image

Stichting wil dat toezichthouders Telegram dwingen content offline te halen

maandag 19 augustus 2024, 10:26 door Redactie, 19 reacties

Stichting Offlimits, Expertisecentrum Online Misbruik, heeft bij verschillende toezichthouders een klacht ingediend om Telegram te dwingen strafbare content offline te halen, zoals bangalijsten. De klacht is verstuurd naar de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt, en ook naar de Belgische toezichthouders omdat Telegram een wettelijk vertegenwoordiger in België heeft aangewezen als contactpersoon.

Daarnaast is de klacht ook aan de Europese Commissie geadresseerd, die toezicht houdt op alle platforms die maandelijks meer dan 45 miljoen gebruikers hebben. "Telegram trekt criminaliteit aan doordat ze gebruikers anonimiteit biedt en zichzelf onbereikbaar houdt bij klachten. Het wordt tijd dat Telegram in de pas van de Europese rechtsregels gaat lopen. Te lang hebben autoriteiten en toezichthouders gedoogd dat Telegram niet meewerkt. Nu moet er worden ingegrepen", zegt Otto Volgenant, advocaat van Offlimits.

Volgenant voegt toe dat de toezichthouders Telegram stevige sancties kunnen opleggen. "Boetes, dwangsommen en als het nodig is zelfs afsluiting van Telegram. Ik ben ervan overtuigd dat afgedwongen kan worden dat Telegram zich aan de regels gaat houden." Offlimits had eerder het Openbaar Ministerie gevraagd om een officieel bevel naar Telegram te sturen om rondgaande bangalijsten te verwijderen. "Daar werd geen opvolging aan gegeven, omdat Telegram volgens het OM toch geen gehoor zou geven aan zo’n bevel", aldus de stichting.

"Privacy is een grondrecht en kan alleen maar gewaarborgd worden als handhaving effectief is", stelt advocaat Ina Brouwer. "Daarom staat samenwerking van Europese toezichthouders ook centraal in de Europese regelgeving, want de online wereld kent geen grenzen. Bij ernstige overtredingen zoals bij Telegram zou iedere toezichthouder meteen alarm moeten slaan, niet alleen in eigen land maar ook naar de collega-toezichthouders in Europa en de Europese commissie. Dan kan er effectief worden opgetreden. "

Reacties (19)
19-08-2024, 13:05 door Anoniem
waarom krijg ik zo het gevoel dat deze stichting zijn subsidie van ruim 1.8 miljoen weer wil veilig stellen voor volgend jaar?
19-08-2024, 14:07 door Anoniem
Ik zou ook meteen alle snelwegen opdoeken, daar rijden die smeerkezen ook over.
En vergeet dan niet alle overige communicatiemiddelen op te doeken want zodra telegram verboden is, gaan ze daar verder.

Sjongejonge, wat een onzin regel weer
19-08-2024, 14:43 door Anoniem
Als ik de banga lijsten via postnl ga verspreiden wordt postnl dan ook verboden?
19-08-2024, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou ook meteen alle snelwegen opdoeken, daar rijden die smeerkezen ook over.
En vergeet dan niet alle overige communicatiemiddelen op te doeken want zodra telegram verboden is, gaan ze daar verder.

Sjongejonge, wat een onzin regel weer

Verplichte ductape over je mond want criminelen gebruiken hun mond dus als je dat niet doet is het zeer verdacht!
19-08-2024, 15:00 door Anoniem
"Privacy is een grondrecht en kan alleen maar gewaarborgd worden als handhaving effectief is", stelt advocaat Ina Brouwer.
Mee eens. Briefgeheim is gewaarborgd. Handhaaf daar dus maar goed op, vooral bij de diensten.
Stopmet die proefballonnetjes!
de burger moet de overheid kunnen controleren en niet andersom. een van de kernpunten van een functionerende rechtsstaat.

We hebben inmiddels al de sleepwet dat en de monitoring van burgers door de AIVD..
Dat is al veel te veel.
Voor de lezers die nog niet geïnformeerd zijn:
hierbij de WOO stukken:
https://bomenenbos.substack.com/p/psyops-en-gedragsbeinvloeding
19-08-2024, 20:36 door Anoniem
Deze gesynchroniseerde acties tegen Telegram, en alles wat ruikt naar China, Rusland. Cuba, Venezoela of iets communistisch doet mij vermoeden dat we inmiddels in koude oorlog 3.0 aanbeland zijn.. en dat alles wat we horen propaganda is van een van de zijden.
19-08-2024, 20:42 door Anoniem
Laten we alle Audi RS verbieden, daar rijden toch alleen plofkrakers en loverboys in... ECHTE criminaliteit, ipv iemand die op een groeps-app zegt dat ie boos op de regering.

Wat de meeste nog niet begrijpen is dat voor vele internet is als een verjaardagsfeest... daar zeg je misschien wel eens 'ik zou pietje/truusje wel eens wat aan kunnen doen'... zonder daadwerkelijk die intentie te hebben...
maar op internet wordt alles letterlijk genomen, zelfs door OM, Politie en Rechters...

intent is geen noodzaak meer. het woord is voldoende... en dat maakt meer slachtoffers dan de vermeende potentiele dader.
19-08-2024, 23:31 door Anoniem
Mwa, ik heb er een dubbel geboel over; Ik ben tegen client side scanning, chat control en dat soort ellende, maar in dat geval hebben burgers zich nog nergens schuldig aan gemaakt, dus dat is een no-go.

Aan de andere kant is het zo als er slachtoffer aangifte doen van al bestaande bangalijsten dan is de misdaad al gepleegt.
Zolang er geen mensen bij voorbaat worden bespioneert (zoals bij onschuldige mensen) vind ik het best dat de mensen die dit soort troep verspreiden worden beboet.
Als ik bangalijsten openbaar op het web zou plaatsen wordt het eveneens verwijderd, zolang deze illegaal zijn uiteraard.
Zijn deze lijsten illegaal?
20-08-2024, 06:55 door Anoniem
"Telegram trekt criminaliteit aan doordat ze gebruikers anonimiteit biedt"

Ik ben benieuwd wanneer anonimitiet gecrimininaliseerd gaat worden, of op zijn minst dusdanig verdacht is dat je direct op bepaalde volg lijsten terecht komt.
20-08-2024, 08:32 door Anoniem
Door Anoniem: "Privacy is een grondrecht en kan alleen maar gewaarborgd worden als handhaving effectief is", stelt advocaat Ina Brouwer.
Mee eens. Briefgeheim is gewaarborgd. Handhaaf daar dus maar goed op, vooral bij de diensten.
Stopmet die proefballonnetjes!
de burger moet de overheid kunnen controleren en niet andersom. een van de kernpunten van een functionerende rechtsstaat.

We hebben inmiddels al de sleepwet dat en de monitoring van burgers door de AIVD..
Dat is al veel te veel.
Voor de lezers die nog niet geïnformeerd zijn:
hierbij de WOO stukken:
https://bomenenbos.substack.com/p/psyops-en-gedragsbeinvloeding

Ook al ben ik geen fan van bomenenbos en die andere -ben effe de naam kwijt- die teveel neigen naar complottheorien en FvD standpunten,

maar aangezien electronische communictaie ook tot het 'nog gewaarborgde' briefgeheim valt is het een schande dat ze (EC) dat Client Side Scanning er hoe dan ook er doorheen willen drukken en daarmee zogenaamd de e2ee niet breekt, maar wel degelijk het gewaarborgde briefgeheim daarmee om zeep helpt !
20-08-2024, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem: waarom krijg ik zo het gevoel dat deze stichting zijn subsidie van ruim 1.8 miljoen weer wil veilig stellen voor volgend jaar?
Zou het kunnen dat er behalve puur egoïstisch eigenbelang nog andere motieven meespelen?
20-08-2024, 09:19 door Anoniem
Dan zou je ook televisie moeten verbieden. Waarom hoorden wij dan geen enkele stichting over het aanpakken van seksueel misbruik dat plaatsvond een groot castingbureau? Of bij kerken? En mogen daders van misbruik schuilen in het buitenland?
20-08-2024, 10:23 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik de banga lijsten via postnl ga verspreiden wordt postnl dan ook verboden?
Ten eerste gaat het om bangalijsten op openbare telegramgroepen. Als PostNL dat soort lijsten als reklamefolders huis-aan-huis zou gaan verspreiden en dan ook nog eens niet op klachten erover zou reageren dan zou PostNL echt wel een probleem krijgen daarmee.

Ten tweede verzoekt men helemaal niet om Telegram te verbieden maar om te handhaven. Telegram schendt de AVG en de DSA, zegt het handhavingsverzoek, en het vraagt de betrokken toezichthouders simpelweg om te handhaven en niet, omdat Telegram toch niet reageert, het maar te laten lopen.

Nou kan ik me best voorstellen dat als Telegram, veilig ongrijpbaar op de Maagdeneilanden en in Dubai, inderdaad niet in beweging te krijgen is dan alleen de optie overblijft om het maar helemaal te blokkeren, om dingen als bangalijsten tegen te gaan. Dat zou zeker een zeer heftige maatregel zijn. Maar tegelijk: zijn bangalijsten dan niet heftig? Moet dat maar kunnen want vrijheid?

Die vrijheid tast alleen de vrijheid van de vrouwen op die lijsten aan. Vrijheden en rechten zijn altijd een balans tussen de belangen van verschillende mensen. Zonder enige beperking alles mogen betekent onvermijdelijk dat de een over rechten en vrijheden van de ander heen gaat walsen. Daarom houdt mijn recht om met mijn vuisten te zwaaien op bij jouw kin.

Dus waar streef je naar: zoveel mogelijk gelijke vrijheid voor iedereen of naar de meeste vrijheid voor wie zich die het brutaalst weet toe te eigenen? Als je naar het laatste streeft heb je helemaal geen regels nodig, dan moet je gewoon de sterkste van alle hufters zien te zijn, en veel geluk daarmee. Bedenk daarbij dat zelfs degene bovenaan de pikorde niet volledig vrij is omdat die vijanden heeft die die vrijheden beperken. Als je, al is het maar voor een deel, naar het eerste streeft dan krijg je naast bescherming van jouw rechten ook te maken met beperkingen erop, namelijk waar jij beschermde rechten van anderen schendt (de vuist en de kin dus). Dat geldt dan ook voor Telegram, want dit werkt niet als het niet voor iedereen geldt.
20-08-2024, 12:34 door Anoniem
Waarom beginnen zoveel mensen in de comments te schuimbekken terwijl ze duidelijk het artikel niet gelezen hebben?
20-08-2024, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom beginnen zoveel mensen in de comments te schuimbekken terwijl ze duidelijk het artikel niet gelezen hebben?

Dat is de tijdgeest een beetje, ben ik bang. Eerst heel verontwaardigd reaguren. Pas heel veel later, maar meestal helemaal niet (want zich al weer opwindend over het volgende "schandaal!"), tot een genuanceerder beeld komen.

;-)
20-08-2024, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom beginnen zoveel mensen in de comments te schuimbekken terwijl ze duidelijk het artikel niet gelezen hebben?

Omdat de leesvaardigheid al jaren achteruit gaat.

Bron: https://www.ocwincijfers.nl/sectoren/ocw-internationaal/onderwijs/leerlingen-en-studenten/internationale-prestaties-pisa
20-08-2024, 18:03 door Anoniem
Dit herinnert me aan een privacy rechtzaak tegen Google, die n.a.v. die rechtzaak het
'recht om vergeten te worden' (dus gewist te worden)
heeft weten om te buigen in het 'recht om niet gevonden' te worden.

Dat is absoluut niet hetzelfde!
21-08-2024, 11:43 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik de banga lijsten via postnl ga verspreiden wordt postnl dan ook verboden?

Dergelijke apps bestaan werkelijk onder postbezorgers. Niet alleen bangalijsten, ook banden met criminelen die grote bestellingen doen onder valse naam, en de bestelling al over de drempel van de bewoner gezet hebben voordat de bewoner kan zeggen dat het niet voor hem is. Het zijn gewoon netwerken, en het is bekend dat gemeente en gesubsidieerde buurtcomité's er belang in hebben deze te laten bestaan, hier in Amsterdam in ieder geval.
24-08-2024, 17:19 door Anoniem
Dit soort stichtingen zou moeten worden aangepakt...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.