele dader.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.