image

Kabinet weert telefoons en smartwatches bij officiële vergaderingen

vrijdag 23 augustus 2024, 09:17 door Redactie, 12 reacties
Laatst bijgewerkt: 23-08-2024, 09:46

Bij officiële vergaderingen van het kabinet, zoals de ministerraad, onderraden en de begrotingsraad, mogen bewindslieden wegens veiligheidsredenen geen telefoons , smartwatches en andere apparatuur meer meenemen. Dat meldt het AD. Tablets, laptops, telefoons, smartwatches en earpods moeten bij officiële kabinetsvergaderingen in een speciale kluis worden geplaatst. Deze ‘lockerkast’, die voor elk bewindslid van eigen kluis met sleuteltje is voorzien, bevindt zich net buiten de zaal waar wordt vergaderd.

Tijdens de kabinetten-Rutte moesten telefoons en andere elektronische apparatuur alleen worden 'ingeleverd' tijdens overleggen over specifieke veiligheidsonderwerpen. Wat precies de reden is voor de aanscherping van de veiligheidsmaatregelen wil een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken niet laten weten. Een bron stelt tegenover het AD dat de beleidswijziging te maken heeft met het verleden van premier Schoof. Die was eerder directeur van de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, én de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken noemt het weren van de elektronische apparatuur een verstandige maatregel. "Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Voor mij is dit - ook vanuit mijn eerdere rollen - volstrekt normaal." Ook vicepremier Mona Keijzer kan met de maatregel leven. "We moeten gewoon even afkicken. Goed voor de concentratie!"

Reacties (12)
23-08-2024, 09:27 door Anoniem
Mee eens, de meeste apps op telefoons zitten vol met trackers.
Ook zijn er telefoons met bloatware en zelfs ingebouwde "service mode" apps om mensen te kunnen bespioneren. (Vooral Chinese varianten hebben dat veel)
23-08-2024, 10:04 door Anoniem
Het gaat om buitengewoon goed betaalde banen waar je helemaal niks voor hoeft te kunnen. Enkel gekozen en verkozen worden. Verder kun je een totaal lege eierendoos zijn. Maar wel een goedbetaalde. Als er dan belangrijke vergaderingen zijn en je gaat ook nog op zo een snijplank zitten tokkelen in plaats van bij de les te blijven, dan lach je iedereen uit waar je je luizenbaantje aan te danken hebt.
23-08-2024, 10:23 door Anoniem
Ik hoop dat meer bedrijven hier een voorbeeld aan nemen, het zou de vergaderingen ten goede komen. Nergens voor nodig die afleidingen.
23-08-2024, 10:29 door Anoniem
Zou dan dit jaar voor het eerst de miljoenennota niet voor Prinsjesdag uitgelekt zijn?
23-08-2024, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem: Mee eens, de meeste apps op telefoons zitten vol met trackers.
Ook zijn er telefoons met bloatware en zelfs ingebouwde "service mode" apps om mensen te kunnen bespioneren. (Vooral Chinese varianten hebben dat veel)

Gewoon weer terug naar een dossier met papieren.
Doet me denken aan "Functie elders"
23-08-2024, 11:16 door Anoniem
Door Anoniem: Zou dan dit jaar voor het eerst de miljoenennota niet voor Prinsjesdag uitgelekt zijn?
De miljoenennota lekt echt niet uit aan de pers omdat de pers spyware op een mobieltje van de minister heeft gezet. Niet dat ik veel op heb met het moraal van journalisten die zichzelf graag in een wettelijke uitzonderingspositie willen plaatsen. Alleen waarom zouden ze investeren in spyware als ze dat soort documenten krijgen van politici in ruil voor ‘gratis’ aandacht voor de betreffende politici. Vele malen goedkoper. Ook journalisten zullen een business-case hiervoor maken
23-08-2024, 11:18 door Anoniem
Ach De NCTV was online (maar voor het publiek niet zichtbaar) betrokken bij parlementaire zaakjes direct live om Grapperhaus te helpen
Dus Dick weet hoe de lijntjes (hahaha) lopen. Ik sluit telefoons van politici niet uit
maar schuift en schoof het op rusland china enz Allemaal afleiding en
natuurlijk allemaal Staatgeheim en voor de Staatsveiligheid.
Lees maar mee:
https://bomenenbos.substack.com/p/inlichtingendiensten-nauw-betrokken
23-08-2024, 11:25 door Anoniem
Ik dacht dat bewindslieden een werktelefoon zouden hebben. Lijkt me voor de afdeling automatisering wel zo handig, ook ivm afspraken met de provider, bijv voor de koppeling met de privé en dienstwagens, en werk- en thuiscomputers.

Dat ze daarnaast een privé telefoon hebben -die vaak ook voor sommige werkgerelateerde zaken gebruikt wordt- lijkt me voor de hand liggen. Doen de meeste mensen.

Vraag me af of die lockerkastjes, geen lokkerkastjes zijn. Kunnen tijdens de bespreking alle telefoons bijgewerkt worden, misschien met een tricky dicky.
23-08-2024, 11:37 door Anoniem
Door Anoniem: Zou dan dit jaar voor het eerst de miljoenennota niet voor Prinsjesdag uitgelekt zijn?

Die lekt altijd door de kamerleden, die 'm tevoren (moeten) krijgen.

En uiteindelijk - is niet ZO geheim.
Het lekken is feitelijk een geaccepteerd fenomeem, handjeklap , en waarschijnlijk weten alle journalisten wel waar (het/de) lek(ken) zitten.

Ze hebben een keer de lekker gevonden (stego truukje (font, spacing, typo) door ieder een unieke versie te geven - en eigenlijk was dat politiek niet zo fijn dat dat kamerlid met de billen bloot moest.
Dus de jaren erop werd maar de ogen dichtgedaan voor de lektraditie.
23-08-2024, 11:40 door Anoniem
De juiste apparatuur gebruiken lijkt me. Bepaalde Japanse rugged laptops werden al jaren geleverd zonder ingebouwde camera en microfoon om de niet nader gespecificeerde reden. In de nieuwere modellen is de microfoon en camera gemakkelijk te disabelen door intern een flatkabel weg te halen. Als je een ex laptop van Amerikaanse overheidsdiensten koopt, dan is dat ook regelmatig het geval.
23-08-2024, 12:22 door Anoniem
Het voorkomt ook dat kabinetsleden die zich vervelen of de kont tegen de krib willen gooien, zomaar tijdens de les (sorry vergadering) gaan lopen twitteren.

Gezien de incidentjes tijdens de eerste debat in de TK hoop ik dat ze deze maatregel ook overnemen bij debatten.
Kamerbreed!
23-08-2024, 15:22 door Anoniem
Het zou wel goed zijn als dit ook voor 2e kamer vergaderingen zou gelden!
Al was het alleen maar om te voorkomen dat deelnemers aan de vergadering demonstratief met hun telefoon gaan zitten spelen als er iemand aan het woord is van een partij waar ze het niet mee eens zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.