image

VS niet in beroep tegen uitspraak over tracking op ziekenhuiswebsites

dinsdag 3 september 2024, 14:40 door Redactie, 3 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid gaat niet in beroep tegen een gerechtelijke uitspraak over tracking op ziekenhuiswebsites. In juni van dit jaar oordeelde een federale rechter in Texas dat een richtlijn van de Amerikaanse overheid waarin staat hoe ziekenhuizen online trackers van bijvoorbeeld Meta en Google mogen gebruiken onwettig is.

In 2022 kwam het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid met een richtlijn over het gebruik van trackingtechnologie op de websites en binnen de apps van ziekenhuizen. Daarin stond dat het gebruik van trackers waarbij er beschermde gezondheidsinformatie werd verzameld verboden is. In maart van dit jaar werd de richtlijn aangepast, waarbij werd gesteld dat ziekenhuizen ook zoekopdrachten moeten beschermen waardoor derde partijen gebruikers kunnen identificeren.

De Amerikaanse toezichthouder FTC waarschuwde vorig jaar nog voor het gebruik van online trackers door ziekenhuizen. Volgens de FTC verzamelen deze trackers identificeerbare informatie over gebruikers, vaak zonder dat die dit weten en op manieren die lastig voor gebruikers zijn om te vermijden. Wanneer ziekenhuizen en zorgaanbieders op een verkeerde manier van de trackers gebruikmaken kunnen aandoeningen, diagnoses, medicatie, behandelingen en locatiegegevens worden gedeeld.

De rechter oordeelde in juni dat het ministerie met de richtlijn haar boekje te buiten is gegaan, door te stellen dat metadata van zoekopdrachten ook beschermde gezondheidsinformatie is. De rechter merkte op dat metadata van nature gedeïdentificeerd is en dan ook geen identificeerbare gezondheidsinformatie is. Volgens de American Hospital Association (AHA), die onder andere de zaak tegen het ministerie had aangespannen, zorgde de regel ervoor dat ziekenhuizen op belangrijke onderdelen van hun websites geen 'standaard third-party webtechnologieën' mochten gebruiken die ip-adressen verzamelen.

De AHA stelt net als de rechter dat de federale overheid met de regel haar boekje ver te buiten is gegaan en spreekt van "gross overreach" zonder rekening met de wensen van ziekenhuizen te houden. De afgelopen jaren zijn echter meerdere ziekenhuizen in de VS aangeklaagd omdat ze door het verkeerd gebruik van trackingpixels gevoelige informatie van patiënten aan techbedrijven lekten.

Reacties (3)
03-09-2024, 15:26 door Anoniem
Een federale rechter Texas hè?
03-09-2024, 18:24 door Anoniem
Door Anoniem: Een federale rechter Texas hè?
En wat wil je daar mee zeggen?rdr794w
04-09-2024, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Een federale rechter Texas hè?
En wat wil je daar mee zeggen?rdr794w
Dat dit buiten Texas waarschijnlijk geen zaak was geweest... Of big data een probleem heeft.

Je kan in de VS heel goed shoppen, bedrijven heeben vaan baat bij een rechtzaak in Texas.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.