image

Google verwijdert vooraf geïnstalleerde app van Pixel-telefoons

donderdag 5 september 2024, 10:47 door Redactie, 5 reacties

Tijdens de patchronde van september heeft Google een vooraf geïnstalleerde app van Pixel-telefoons verwijderd. Het tecbedrijf laat niet weten om welke app het precies gaat, maar eerder maakte het bekend de vooraf geïnstalleerde Showcase-app te verwijderen. De Showcase-app is door een externe partij voor telecomprovider Verizon ontwikkeld en wordt sinds 2017 standaard op Pixel-telefoons geïnstalleerd. Via de app is het mogelijk om Pixel-telefoons in een demonstratiemodus te zetten.

De app staat standaard uitgeschakeld. Onlangs maakte een securitybedrijf bekend dat een aanvaller met fysieke toegang tot een Pixel-telefoon de app kan inschakelen, om vervolgens misbruik van een kwetsbaarheid in de applicatie te maken voor het installeren van malware. Critici stelden dat het om een non-issue ging, aangezien een aanvaller al toegang tot het toestel heeft en dan allerlei andere aanvallen kan uitvoeren. Vanwege de berichtgeving kondigde Google aan de app te zullen verwijderen.

In het Pixel-beveiligingsbulletin van september is een kwetsbaarheid opgenomen aangeduid als CVE-2024-29779, met de omschrijving "Pre-install App". Verdere informatie ontbreekt. Het is voor het eerst dat Google een dergelijke omschrijving gebruikt. De impact van het beveiligingslek is als "high" beoordeeld. Daarnaast zijn er vier kritieke kwetsbaarheden verholpen waardoor een aanvaller die toegang tot de telefoon heeft zijn rechten kan verhogen.

Beveiligingslekken waardoor aanvallers, gebruikers of malafide apps met toegang tot een systeem hun rechten kunnen verhogen, ook wel aangeduid als escalation of privilege (EoP), worden meestal niet als kritiek bestempeld. Dat is wel het geval bij CVE-2024-44092, CVE-2024-44093, CVE-2024-44094 en CVE-2024-44095. Verdere details ontbreken echter. De update wordt automatisch aan ondersteunde Pixel-telefoons aangeboden en Google adviseert gebruikers om die te accepteren.

Reacties (5)
05-09-2024, 11:52 door Anoniem
Ik vraag me soms wel eens af , van wie is de telefoon nu eigenlijk? Van de koper , producent of OS-leverancier ?
05-09-2024, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me soms wel eens af , van wie is de telefoon nu eigenlijk? Van de koper , producent of OS-leverancier ?

Van de OS-leverancier denk ik.
Je (ik) kan er nauwelijks wat aan aanpassen zonder in de problemen te komen.

Idem dito met windows.

Ik gebruik een PiHole.
Het is schrikbarend hoe vaak een android phone of tablet in idle modus naar huis belt.
voor 99% google gerelateerd.
05-09-2024, 19:39 door Anoniem
App enkelvoud, terwijl er meerdere zinloze programma's zonder redelijke verklaring op staan.
Dat de telefoon mijn eigendom is betekent ook dat er het recht van kapotmaken voor bestaat.
06-09-2024, 11:02 door Anoniem
Die telefoons 'bezit' je niet in licentie, zoals software. Dus tenzij ergens in de heel piepkleine lettertjes van de gebruiksaanwijzing o.i.d. nadrukkelijk staat vermeld dat Google zich het recht voorbehoud veranderingen in de soft/hardware van het toestel aan te brengen, hebben zij er met 'hun bemoeizuchtige tengels' vanaf te blijven. In dit geval is het mij niet duidelijk of zij een inkennisstelling vooraf aan het verwijderen hebben laten gaan, of het zal ergens door hen gelegitimeerd zijn verklaard, maar anders kun je Google in staat van beschuldiging stellen voor het vernielen van je eigendom volgens het Nederlands burgerlijk wetboek.
06-09-2024, 13:12 door Anoniem
De bedoeling is dat je hem alleen even vast mag houden.
Bij alles wat je doet, ben je het Alphabet product.

Jij bent in feite constant gegijzeld door Big Tech en Big Guv.
De fourteen eyes kijken naar jouw via tracking en profilering.

Straks zit het allemaal ook nog binnen in je lijf.
Kun je eindelijk die smartphone eens wegleggen,
als je dat om andere redenen al niet gedaan had.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.