image

OM eist voorwaardelijke celstraf voor uitgeven van valse paspoorten

dinsdag 27 augustus 2024, 16:05 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 34-jarige vrouw uit Pijnacker die wordt verdacht van het uitgeven van valse paspoorten toen ze voor twee gemeenten werkzaam was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. Ook moet de vrouw als het aan het OM ligt een taakstraf van tweehonderd uur uitvoeren en mag ze twee jaar niet als ambtenaar aan de slag.

De 34-jarige vrouw was in de jaren 2018 en 2019 via een uitzendbureau werkzaam als baliemedewerkster bij de gemeenten Vlaardingen en Dordrecht. "In die periode heeft ze gefraudeerd met drie officieel door de gemeente afgegeven paspoorten, twee in Vlaardingen en één in Dordrecht. Werk dat alleen door een corrupte ambtenaar kan zijn gedaan omdat de ambtenaar de paspoortaanvraag in het paspoortsysteem van de gemeente moet verwerken", aldus het OM.

De fraude kwam aan het licht nadat de Rijksrecherche in oktober 2022 informatie kreeg van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Die instantie stuitte bij een controle op drie vermoedelijk vervalste paspoorten. Daarop startte de Rijksrecherche een onderzoek, onder meer op basis van loggegevens van de gemeenten. Zo kwam de vrouw uit Pijnacker in beeld.

Volgens het OM blijkt uit een Whatsapp-gesprek uit 2021 dat de inmiddels ex-partner van de verdachte degene was die op verzoek van zijn contacten zijn vrouw probeerde te bewegen om bij een gemeente te gaan werken om zo valse paspoorten aan te kunnen vragen. "Vanuit de gemeenten was er kennelijk onvoldoende toezicht op de medewerkers die het aanvraagproces uitvoerden", zo stelt het Openbaar Ministerie. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties (3)
Vandaag, 16:24 door Anoniem
Bizar lichte straf
Vandaag, 16:31 door Anoniem
door: het Openbaar Ministerie: Vanuit de gemeenten was er kennelijk onvoldoende toezicht op de medewerkers die het aanvraagproces uitvoerden
...of is het uitvoerend toezicht in de pocket van dezelfde top-crimineel.
Zoals in Rijswijk; de chef via een andere loopjongen dan de baliemedewerken.
En dan faalt zelfs het 4 danwel 6 ogen principe - op korte termijn dan tenminste.
Vandaag, 18:15 door Anoniem
Door Anoniem: Bizar lichte straf
Er zullen wel verzachtende omstandigheden zijn. Die ex-partner zette de vrouw waarschijnlijk stevig onder druk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.