image

'Smartphoneverbod kabinet vooral te maken met risico op insider threat'

maandag 26 augustus 2024, 09:57 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: Vandaag, 11:06

De maatregel van het kabinet om smartphones, tablets en andere elektronische apparatuur tijdens officiële overleggen te weren heeft vooral te maken met het risico op 'insider threats', zo stelt de Belgische beveiligingsonderzoeker Inti De Ceukelaire tegenover Het Nieuwsblad. Vorige week werd bekend dat tablets, laptops, telefoons, smartwatches en earpods bij officiële kabinetsvergaderingen in een speciale kluis moeten worden geplaatst. Deze ‘lockerkast’, die voor elk bewindslid van eigen kluis met sleuteltje is voorzien, bevindt zich net buiten de zaal waar wordt vergaderd.

"De spionagedreiging is van alle tijden. Elektronische devices, telefoon, iPad, zijn allemaal microfoons en landen zijn geïnteresseerd in de besluitvorming van ook Nederland en dat wil je gewoon voorkomen. Dus een heel eenvoudige maatregel, gewoon die telefoons in de kluis", legde premier Schoof uit over de reden voor de maatregel. Bij vorige kabinetten werden telefoons alleen tijdens overleggen over specifieke veiligheidsonderwerpen geweerd. "Er is toen een andere afweging gemaakt. Ik heb misschien meer ervaring met dat soort dingen. Voor mij was dat een volstrekt vanzelfsprekende maatregel", merkte de minister-president op.

Tijdens de persconferentie na ministerraad liet Schoof het volgende weten: "Misschien goed om te zeggen dat we die afspraak meteen bij de eerste vergadering van dit kabinet is gemaakt. En tijdens de vergadering dus inderdaad geen telefoons, iPads of andere, zoals dat heet, elektronische devices in de zaal. Die liggen gewoon in een lockerkast. En dat doen we uit veiligheidsoverwegingen omdat uiteindelijk bekend is dat landen zijn gewoon geïnteresseerd in besluitvorming van kabinetten of van regeringen. Daarom is het goed om die besluitvorming ook onder geheimhouding te laten plaatsvinden. Een directe aanleiding was er niet. Zie het vooral als een extra voorzorgsmaatregel."

"Het is geen ondenkbaar scenario dat iemand van buitenaf erin zou slagen een smartphone van een minister te hacken en via die weg mee kan luisteren naar wat er gezegd wordt tijdens het overleg", aldus De Ceukelaire. Toch denkt de onderzoeker niet dat het compromitteren van smartphones het grootste risico is. "Ze zullen dat niet zo snel toegeven, maar ik ben ervan overtuigd dat het verbod op elektronische apparatuur tijdens Nederlandse ministerraden vooral te maken heeft met het risico op insider threats. Mensen die mee aan tafel zitten en van daaruit bewust informatie delen met journalisten of zelfs buitenlandse spionnen. We hebben in ons land recent nog gezien dat dat een reëel risico is."

Een algeheel verbod voor alle vergaderingen zou De Ceukelaire de Belgische regering niet aanraden. "Ik vind het persoonlijk een klein beetje te ver gaan. Het moet toch proportioneel blijven met het risico. Voor vergaderingen die gevoelige informatie omvatten, vind ik het zeker goed om elektronische apparaten te weren. Maar voor de rest lijkt me dat niet nodig. Smartphones en laptops kunnen ook soms nuttig zijn om dingen op te zoeken of te overleggen met mensen buiten de vergadering."

Reacties (10)
Vandaag, 10:07 door Anoniem
Goh... de digibeten beginnen er ook iets van te snappen. In de toko waar ik werk al 20 jaar gangbare praktijk. Zou er hoop zijn? Nah... het blijft overheid he...
Vandaag, 10:17 door waterlelie
De openlijk vijandigheid van de oppositie is daar duidelijk de echte reden voor, daar hoef je geen helderziende voor te zijn.
Vandaag, 10:21 door Anoniem
Het geintje van het opzetten van insight threats weet Schoof zelf alles door in het dream team rond Grapperhaus te gaan zitten om hem te souffleren tijdens het bruiloft debat in het voorjaar 2020. Hypocriet zijn, en goed kunnen liegen is een vereiste voor een bewindspersoon.

https://bomenenbos.substack.com/i/136844440/appgroep-om-grapperhaus-te-souffleren-tijdens-debat

Overleg met ambtenaren tijdens een vergadering kan heel nuttig zijn; die hebben jarenlange inhoudelijke kennis over de dossiers.

Ik heb het vermoeden dat PVV bewindslieden Schoof willen pootje haken zodat Wilders zelf op de stoel van minister president kan gaan zitten. Want er is geen ander meer te vinden die dat wil en kan doen, tenzij het parlement het hele kabinet laat struikelen. Daar zijn inderdaad ambtenaren en journalisten voor nodig.
Vandaag, 10:40 door Anoniem
Door waterlelie: De openlijk vijandigheid van de oppositie is daar duidelijk de echte reden voor, daar hoef je geen helderziende voor te zijn.
Verklaar je nader want hier kan niemand iets van maken wat jij nu precies wil zeggen.
Vandaag, 10:45 door Anoniem
Door Anoniem: Overleg met ambtenaren tijdens een vergadering kan heel nuttig zijn; die hebben jarenlange inhoudelijke kennis over de dossiers.

Ik heb het vermoeden dat PVV bewindslieden Schoof willen pootje haken zodat Wilders zelf op de stoel van minister president kan gaan zitten. Want er is geen ander meer te vinden die dat wil en kan doen, tenzij het parlement het hele kabinet laat struikelen. Daar zijn inderdaad ambtenaren en journalisten voor nodig.
Dus de PVV laat haar eigen kabinet struikelen en wil dan nieuwe verkiezingen houden. Wilders heeft veel water bij de wijn gedaan en de regering is net begonnen en zo is het niet opertuun om die nu al op te blazen.
Vandaag, 12:09 door Anoniem
moeten ze dan eerst door een poortje die ze scant op verborgen electronica?
Vandaag, 12:41 door Anoniem
Als iemand van intern een wire wil dragen, dan stop je dat niet. Of je dan smartphones in een kluis legt of niet is irrelevant. Ik snap de opmerking van Inti De Ceukelaire dan ook niet.
Vandaag, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: moeten ze dan eerst door een poortje die ze scant op verborgen electronica?

Nee. Onderlinge controle, bordjes met "voorbij dit punt geen electronische devices" etc. zullen voldoende zijn. We kunnen, hoe sommigen het misschien ook in twijfel zullen trekken, vaak bouwen op eigen verantwoordelijkheden, ook bij politici. De kans dat door groepsdruk jij als enige gaat Twitteren tijdens een ministerraad is erg klein. Het gaat niet altijd goed, maar vaak ook wel gelukkig. Dat geldt bij alle bedrijven.
Vandaag, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: moeten ze dan eerst door een poortje die ze scant op verborgen electronica?
Ik zou dat zelf omzeilen door gebruik van een vereist "medisch instrument" met een verborgen microfoon.
Of een metalen dasspelt (met microfoon) die ze in het bakkie naats de scanner leggen alvorens je deze weer kunt oppikken en meenemen.
Of een speaker die zich al in de kamer bevind gebruiken als microfoon.
Vandaag, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: moeten ze dan eerst door een poortje die ze scant op verborgen electronica?
Ik zou dat zelf omzeilen door gebruik van een vereist "medisch instrument" met een verborgen microfoon.
Of een metalen dasspelt (met microfoon) die ze in het bakkie naats de scanner leggen alvorens je deze weer kunt oppikken en meenemen.
[c]Of een speaker die zich al in de kamer bevind gebruiken als microfoon.[/c]

Dat is toch de voorzitter van de vergadering?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.