image

Minister gaat rekeninggluren door bankmedewerkers niet in kaart brengen

donderdag 29 augustus 2024, 13:30 door Redactie, 7 reacties

Minister Heinen van Financiën ziet geen aanleiding voor het in kaart brengen van rekeninggluren door bankmedewerkers. Dat laat de bewindsman weten op Kamervragen van GroenLinks-PvdA (pdf). De partij had vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving over personeel bij bunq dat stiekem in de rekeningen van klanten keek.

"Bankgegevens bevatten veel persoonlijke informatie van klanten. Daar moeten banken zeer zorgvuldig mee omgaan. Gegevens van klanten zouden niet ongehinderd door iedere bankmedewerker moeten kunnen worden ingezien zonder goede reden. Ik ga er dan ook vanuit dat Bunq dit tot de bodem uitzoekt en indien nodig actie onderneemt", aldus Heinen. De minister voegt toe dat hij niet op individuele gevallen kan ingaan. Wel heeft bunq het ministerie van Financiën laten weten dat het dit probleem serieus zal aanpakken.

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Van der Lee had Heinen daarnaast gevraagd of rekeninggluren ook bij andere banken voorkomt en of de minister bereid is dit in kaart te brengen. Volgens Heinen blijkt uit openbare uitspraken van Stichting Tuchtrecht Banken (STB) dat er jaarlijks enkele zaken over rekeninggluren worden voorgelegd. "Mede gelet hierop en het toezicht van DNB op de bedrijfsvoering van banken zie ik geen aanleiding voor het nader in kaart brengen hiervan."

Reacties (7)
29-08-2024, 17:34 door Anoniem
Vertrouwen is aardig, controle is beter.

Een overheid die minder zelf doet, moet meer controleren/handhaven.
Allerlei afspraken zonder handhaving zijn wassen neus bezuinigingen.
29-08-2024, 18:06 door Anoniem
Wel interessant dat ineens bunq zo onder vuur ligt terwijl ik uit eigen ervaring, van reguliere bankmedewerkers rechtstreeks weet dat zulks al vanaf de jaren '70 gebeurde. De directeur van de bank die mijn moeder ooit vertelde dat mijn vader één van de beste salarissen uit de hele buurt had. Wat je alleen maar kan weten als je dagelijks overal doorheen zit te neuzen. Tegenwoordig hebben ze daarbovenop ook nog meer dan 10.000 privacyschenders in dienst. Die vanalles achter je rug om kunnen doen.

Maakt mij niet meer uit hoor. Wat er over is ligt al in het dressoir hier. Als je die gasten helemaal niet meer kunt vertrouwen moet je er ook geen risico's mee nemen.
29-08-2024, 22:08 door Anoniem
Waarom worden dit soort zaken inderdaad niet standaard vast gelegd,en achteraf gecontroleerd. 20 jaar terug moest bij grote bedrijven al SOX wetgeving invoeren waarbij toegang en inzage in data vastgelegd moest worden en achteraf afgevinkt. Dus waarom zou dat bij de banken niet mogelijk zijn ?
30-08-2024, 11:01 door Anoniem
Dat de minister het niet gaat doen betekent niet dat de banken het niet zelf kunnen doen.
De DORA wetgeving voorziet in ieder geval duidelijk in logging van systemen en applicaties en het loggen van handelingen.
Jammere hierbij is dus dat de banken niet vanuit de overheid aangespoord worden, maar dat is iets wat dan maar centraal vanuit Brussel aangestuurd moet worden bij de volgende versie van DORA. Toch interessant dat de overheid alles van ons als consument wilt weten, maar tegelijkertijd weinig aandacht besteed aan het beschermen van diezelfde consument. Maar dat is natuurlijk geen nieuws meer.
30-08-2024, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem: Dat de minister het niet gaat doen betekent niet dat de banken het niet zelf kunnen doen.
Maar de banken willen dat niet doen, althans niet openlijk. Ze willen namelijk dat de klanten "vertrouwen" in de banken hebben, en dat gaat niet lukken als de klanten doorkrijgen hoe er in werkelijkheid met hun gegevens wordt omgesprongen.
De DORA wetgeving voorziet in ieder geval duidelijk in logging van systemen en applicaties en het loggen van handelingen.
Jammere hierbij is dus dat de banken niet vanuit de overheid aangespoord worden, maar dat is iets wat dan maar centraal vanuit Brussel aangestuurd moet worden bij de volgende versie van DORA.
Dus omdat de Nederlandse overheid het met onze privacybescherming laat afweten, onszelf dan maar nog verder uitleveren aan de nog grotere datagraaiers in Brussel, waar we nog minder invloed op hebben? Lijkt me geen goed plan.
Toch interessant dat de overheid alles van ons als consument wilt weten, maar tegelijkertijd weinig aandacht besteed aan het beschermen van diezelfde consument. Maar dat is natuurlijk geen nieuws meer.
Dat is inderdaad geen nieuws meer. De bedoeling is dat we eraan gaan wennen en het normaal gaan vinden om continu onder massasurveillance te staan van zowel de overheid als bedrijven. Dit wennen is al grotendeels gebeurd. Als je tegenwoordig in een concreet geval zegt dat je wil dat je privacy wordt gerespecteerd, dan zijn er al zoveel die zeggen dat je terugwilt naar de jaren 70 en dus gek of een beetje dementerend bent. De AVG blijkt niet meer dan een zand te zijn geweest dat ons in de ogen is gestrooid. Afschaffing van privacy is het doel en dat wordt gewoon doorgevoerd.
Gisteren, 17:17 door Anoniem
Groenlinks-PvdA heeft nu antwoord gekregen op hun vragen. Kort samengevat zegt de minister: "Ik stuur u het bos in."

Gaat Groenlinks-PvdA nu nog wat doen? Of gaan ze mak en tam weer in hun mandje liggen? Keuteltje weer ingetrokken? Burgers staan weer met lege handen?
Vandaag, 08:42 door Anoniem
Door Anoniem: Groenlinks-PvdA heeft nu antwoord gekregen op hun vragen. Kort samengevat zegt de minister: "Ik stuur u het bos in."

Gaat Groenlinks-PvdA nu nog wat doen? Of gaan ze mak en tam weer in hun mandje liggen? Keuteltje weer ingetrokken? Burgers staan weer met lege handen?

Politiek is verworden tot een vraag en antwoordspelletje, en soms leidt het tot een zgn kabinetscrisis en mogen we weer gaan stemmen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.