image

QNAP voorziet NAS-apparaten van beveiliging tegen ransomware

dinsdag 20 augustus 2024, 10:12 door Redactie, 3 reacties

QNAP heeft een nieuwe versie van QTS uitgebracht, die NAS-apparaten tegen ransomware moet beschermen. QTS is het besturingssysteem dat op de NAS-apparaten van QNAP draait. Met QTS 5.2 is er een nieuwe feature toegevoegd die bestanden actief monitort op verdacht gedrag. Wanneer 'verdacht bestandsgedrag' wordt gedetecteerd zal het systeem bestanden back-uppen of de bestandsactiviteit blokkeren.

Het gaat onder andere om het activeren van een read-only mode en het maken van een snapshot. Daarnaast wordt de gebruiker gewaarschuwd. Gebruikers kunnen de beveiligingsmaatregelen tegen ransomware of menselijke fouten aanpassen, om zo het risico op dataverlies te voorkomen wanneer ongewone bestandsactiviteiten zich voordoen. Via een dashboard kunnen gebruikers ook zien hoe vaak bestanden op hun NAS worden aangepast, aangemaakt of verwijderd. De feature moet risico's van ransomware of menselijke fouten tegengaan, aldus QNAP.

De afgelopen jaren zijn NAS-apparaten van QNAP geregeld het doelwit van ransomware-aanvallen geworden. Hierbij werden bestanden op tienduizenden NAS-apparaten versleuteld en moesten gebruikers losgeld betalen om weer toegang tot hun data te krijgen. Om toegang tot de systemen te krijgen maakten de aanvallers gebruik van bekende kwetsbaarheden waarvoor updates beschikbaar waren, maar die niet door gebruikers waren geïnstalleerd, maar ook zerodaylekken waar geen patches voor waren ontwikkeld.

Reacties (3)
20-08-2024, 11:27 door Anoniem
Er is maar 1 goede anti-ransomware maatregel: >>BACKUP<<. Vaak. Liefst remote. Offsite. En regelmatig een RESTORE testen!
20-08-2024, 11:46 door Anoniem
Nee hoor, dat is een recovery maatregel. Er zijn heel veel maatregelen/lagen die het lastiger maken dat je te grazen wordt genomen door ransomware. Een goede backup/restore hoort bij je recovery strategie.
21-08-2024, 08:30 door Anoniem
Als je maar weet wat er op je NAS staat. Soms is lezen/kopieren al voldoende voor onherstelbare schade. Maar ja, data classificatie komt in ISO voor dus zal elk bedrijf wel gedaan hebben toch? Toch....? hahaha.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.