image

Belgische privacytoezichthouder adviseert WhatsApp-gebruikers alert te zijn

donderdag 22 augustus 2024, 12:21 door Redactie, 3 reacties

De Belgische privacytoezichthouder GBA heeft WhatsApp-gebruikers in het land opgeroepen om alert te zijn, nadat op internet de gegevens van 3,2 miljoen Belgische WhatsApp-gebruikers worden aangeboden. De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) maakt geen melding van een eventueel onderzoek naar de chatdienst.

Het Belgische DataNews stelt dat de gegevens zeer waarschijnlijk afkomstig zijn uit een oud datalek uit 2019 en eerder al in 2021 op internet verschenen. Toen ging het om de gegevens van zo'n 533 miljoen Facebookgebruikers, waarvan 3,2 miljoen uit België. De nu aangeboden gegevens bestaan volgens overheidsdienst Safeonweb uit telefoonnummers en user-ID's. Het zou daarnaast ook om profielfoto's gaan.

Volgens een Belgische beveiligingsexpert zijn de gegevens door middel van scraping verkregen. Volgens de GBA kunnen de gegevens bijvoorbeeld worden gebruikt om mensen op te lichten of gevoelige gegevens te ontfutselen. De toezichthouder adviseert het inschakelen van tweestapsauthenticatie voor WhatsApp-accounts en het stilhouden van onbekende bellers.

Reacties (3)
22-08-2024, 22:45 door Anoniem
Weer zo'n bericht waar ik van ga trillen
23-08-2024, 10:49 door Anoniem
DataNews toont ook een plaatje waarop staat dat er 5.430.388 Nederlanders tussen zitten.
Nog meer dus dan in België.
Gisteren, 17:21 door Anoniem
Als gebruiker vraag je er ook om...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.